|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Krajšanje besed
4.3.2008 10:41:54   
Nikica
Zanima me, če je to velik problem oz. če bo imel kasneje težave pri govoru. Namreč zadeva je taka: sin je star tri leta in tri mesece in še vedno zelooooo krajša besede. Sploh se ne potrudi, da bi pravilno izgovoril. Čeprav zna!!! Zna pravilno povedati zelo zakomlicirane besede, potem pa recimo kamion krajša lonuser posted image , pa čokolada je lada, pa še bi lahko naštevala. Prvazaprav izgovori drugi zlog besede oz. zadnji del. Včasih ni pustil, da ga popravljamo oz. se je takoj strmal, user posted image user posted image zato z možem nisva silila vanj. Zadnja dva tedna pa sicer pusti, da ga popraviva,user posted image in ponovi pravilno besedo, če rečeva, da ga ne razumeva. In sva ugotovila, da zna prav vse besede lepo izgovoriti, da je verjetno samo len pri izgovorjavi. Ali je prav, da vztrajava in ga popravljava? Namesto r izgovarja polglasnik, črka h je ponavadi kar k, včasih zamenja začetno črko k kar s p ali f. Trenutno se spomnim samo teh napakic... Drugače zelo rad gleda knjige, veliko mu bereva že od prvega dne. Pesmice ne zna zapeti nobene, ga ne zanima, da bi se jo naučil. Besedni zaklad ima drugače zelo bogat, tudi vzgojiteljica v vrtcu je to potrdila. Pri govoru je tudi zelo hiter, v enem stavku, v hipu želi povedati veliko oz. kar vse naenkrat. Tvori cele stvke, sklanja, uporablja dvojino, množino, spreganje glagolov mu dela včasih preglavice, tudi predloge kar pravilno postavlja. Oh, zdaj, ko to pišem in analiziram se mi ne zdi tako kritično. No, ja, morala sem malce pojamrati, ker je prejšnji teden dedek predlagal, naj ga peljem k logopedu, češ da ga on nič ne razume. Pa še to, da dodam, ves čas ima zamašena ušesa (maslo), smo dajali parafinsko olje, pa še A-cerumen (vse po navodilih pediatrinje), so se malo sčistila, zdaj pa ima spet polno masla v ušesih. Ne čistimo mu jih s palčko, samo obrišemo zunanjo umazanijo. Ali je mogoče problem prav v ušesih, da potem zato napačno izgovarja?user posted image user posted image Čeprav sliši verjetno zelo dobro, če potem ve, katera je pravilna oblika oz. izgovorjava besede. Hvala za vse komentarje, nasvete, mnenja!!!!!!!!!!! user posted image
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Krajšanje besed
4.3.2008 11:47:58   
aluš
Pri nas ni (bil) problem v krajšanju, ampak v napačni izgovorjavi kar nekaj besed. Pa sem tam pri treh letih začela vztrajno popravljat (ker govorit je normalno začel šele z drugim letom) . Če je rekel besedo narobe, sem rekla, ne ni dobro, dajva se naučit pravilno in mu jo parkrat počasi (da se slišijo zlogi) povedala, nato je ponovil za mano. Včasih je že v prvo prav izgovoril, včasih sva ponovila tudi desetkrat, da je bilo prav. Pa je naslednji dan mogoče zopet napačno povedal. Pa sva spet. Je vzel to kot ene vrsto igre, bi rekla. Pa  vedno sem ga pohvalila, ko mu je uspelo. Bolj se je mučil, bolj sem ga potem pohvalila. Sedaj je star štiri leta, pa je že kar OK. Čeprav sem začela opažat, da mi meša sičnike in šumnike (npr.svinčnik je švinčnik). Ampak tudi to se z vajo da popraviti (sva s ta prvim sinom tam po petem letu starosti trenirala ene pol leta in sva spravla v red te čžšscz (šumnike in sičnike).

(odgovor članu Nikica)
Neposredna povezava do sporočila: 2
4.3.2008 11:52:33   
Anonimen
Nikica, jaz bi ga pustila, naj bo otrok. Če nima kakšnih razvojnih težav v zvezi z izgovorjavo, potem nima smisla otroka sekirat brez veze. Naj bo otrok, naj uživa otroštvo. Pa ti zraven.

(odgovor članu aluš)
  Neposredna povezava do sporočila: 3
4.3.2008 12:03:59   
Volga
A ni imel sistematskega pri treh letih in logopedinje? kaj je rekla? Čeprav, jaz bi ga raje prej kot kasneje peljala do logopede, ker, če napake prej odpravvljašp, jih lažje odpraviš kot kasneje. Vidim pa, da zdaj kar precej petletnikov hodi k logopedi, verjetno se ji prej ni zdelo vredno, zdaj pred šolo mora pa vse porihtat. user posted image

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 4
4.3.2008 12:34:18   
Nikica
Sistematskega še ni imel, sem včeraj klicala, zakaj nismo še dobili vabila, pa je sestra rekla, da zamujajo, da lahko pričakujem vabilo šele pomladi.
Drugače sin uživa v otroštvu, ga ne morimo non stop z izgovorjavo. Samo če poslušam druge njegove sovrstnike, me malo stisne pri srcu, da mogoče pa le kaj ni uredu z njegovim govorom. Je pa na drugih področjih zelo bister fantek za svojo starost.

(odgovor članu Volga)
Neposredna povezava do sporočila: 5
4.3.2008 14:03:55   
babylove
Mene pa zanima, ali je res neizbežno posvetovanje pri logopedu? Ali se napake sčasoma ne odpravijo same? Saj ko bo večji, bo tudi brez logopeda lonu rekel kamion, kajne?

