Timah
|
Meni so to bakterijo, to je streptokok agalactiae - na kratko SA (vsaj tako kličejo pri nas), odkrili pri prvi nosečnosti leta 2004 in sicer po naključju. Dobila sem tudi antibiotike Hiconcil, katere sem prenehala jemati še kar pred porodom (sem jih porabila, da ne bo pomote). No, potem pri porodu mi reče porodničar, da sem te tablete jemala preveč časa nazaj. To pa zato, ker se ta bakterija pomovi. Moja hčerka se je dejansko potem s tem okužila in je 10 dni dobivala antibiotik v žilo, kljub temu, da so ga tudi meni dali v žilo ob porodu. Z njo je sedaj vse OK in je sploh zdrava kot riba. Šele po porodu sem izvedela, za kakšno baterijo gre. Povedali so mi (v porodnišnici), da to bakteijo dobiš z uživanjem mleka in mlečnih izdelkov, da razen za novorojenčke ni škodljiva in normalno živi v tebi, da je na Primorskem s to bakterijo okuženih okoli 70% žensk, da je prenosljiva (če jo imaš ti, jo ima tudi partner). Mene je predvsem razočarala moja sedaj že bivša ginekologinja, saj sem jo po uživanju prosila, naj mi ponovno naredi bris, da bom videla ali sem še pozitivna ali ne. Ona pa mi tega na noben način ni hotela narediti, saj je že pri prvem brisu non stop ponavljala, da je to samoplačniško, jaz pa sem ji non stop zagotavljala da cena ni problem. Mimogrede, takrat je to stalo 3000 SIT! No, pri drugi nosečnosti (rodila sem oktobra 2007) mi pač tega brisa ni odvzeli, saj sem itak pozitivna. Tokrat me tudi niso zdravili z antibiotiki, dobila sem le vaginalne svečke z bakterijami (na moje vztrajanje ali se res ne da naredit nič, da bi drugemu otroku prišparali antibiotike), ki sicer živijo v nožnici ("dobre" bakterije naj bi pregnale slabe). Moja druga hčerka se s SA ni okužila. Problem, ki ga jaz vidim je ta: obstaja kar veliko neinvazivnih testov za odkrivanje raznih bakterij. Res je, da so nosečnice, ki želijo vedeti čim manj, da ne paničarijo, smo pa tudi druge, ki se želijo prepričati ali smo neko okužbo prebolele ali ne. Jaz sem tako v drugi nosečnosti zahtevala test za CITAMEGALOVIRUS (na kratko CMV), katerega naredijo tako, da ti odvzamejo kri. Po prvem porodu in neprijetno izkušnjo s SA sem namreč na internetu zasledila, da CMV povzroča hude okvare zarodku (letos sem tudi spoznala eno punco, ki ima zaradi CMV hudo prizadeto hčerko). Znaki CMV naj bi bili kot neke vrste prehlad ali gripa, za njim pa največkrat zbolevajo 3-4 letniki, torej toliko kot je stara moja prva hčerka. Jaz sem na srečo to že prebolela, nevarno je namreč samo, če prvič zboliš v nosečnosti. Ne boste verjete, za testiranje nisem plačala nič! Torej, moje mnenje je, naj nosečnicam predstavijo razne neinvazivnre teste, ki obstajajo, pa naj si bodo to samoplačniški ali ne, vsaka pa naj se sama odloči ali bo določeno stvar naredila ali ne. Ne morjeo naši zdravniki od nas pričakovati, da bomo vse sami poiskali na npr. internetu.l
|