|
RE: Počilo v vtičnici, sedaj so tu in tam sli... 4.4.2008 19:50:36
|
|
|
|
totimato
|
IZVIRNO SPOROČILO: kalbo In sredi zida bo zgorelo kaj točno? Omet, opeka. V dimniku zgorijo saje, v ometu nima pa zgoreti kaj. Ravno iz teh razlogov mora biti vsa inštalacija, ki poteka po gorljivih materialih v samogasnih ceveh. Tvoj scenarij bi pa v sodobni in po predpisih izvedeni napeljavi že davno pred močjo 1000W izklopilo stikalo na diferenčni tok, ki se mu reče FID. V starih hišah z zelo staro napeljavo se pa lahko zgodi marsikaj, prav tako se lahko zgodi marsikaj na nestrokovno izvedeni napeljavi. Samo, da bi kaj sredi stene zagorelo, pa težko verjamem, da bi že kdaj kak gasilec videl. Vsega napisanega mi pa ni treba verjeti na besedo, vprašajte kakega štromarja. FID stikalo je narejeno tako, da prekine fazni in ničelni vodnik, kadar tok, ki priteka v stikalo, ni enak odtekajočemu toku. To pomeni, da je nekje prišlo do napake in da je tok stekel mimo porabnika v zemljo. Takrat izklopi FID. V primeru, ki sem ga podal, ne prihaja do preboja na zemljo, ampak med maso in fazo. Pri žarnicah ni ozemljitve. Zato sem tudi namigoval na varilni aparat. Zato v mojem primeru reagira varovalka (če reagira). Samogasni material je material, ki ugasne, ko se preneha dovajanje razloga za gorenje. Kar pa ne pomeni, da izolacija ne gori... plastika gori (tudi izolacijska tli, samo takoj neha, ko se neha iskrenje). In to se dogaja, dokler ne pride do vtičnice, staljena plastika pade na tepih... mogoče je na zidu lesena okrasna obloga? Mogoče tlenje pride do nosilnega trama ali podstrešja, kjer je rušt (glede tega je zanimiv ogled tega: http://www.youtube.com/watch?v=JTdc_pjZADI). Tudi, če se ogenj pogasi, je sanacija dela pregorele napeljave neprijeten finančni zalogaj. Če pa že omenjamo nove stavbe, ne pozabimo, da je delež montažnih hiš vse večji (te so precejkrat lesene). Tudi notranje predelne stene zidanih hiš se ne izvajajo z opeko in malto. Precejkrat gre za samogasne izdelke iz kartona. Ti ne gorijo, samo tlijo in takoj ugasnejo, ko se neha iskrenje. Na tlenje pa lahko slabo reagirajo stvari, ki so na tak zid obešene ali naslonjene (npr. lesena omarica ali tapeta). ...jaz sem štromar in se spomnim testov, ki so nam jih kazali na faksu. lp
|
|
|