|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   strog oče
29.2.2008 18:15:46   
Anonimen
Živjo
mislim, da moje vprašanje spada tu med družinske odnose, pa da nadaljujem:
- do kolike mere strogosti ste dovolile možu do otrok?
- se kregate zaradi vzgoje?
Namreč pri možu je bil tast, ki jih je vzgajal in učil kako in kaj je treba. Tašča jih je kaznovala na vse možne načine, če ni bilo po njenem.Pri njih je je vedno bila komanda. pri meni pa mama, sej oče je po cele dneve bil od doma. Tako da ni nikoli vedel, če sva se z mamo kdaj sprle ali kako neumnost ušpičila. No oče me bolj vzel v roke za šolo in vedno hodil na sestanke. Komand pri nas ni bilo in niti ne nameravam komandirat otrokom, kot dela mož.
Moža pa tud večinoma od doma po cele dneve in na koncu se doma jezi, če naprimer kaj ni po njegovem (al ga hči ne uboga, al mu je krompir premalo slan,...)
Katastrofa ko se midva spreva na koncu. In sledijo tihi dnevi.
  Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: strog oče
29.2.2008 22:19:15   
mateyka
jaz mislim, da bi vzgoja morala bit skupna in stvar skupnega dogovora. tudi, če imata drugačne prijeme, morata vedet kje in kaj je pri partnerju drugače, zarad same sinhronizacije. najbolj pa je seveda , če mata vse vzgojne prijeme iste, da se otrok navadi reda in konsistence. da ne govorim, da ma lep zgled kako učinkovito vzgajat (sam to šele kasnej dojamejo).
in vedno se debatira o vzgoji (no, krega tud - če že moraš.. user posted image ) in tehnikah brez prisotnosti otrok (ne da bi oni sodeloval pri tem kako bodo vzgajani). vsaj jest ne bi.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 2
1.3.2008 11:10:32   
Anonimen
Po eni strani mora biti vzgoja skupna, po drugi strani pa je faj  tudi, da starša vneseta vsak svojo osebnost v vzgojo.

Skupna v smisli pravil, če npr. jaz zahtevam, da se je za mizo, potem se mora istega pravila držati tudi očka, a ne? Je pa treba te stvari predebatirat, poiskati cilje na dolgi rok, se uskladit.
Različna pa mislim v smislu izražanja karakternih značilnosti, glede tega, da vsak starš po svoje oblikuje odnos do otroka. Npr. jaz imam svoje meje, mož pa svoje. In če se hčerka skrega z očkom, se v to ne vtikam. Pač sta se skregala, naj se sama zmenita, če se mi kaj ne zdi smiselno, pa se vedno pogovoriva, ko mala spi. In obratno. Onadva se igrata drugače, kot se midve, se pogovarjata, crkljata na drugačen način, kot se midve. Tudi to je del vzgoje, interakcija, spoznavanje, da je vsak osebnost zase.

Pri nas oba vzgajava otroka, jaz sem sicer več prisotna, ker sem doma, ampak ni njegova vloga očka zaradi tega nič manj pomembna. Kvečjemu njega bolj upošteva, ker ga manj vidi in bi naredila vse za njegovo pozornost.
Nikoli se ne smeš pred otrokom se "kregat" glede vzgoje. S tem spodbijaš avtoriteto eden drugemu. 

Na debate okoli vzgoje pa ne smeš gledat kot na kreg, temveč na skupno usklajevanje mnenj. Midva sva rasla gor v zelo različnih družinah, imela sva povsem različne izkušnje in imava glede določenih stvari tudi povsem različne poglede. Ampak se skušava pri teh debatah zavedat, da se ne gre za moj ali njegov prav, temveč za najino skupno nalogo, da hčerki omogočiva lepo otroštvo in jo vzgojiva v zadovoljnega odraslega. Ko se glede neke stvari ne strinjava, se pač pomeniva, vsak izpostavi svoje argumente in preštudirava, kako bi določena stvar delovala na dolgi rok, glede na hčerkino osebnost. 

