Nikica
|
Zanima me, če je to velik problem oz. če bo imel kasneje težave pri govoru. Namreč zadeva je taka: sin je star tri leta in tri mesece in še vedno zelooooo krajša besede. Sploh se ne potrudi, da bi pravilno izgovoril. Čeprav zna!!! Zna pravilno povedati zelo zakomlicirane besede, potem pa recimo kamion krajša lon , pa čokolada je lada, pa še bi lahko naštevala. Prvazaprav izgovori drugi zlog besede oz. zadnji del. Včasih ni pustil, da ga popravljamo oz. se je takoj strmal, zato z možem nisva silila vanj. Zadnja dva tedna pa sicer pusti, da ga popraviva, in ponovi pravilno besedo, če rečeva, da ga ne razumeva. In sva ugotovila, da zna prav vse besede lepo izgovoriti, da je verjetno samo len pri izgovorjavi. Ali je prav, da vztrajava in ga popravljava? Namesto r izgovarja polglasnik, črka h je ponavadi kar k, včasih zamenja začetno črko k kar s p ali f. Trenutno se spomnim samo teh napakic... Drugače zelo rad gleda knjige, veliko mu bereva že od prvega dne. Pesmice ne zna zapeti nobene, ga ne zanima, da bi se jo naučil. Besedni zaklad ima drugače zelo bogat, tudi vzgojiteljica v vrtcu je to potrdila. Pri govoru je tudi zelo hiter, v enem stavku, v hipu želi povedati veliko oz. kar vse naenkrat. Tvori cele stvke, sklanja, uporablja dvojino, množino, spreganje glagolov mu dela včasih preglavice, tudi predloge kar pravilno postavlja. Oh, zdaj, ko to pišem in analiziram se mi ne zdi tako kritično. No, ja, morala sem malce pojamrati, ker je prejšnji teden dedek predlagal, naj ga peljem k logopedu, češ da ga on nič ne razume. Pa še to, da dodam, ves čas ima zamašena ušesa (maslo), smo dajali parafinsko olje, pa še A-cerumen (vse po navodilih pediatrinje), so se malo sčistila, zdaj pa ima spet polno masla v ušesih. Ne čistimo mu jih s palčko, samo obrišemo zunanjo umazanijo. Ali je mogoče problem prav v ušesih, da potem zato napačno izgovarja? Čeprav sliši verjetno zelo dobro, če potem ve, katera je pravilna oblika oz. izgovorjava besede. Hvala za vse komentarje, nasvete, mnenja!!!!!!!!!!!
|