|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   vodene koze
11.4.2008 10:28:24   
TEVZI
pozdravljene! sem v 37. tednu nosečnosti oz. 23 dni pred PDP-jem. Moj otrok je dobil vodene koze, jaz pa ne vem zagotovo, ali sem jih prebolela. Sem klicala h kinekologu, pa mi je sestra rekla, da proti koncu nosečnosti ni nič nevarnega, da naj pač počakam, če jih dobim tudi jaz in bomo videli kako bo. Malo sem nervozna, ker sem slišala, da starejši kot si, težje prenašaš vodene koze (visoka vročina, ..). Ali je imela katera to nesrečo, da se je okužila v nosečnosti?

lp
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: vodene koze
11.4.2008 10:35:44   
SILVA
Oj, naj te potolažim.
Tudi jaz jih kot otrok nisem prebolela.
Moj sine jih je dobil lani decembra in jaz jih tudi od njega nisem dobila.

(odgovor članu TEVZI)
Neposredna povezava do sporočila: 2
11.4.2008 10:42:28   
bobika
pozdravljene!
Nočem te strašiti, ampak, če nisi prebolela vodenih koz je lahko zelo nevarno tudi na koncu nosečnosti. Zelo je nevarno nekaj dni pred porodom ali nekaj dni po porodu, če jih dobiš.

Sem pred 2t, bila v podobni situaciji, kot ti. Bila sem v stiku z okuženimi otroci. G me je poslal na infekcijski oddelek, da preverijo, če sem imuna. Naredili so paniko in še tisti dan poslali kri urgentno v lj. Čez nekaj ur sem zvedela, da sem imuna. Si lahko misliš kako sem bila vesela.
V nasprotnem primeru, bi me pa  čakala hospitalizacija in zdravljenje ob prvih znakih noric.

Jaz ti svetujem, da se poskušaš umiriti in počakaš, če te slučajno "napadejo" koze. Če pa si bolj paničar, pa ti svetujem, da ti ginekolog napiše napotnico za testiranje in te testirajo, da boš pomirjena, če si jih že prebolela.

vse dobro.
Bomo pa skupaj odštevali dneve do rojstva user posted image

(odgovor članu TEVZI)
Neposredna povezava do sporočila: 3
11.4.2008 10:43:32   
majaS80
Pozdrav,
Jaz sem stara 28 let in sem jih pred 2 mesecema prebolela. Ni tako hudo, da bi se česa bala, saj veš me ženske prestanemo marsikaj. Ni pa prijetno, vročina, mehurčki, slabo počutje, a to vse mine. Važno, da so ti rekli da ni več nevarno za otroka, ker je že nosečnost proti koncu.

No UPAJMO pa, da jih sploh ne boš dobila.

Od kot pa si, da si v stiku s kozami? Jaz sploh ne vem kje sem jih dobila? 
LP

MajaK

(odgovor članu SILVA)
Neposredna povezava do sporočila: 4
11.4.2008 13:21:38   
TEVZI
bobika a mogoče veš zakaj bi naj bilo nevarno prav nekaj dni pred porodom? Na pregledu pred enim tednom še ni nič kazalo, da bi jaz že rodila, prvič pa sem rodila na rok. Vendar je inkubacijska doba menda kar dolga, moj mali je koze dobil včeraj, kužen pa je kao že dva do tri dni prej, torej sem se jaz lahko okužla že pred štirimi dnevi ..., sem slišala dapa jih lahko dobim še po dveh tednih!?

jaz sem sicer med malo manj paničnimi, skrbi me pa vseeno - imam občutek kot da me že vse srbi ... Tudi jaz sem pričakovala, da me bodo poslali na kakšen test, da vidijo, če sem imuna - zato sem poklicala  h ginekologu, vendar mi je sestra rekla, da zdaj za plod naj ne bi bilo nevarno, jaz pa naj pač počakam, če bo kaj, nato sem poklicala še osebno zdravnico, ki mi je prav tako rekla, da se ji ne zdi potrebno kakršnokoli testiranje ker kao "preventive" ni.

Sem pa iz okolice Maribora, vodene koze pa imajo v vrtcu Ivana Glinška.

Kaj pa vem, očitno bom čakala do naslednjega tedna - v sredo imam pregled pri ginekologu (če bom zdržala do takrat).

lp

(odgovor članu majaS80)
Neposredna povezava do sporočila: 5
11.4.2008 14:18:27   
TiaSara
Tole je na med.over.net:

Če mati zboli za noricami v obdobju 5 dni pred porodom do 2 dni po njem, bo novorojenček dobil norice med 5. do 10. dnem po rojstvu, pričakuje se težak potek bolezni. Če pa mati zboli od 16 do 5 dni pred porodom, njena zaščitna protitelesa že preidejo preko posteljice in zaščitijo plod, novorojenček pa zboli pred 4. dnem po rojstvu z blago obliko noric.

