|
RE: 3-letnik, novorojenček in vrtec 9.4.2008 0:28:03
|
|
|
|
neli08
|
mislim, da je vse odvisno od družine (kaj si želi oz. zagovornik/nasprotnik česa je - vrtec da ali ne, kdaj vključiti otroka - po zaključeni porodniški, okoli 3. leta, mogoče sploh nikoli) in seveda tudi od karakterja otroka. Otroci se, ne glede na rojstvo novega sorojenca v družini, v vrtec vključujejo različno - nekateri popolnoma brez problema, nekateri imajo določeno odbobje težave, določeni otroci pa nikoli ne hodijo radi v vrtec (moj brat je od 3.-7. leta protestiral, ko je bilo treba v vrtec in se nikoli ni vživel). mi smo lani imeli za našega 3.-letnika veliko sprememb v roku 2 mesecev (vse je sprejel super): - sredi julija je dobil svojo sobo in začel v njej tudi spati (brez problema, gremo z njim, se zvečer crkljamo, povemo pravljice, potem pa se v postelji lahko še malo igra), -konec julija smo se "rešili" plenic, -začetek avgusta smo dobili še enega dojenčka - ga je sprejel zelo lepo, ljubeče, -septembra pa smo šli še v vrtec - ni bilo težav s privajanjem, na srečo, ampak smo mu vrtec tudi predstavljali kot nekaj ful dobrega, kar dejansko tudi je. menim, da otrok potrebuje vrtec zaradi družbe vrstnikov (kljub vsej ljubezni do lastnih otrok, jim ne moremo nadomestiti vrstnikov), da se socializira, ogromno se naučijo (jaz ga doma sigurno ne bi mogla vsega tega naučit, ker žal nisem glasbeno in likovno talentirana, niti ne poznam vseh mogočih pesmic itd.), naš fant rabi veliko akcije, gibanja, dogajanja in včasih sem res vesela, da lahko te potrebe zadovolji v vrtcu, ker se z dojenčkovim urnikom včasih ne izide zadostiti obema naenkrat. je čisto zadovoljen, da hodi v vrtec, je pa res, da ga peljemo šele ob 8. uri in vzamemo ven ob 14. (mora pa še hodit spat, ker drugače je popoldan nevzdržen, če smo ga pa vzeli po kosilu domov, je zaspal šele okoli 15. ure, potem je šel pa zvečer prepozno spat), včasih se pa tudi kakšen dan v tednu odločimo, da bo doma, ker imam letos v porodniški to možnost.
|
|
|