Čupka
|
IZVIRNO SPOROČILO: kiki13 Včeraj me moj čist šokira, ko mi je povedal, da ga je vzgojiteljica v vrtcu skoraj napi češ da naš mali ful rine druge otroke, odriva in tepe. Da naj kaj naredimo, v bistvu sploh ne razumem kaj naj mi tukaj naredimo. Doma je priden kot cuker, drugih otrok med igro nikoli ne maltretira, izven vrtca recimo. Tudi ni tak, da ne bi posojal stvari ali kaj takega. Doma skratka ful priden, tam pa O.K. pač dela kar dela, verjetno ne lažejo, samo me jezi to, ker vsak teden vsaj 1x vidim na rokici ali kje drugje ugriz od zobov in to čist rdeče še par dni, pa mi mali toži kako ga je nekdo ugriznil in kaže to malo rokico. Jaz nisem iz tega nikoli delala panike, pa vem kdo to v vrtcu dela, ker mi mali pove. Vedno en in isti. Me jezi to, da tega pa nikoli ne rečejo ko pridemo po njega v vrtec! Samo to kar on naredi drugim. Po moje se samo brani, ker do teh ugrizov ni bilo nikoli nobenih problemov. In jaz pravim da je prav da se! Uf sem jezna ker se je ta vzgojiteljica prav najezla kao dejte ga malo kontrolirat al kaj jaz vem kaj! Kako bi se vam zdela situacija? Poglej, normalno, da se doma obnaša drugače, ker je okolje drugo, ker ni otrok in ni konstantnih dražljajev. Zato na osnovi tega, kako se obnaša doma, ne moreš sodit, kako naj bi se obnašal v vrtcu. Nujno se sestani z vzgojiteljico in jo poslušaj, ko ti bo pripovedovala, kakšen je otrok v vrtcu. Pogovori se tudi s psihologinjo, ki verjetno tudi v vašem vrtcu hodi po skupinah in naj malo opazuje dogajanje v vaši skupinici. Mimogrede, pri 2 letnikih je obdobje, ko se grizejo, razvojno in povsem normalno. Če otroci grizejo kasneje, pri starosti 3, 4 let, pa grizejo z razlogom (ker njih nekaj grize ). Tudi z 2 letnikom se da veliko pogovorit. Saj to ne pomeni, da se vsedeš z njim za mizo in mu predavaš 40 minut. Kratko in jedrnato mu povej, česa se ne sme in ga na to spomni še ti preden ga oddaš v vrtcu. Glede tega, da ga vdariš po prstih sli po ritki, če te ugrizne, ali kaj podobnega...tudi jaz mislim da to ni OK. Saj ni kužek, da bi se učil na osnovi pogojnega refleksa! V bistvu mu s tem daješ sporočilo, da je dobro usekati, ugrizniti, uščipniti nazaj in bo to ravnanje prenesel nase. Raje ga primi za roko in mu mirno in odločno povej, da se to ne dela, ker to boli. Boš videla, da pali dosti bolj, kot vzgojna po riti.
|