Inkubacijska doba pa je nekje med 10 do 23 dni.

Jaz bi na tvojem mestu malo težila okoli zdravnikov. Pa naj te dajo testirati, da boš mirna.

(odgovor članu TEVZI)
Neposredna povezava do sporočila: 6
11.4.2008 14:24:28   
kajajaka
Pri nas je bila pred tedni epidemija v vrtcu... pa sem vprašala ginekologinjo ali lahko kaj vpliva na mojega otročka (sem 26 tednov user posted image ) in zagotovila mi je, da ni straha.

Nevarnejše je v začetku in čisto na koncu (zadnje dni) sicer pa je otroček dobro zaščiten.

Sicer sem jih jaz prebolela, zato je bila še toliko manjša možnost okužbe.

user posted image

(odgovor članu TiaSara)
Neposredna povezava do sporočila: 7
11.4.2008 14:40:22   
anarabarbara
Vsekakor pojdi na testiranje imunosti. Lahko samoplačniško, če nočeš težit - greš v laboratorij nasproti sodišča, jim poveš, da bi rada "serologijo na VZV" in ti bodo vzeli kri. V roku enega tedna bi morala dobiti rezultat, stane pa okrog 50 evrov.

Ko bo posekano zadnje drevo, zastrupljena zadnja reka, ulovljena zadnja riba, takrat bo jasno, da se denarja ne da jesti.

(odgovor članu TiaSara)
Neposredna povezava do sporočila: 8
11.4.2008 16:10:46   
bobika
tevzi  ti je že predhodnica  napisala kakšne so posledice na koncu nosečnosti. Katero ginekologinjo pa imaš? Jaz tudi hodim v mb v Lavričevo ul h ginekologinji.

(odgovor članu anarabarbara)
Neposredna povezava do sporočila: 9
11.4.2008 18:10:07   
TEVZI
ja mi je že žal, da nisem malo zatežila, sploh ker je sedaj vikend.... res nisem vedela, da je pred porodom tako hudo. Z ginekologinjo sploh nisem govorila, ker sem se pustila kar sestri odpravit!!!  (ne vem pa, kako ti lahko kdo kar tako po telefonu reče, da sedaj itak ni več nevarno??? jaz sem bila zjutraj, ko sem zvedela, da ima mali koze prepričana, da mi bodo kaj testirali, da grem morda celo v porodnišnico, .. potem me je pa nekak pomirilo, ko so mi pri pediatru rekli, da ni nevarno, pa sestra pri ginekologinji, nato pa še osebna zdravnica - res mi ni jasno, da ti tako rečejo in da naj pač čakaš če bo kaj!!? Ne vem, razmišljam, da bi poklicala v porodnišnico, da ne čakam do ponedeljka.

pa hvala za vse info

lp

(odgovor članu bobika)
Neposredna povezava do sporočila: 10
11.4.2008 18:12:10   
Volga
IZVIRNO SPOROČILO: TEVZI

pozdravljene! sem v 37. tednu nosečnosti oz. 23 dni pred PDP-jem. Moj otrok je dobil vodene koze, jaz pa ne vem zagotovo, ali sem jih prebolela. Sem klicala h kinekologu, pa mi je sestra rekla, da proti koncu nosečnosti ni nič nevarnega, da naj pač počakam, če jih dobim tudi jaz in bomo videli kako bo. Malo sem nervozna, ker sem slišala, da starejši kot si, težje prenašaš vodene koze (visoka vročina, ..). Ali je imela katera to nesrečo, da se je okužila v nosečnosti?

lp

Meni je pa to čudno, a tvoja mama ne ve, če si imela koze ali ne? Ali pa oče?

(odgovor članu TEVZI)
Neposredna povezava do sporočila: 11
11.4.2008 19:13:31   
TEVZI
ja moji starši pravijo, da jih nisem imela, vendar vseeno obstaja verjetnost, da sem jih prebolela

(odgovor članu Volga)
Neposredna povezava do sporočila: 12
11.4.2008 19:49:15   
bobika
Volga: tudi moja mama je bila prepričana, da jih nisem prebolela. Nisem imela znakov. So mi na infekcijski povedali, da so vodene koze lahko tudi takšne brez znakov. Ne spomnim se ali so mi rekli, da so "gluhe ali slepe"user posted image

(odgovor članu TEVZI)
Neposredna povezava do sporočila: 13
12.4.2008 16:53:12   
TEVZI
hej punce! po celodnevni "kalvariji" - od skrbi, ki so me preplavile, ko sem se včeraj zvečer dokopala še do dodatnih podatkov o nevarnosti vodenih koz v obdobju pred porodom , sem trenutno najsrečnejši človek na svetu!!!! in to zgolj zato, ker sem pravkar dobila potrdilo, da sem imuna na vodene koze!!!

