nejcko
|
Pa itak, da smo polžki, Primoza. Medgeneracijske razlike so vedno bile in vedno bojo in vedno bojo mladi prehitri za tastare Jaz na tale problem "nevzgojenih" otrok gledam z nekega drugega zornega kota. Res nočem biti tista tečna nonica, ki za noben denar ne bi hotela razumeti mladeži in bi v njih videla utelešenje samega hudiča. Oni so pač taki, kot so; kakršne smo mi ustvarili in čas, v katerem živijo. No, tukaj pa nastane problem, v času. Meni na splošno tale čas "smrdi", zelo malo pozitivnega vidim v njem, pa pustimo zdaj to, iz kakšnega filozofsko-ideološkega nazora izhajam. Čas kot tak, kot del cikličnega časa, me sumljivo spominja na tiste precej slabe zgodovinske čase. In, žal, si ne obetam nič dobrega. Zaradi zgodovinske izkušnje pač. Saj upam, resnično upam, da se motim, pa vendar ... Zato sem še toliko bolj prepričana, da naših otrok ne bi smeli vzgajati v duhu današnjega časa, ampak v duhu prihodnjega časa, časa, ki naj bi po nujnosti bil boljši od sedanjega. Torej, če gledamo skozi zgodovinsko krivuljo človeškega ideološko-kulturno-političnega razvoja, bo čas naših otrok, ko bodo odrasli, spet čas kolektivizma in solidarnosti, zato smatram, da je popolnoma zgrešeno jih vzgajati v egocentrične individualne zmagovalce, v kar jih trenutno vzgaja sedanji čas skozi družbo sfero, piskrček dodajamo/jo pa še starši z vzgojo po načelu: otrok je car, ter slepemu sledenju neracionalnim zahtevam sodobnega časa. Ok, saj sem verjetno zakomplicirala , je pa tudi sam problem precej kompleksen in ga je težko opisati takole na kratko. Dejstvo je, da se je danes popolnoma zrušil vrednostni sistem. Prav vrednote pa so tiste, po katerih se človek loči od ("egoistične", nagonske) živali, ki bije boj za golo preživetje. Ker tako se zdi ... da gre samo še za to; za golo preživetje, za boj za preživetje, ki pa nujno posega po nekem blazno grdem sredstvu, za katerega mislim, da si je človeštvo dolgo prizadevalo iztrebiti ga - za voljo do moči. In danes gre resnično samo še za merjenje moči, v vsakem pogledu. In tudi otroke se danes vzgaja v tem duhu. In rezultat so otroci, ki samo še merijo svoje moči. Ampak trenutno imajo še trdno zaledje. Kaj pa, ko ga ne bodo imeli več?
|