(odgovor članu Nikica)
Neposredna povezava do sporočila: 6
19.3.2008 9:00:11   
Nikica
Včeraj se je sin cepil proti klopnemu meningitisu, pa je pediatrinja še mimogrede naredila sistematski pregled. Vse je bilo ok, pameten dečko! Sem jo pa prosila za napotnico k logopedu, sama je rekla, da ni panike, je še majhen, govor se bo še izoblikoval. Pri logopedu naj bi nam samo svetovali, katere besede naj bolj vadimo z njim.Tako da upam, da se bo sčasoma govor izboljšal. Pa lon je že kamion, pa tor je že motor!user posted image user posted image user posted image user posted image Tudi nekaj ostalih besed že sam lepo izgovori, ne da bi ga mi popravili. 

(odgovor članu babylove)
Neposredna povezava do sporočila: 7
19.3.2008 9:08:02   
Maxica
Tudi naš 3,5 letnik je podoben. Sicer je bil on že itak pozen z govorom, recimo, da je bil do dobrih dveh let skoraj mutast.user posted image  Oz. vse je nekak po svoje povedal, pokazal. Nato se mu je odprlo, vendar še vedno bolj ali manj krajša besede. Sicer ga vneto popravljamo in lepo ponovi (ok, črk r in l  še ne izgovori, ampak s tem ga še ne silimo). Sicer pa vse po liniji najmanjšega odporauser posted image , sploh če se mu kaj zelo mudi povedat, ga na koncu koncev že skoraj nič ne razumem. Ampak glede na to, kako je skoraj z nule v pol leta napredoval, se ne sekiram, bo že. In ker vem, da lahko lepo pove, če hoče oz. se mu da.
Logopeda pa mi na sistematskem pregledu pri 3 letih nismo imeli.user posted image

Sami sončki okrog mene :)

(odgovor članu Nikica)
Neposredna povezava do sporočila: 8
19.3.2008 9:45:41   
mily
Nikica kaj pa če ga ne bi popravljala, ampak bi se naredila, da ne veš kaj je rekel. Če veš, da zmore rečit kamion, potem mu reč, da ne veš kaj je to lon...

Jst mojo vozim k logopedinji že od tretjega leta in pravi, da je nikoli ne smem popravljati, ampak jo vspodbujati k pravilni izgovorjavi.

Ali poznate najzanesljivejše sredstvo, s katerim lahko pahnete v nesrečo svojega otroka?
Dovolite mu, da bo počel vse, kar se mu bo zahotelo.

(odgovor članu Maxica)
Neposredna povezava do sporočila: 9
19.3.2008 10:09:09   
Nikica
Včasih tudi jez rečem sinu, da ga ne razumem, naj pove lepo počasi in razmisli, kako bo povedal. Včasih mu uspe, včasih ne. No, ja včasih pa ga popravim, da za mano ponovi pravilno izgovorjeno besedo, stavek. Odvisno od situacije... Moram priznati, da sem ga začela popravljati pred kratkim, prej sem vedno rekla da ne razumem. To pa zato, ker se ni pustil popravljati oz. je bil zelo žalosten, če sem ga popravila. Saj pravim, nič ga ne silimo, ne želim da bi imel odpor do govorjenja in bi se zaprl vase. Ker res rad govori, razlaga, ima zelo bogat besedni zaklad, tudi povedi tvori zelo dolge,...Še nekrat poudarjam, odvisno od situacije, včasih se tudi sam popravi in lepo pove. 

(odgovor članu mily)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   [Brisano sporočilo]
19.3.2008 10:18:43   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu Nikica)
  Neposredna povezava do sporočila: 11
18.5.2008 14:47:18   
Nikica
Samo da vam sporočim, kako se je končal sinov obisk pri logopedu. Vse super! user posted image user posted image user posted image Logopedinja je rekla, da govori svojim letom primerno (oz. izgovarja besede). Besedni zaklad ima zelo bogat, tako da je bila zelo navdušena. Jaz in mož pa sva bila prijetno presenečena, ker je tako lepo sodeloval. user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image Pri petih letih nas bo poklicala na kontrolo. Prej ne potrebuje nobenih dodatnih vaj, samo tako naprej, nas je pohvalila. Tako, da sva z možem pomirjena, sin pa je tako vesel, ker mu je zdravnica (logopedinja) rekla, da je pameten fantek, ki zelo lepo govori. Drugače pa moram priznati, da je iz tedna v teden boljše in ni več tako površen pri izgovarjanju. Je dojel, da ga vsi bolje razumejo, če se potrudi lepo povedat.user posted image user posted image

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 12
18.5.2008 14:51:09   
Anonimen
Fajn, da je vse v redu.

Po moje samo nima casa, da bi povedal celo besedo. V teh letih znajo biti otroci zelo zaposleni.

(odgovor članu Nikica)
  Neposredna povezava do sporočila: 13
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Kdaj je čas za kahlico?
Tako kot na skoraj vseh področjih otrokove vzgoje se tudi pri navajanju na kahlico teorija in praksa skozi čas spreminja...
Norice ali vodene koze
photo
Norice ali vodene koze so najpogostejša nalezljiva bolezen z izpuščaji. Bolezen se pojavlja skozi vse leto, v večjem šte...

anoreksija
ziuka

Ali poznaš bolezen anoreksija?

Da (97%)

Ne (3%)

Število vseh glasov: 106

Hvala za glasove. Glasoval/a si že za vse aktualne ankete. Lahko pa ustvariš svojo anketo!