Ja, saj vem, da se to komu, ki ve, da jih je prebolel, ne zdi nič posebnega, kakorkoli, včeraj sem izvedela, da naj neprekužena nosečnica takoj po stiku z okuženim bolnikom oz. najkasneje v 96 urah (kar je bilo danes, a je šlo že zelo na tesno) prejme zaščitna protitelesa, čeprav ta ne preprečijo okužbe popolnoma, je možnost okvare ploda bistveno manjša. Sicer je nevarnih tri tedne pred porodom in dva dni po njem, najbolj pa 5 dni pred porodom do dva dni po njem (kot je že mislim da bobika napisala) - kadar mati zboli 5 dni pred oz. 2 dni po porodu, se pri novorojenčku razvije zelo težka oblika vodenih koz z visoko smrtnostjo od 20 do 30%!!!Pred tem so tudi zelo verjetni še zapleti pri sami nosečnosti - zelo verjetna je plučnica, ..

No in s temi podatki sem se jaz danes odpravila v porodnišnico, kjer so mi naredili CTG (vse o.k.) in me napotili na infekc. odd., kjer sem pa res doživela nekaj, kar je našemu zdravstvu lahko res v ponos - zdravnica je osebno poklicala v LJ, da se je dogovorila za urgentni pregled krvi, prav tako so urgentno uredili transport vzorca v LJ user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image - to je bilo seveda pomembno zaradi tistih 96 ur po okužbi, ko se s zaščitnimi protitelesi zapleti še lahko omilijo. Ja in na srečo se je izkazalo, da so bile tudi moje vodene koze "gluhe in slepe" - kot je že napisala bobnika. Ne predstavljate si, kako sem jaz zdaj srečna! Vsem tistim, ki pa niste 100% ali ste "kozice" prebolele in imate stik z otroki pa res toplo priporočam, da se že prej testirate ali imate ustrezna protitelesa, ker ko  gre za minutke in namesto o bližajoči sreči razmišljaš o možnosti, da... no saj ne delam panike, opozorilo pa vseeno ni odveč. Pa na tem mestu bi prosila vse medicinsko osebje, ki ni 100%- no poučeno o posledicah okužbe z vodenimi kozami (ali čemerkoli drugem) v kateremkoli času nosečnosti, da ne dajejo info, da se ni kaj za bat, če to ne drži. Na srečo se je pri meni vse dobro končalo, lahko se pa ne bi. Pa še enkrat hvala vsem puncam tu gor, ki so me opozorile na vse nevarnosti.

lp

(odgovor članu TEVZI)
Neposredna povezava do sporočila: 14
23.4.2008 8:06:26   
molunat
VZV
greš v laboratorij nasproti sodišča

Živjo,

mi tudi razmišljamo o tem testu. A lahko poveš, kje točno je to? V Ljubljani ali kje drugje? V kateri ulici?

Hvala in LP.

(odgovor članu anarabarbara)
Neposredna povezava do sporočila: 15
23.4.2008 8:57:42   
bobika
Tevzi: super, da si imnuna in se ti je odvalil kamen od srca. Te popdi, da tudi če popolnoma razumem, ker sem sama bila v enaki situaciji.
Saj si v mb bolnišnici bila, ali ne. Res gre pohvala infekcijskemu oddelku, ki pa res v takšnih primerih kot je bil tvoj in moj urgentno reagirajo. Ne pa zdravstveno osebje, ki res nima pojma, kakšne so lahko posledice. Meni se zdi, da tudi če je procent tveganja minimalni, bi te s tem morali seznaniti. No kljub temu, pa dobro, da imamo interneti in veliko možnosti, da se sami poučimo o teh in drugih zapletih.

(odgovor članu molunat)
Neposredna povezava do sporočila: 16
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

11 dih jemajočih fotografij PORODA DOMA!
Porod doma pomeni absolutno prevzemanje odgovornosti, vračanje k naravi in ??izkazovanje ženske moči – te fotografije to...
10 najpogostejših prvih znakov nosečnosti
Vsaka ženska drugače občuti prve znake nosečnosti, mi vam predstavljamo najpogostejše.

Za doječe matere.
пеперутка16

Malo čudno vprašanje, ampak me zanima, ali so doječe mamice poskusile svoje mleko?