TEVZI
|
hej punce! po celodnevni "kalvariji" - od skrbi, ki so me preplavile, ko sem se včeraj zvečer dokopala še do dodatnih podatkov o nevarnosti vodenih koz v obdobju pred porodom , sem trenutno najsrečnejši človek na svetu!!!! in to zgolj zato, ker sem pravkar dobila potrdilo, da sem imuna na vodene koze!!! Ja, saj vem, da se to komu, ki ve, da jih je prebolel, ne zdi nič posebnega, kakorkoli, včeraj sem izvedela, da naj neprekužena nosečnica takoj po stiku z okuženim bolnikom oz. najkasneje v 96 urah (kar je bilo danes, a je šlo že zelo na tesno) prejme zaščitna protitelesa, čeprav ta ne preprečijo okužbe popolnoma, je možnost okvare ploda bistveno manjša. Sicer je nevarnih tri tedne pred porodom in dva dni po njem, najbolj pa 5 dni pred porodom do dva dni po njem (kot je že mislim da bobika napisala) - kadar mati zboli 5 dni pred oz. 2 dni po porodu, se pri novorojenčku razvije zelo težka oblika vodenih koz z visoko smrtnostjo od 20 do 30%!!!Pred tem so tudi zelo verjetni še zapleti pri sami nosečnosti - zelo verjetna je plučnica, .. No in s temi podatki sem se jaz danes odpravila v porodnišnico, kjer so mi naredili CTG (vse o.k.) in me napotili na infekc. odd., kjer sem pa res doživela nekaj, kar je našemu zdravstvu lahko res v ponos - zdravnica je osebno poklicala v LJ, da se je dogovorila za urgentni pregled krvi, prav tako so urgentno uredili transport vzorca v LJ - to je bilo seveda pomembno zaradi tistih 96 ur po okužbi, ko se s zaščitnimi protitelesi zapleti še lahko omilijo. Ja in na srečo se je izkazalo, da so bile tudi moje vodene koze "gluhe in slepe" - kot je že napisala bobnika. Ne predstavljate si, kako sem jaz zdaj srečna! Vsem tistim, ki pa niste 100% ali ste "kozice" prebolele in imate stik z otroki pa res toplo priporočam, da se že prej testirate ali imate ustrezna protitelesa, ker ko gre za minutke in namesto o bližajoči sreči razmišljaš o možnosti, da... no saj ne delam panike, opozorilo pa vseeno ni odveč. Pa na tem mestu bi prosila vse medicinsko osebje, ki ni 100%- no poučeno o posledicah okužbe z vodenimi kozami (ali čemerkoli drugem) v kateremkoli času nosečnosti, da ne dajejo info, da se ni kaj za bat, če to ne drži. Na srečo se je pri meni vse dobro končalo, lahko se pa ne bi. Pa še enkrat hvala vsem puncam tu gor, ki so me opozorile na vse nevarnosti. lp
|