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 3
1.3.2008 13:25:02   
Gina
Anakarin, meni delujeta vidva kot iz dveh raličnih skrajnosti. Najbolj verjetno je resnica nekje na sredini. Kdaj bosta do sredine prišla, ne vem. Ponavadi je pri teke sorte starših to lahko ogromen problem, ker gre za zelo temeljsne vrednote, kjer ljudi težko prepričaš, da nimajo prav.

Tudi midva z možem imava dostikrat različne poglede na vzgojo, pa čeprav sva oba iz družin, kjer smo si otroci privoščili vse, nobenemu od naju ni bilo nič kaj dosti ukazovano, vse je bilo po najino oz tako, kot smo v družini otroci trmarili, sama sem rasla gor v družini, kjer smo bili otroci nekaj svetega, nedotakljivega in smo si posledično privoščili tudi kakšne nevljudnosti, z izjemo, da se moramo zavedat, da smo živeli v drugih časih, kjer vendarle nismo razvili take hude predrznosti, kot jo dosega moderna mularija. Vendar se z možem vseeno znava dogovarjat, kako in kaj. Pa tudi pri nama je tako, kot drugod. Otroci se drugače crkljajo z njim, kot z mano, druge reči jim nudi, druge reči jih uči, saj tudi druge reči bolje obvlada. V tem ni nič slabega. Vendar so vrednote enake.
pisala sem o permisivni vzgoji, kjer se otroci vzgajajo sami, ker jim ne "smemo" ukazovat, ker je to kao za njih ok in najboljše...user posted image . Posledica take vzgoje je lahko samozavest ali pa huda zakompleksanost, v resnici pa taka vzgoja, kjer se otrok vzgaja sam, je lahko vse tako, kot on reče, ni dobra vzgoja. . Še hujše posledice ima vzgoja, kjer je en starš totalno avtoritativen, drugi pa permisiven. taka vzgoja prinese navadno hude posledice za otroka, ki se navadno razvije v "družbeno" problematičnega. V bistvu je znanstveno dokazano, da patriarhalna vzgoja naredi manjšo škodo, kot permisivna, čeprav zadnja učinkuje tako zelo milo in dobro, pa vednarle je samo pod hudo krinko dobrega. Tako da...če je pri vama govora o teh dveh srkajnostih, potem se morata zelo zelo v roke vzeti tako eden kot drugi. V vsakem primeru pa imata hud problem. Rešljiv je samo z obilo dobre volje, pogovorov med vama in razumskega dojemanja reči iz obeh strani, ter seveda prilagajanja. Si se ti sploh pripravljena prilagajat, pa zahtevat odo otroka reči, mu "ukazovat"? Ker tudi to je ena najtežjih nalog staršev, da se moramo odločat namesto otroka o stvareh, pri katerih je on še premajhen? Če se mora pospravit, se mora pospravit, a veš. Če moraš ti, imaš v sebi komando, jo mora imeti tudi otrok. Tako je to, čist simpl življenjsko pravilo. In uboganje ni kar tako, malo za zaje.... otroka, ubogat mora otrok zaradi varnosti. Njegove varnosti. Oba morata fejst razmislit o vsem skup, po moje, kaj pa vem....

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 4
1.3.2008 13:30:08   
Anonimen
Imislim, da moje vprašanje spada tu med družinske odnose, pa da nadaljujem:

Toliko je lahko strog kot sem sama. Jaz sem v osnovi bolj, tako da me tezko dohiti...user posted image .

Pa niti ni toliko  vprasanje strogosti in ce hoces doslednosti, ampak skupnih nacel vzgoje, kaj je dovoljeno, zazeleno in kaj ne. Strinjava se o osnovah, kako pa do njih prideva, je pa vcasih razlicno, ker sva pac razlicna.

Nikoli se pa o vzogji ne kregava, ker je to nekaj najslabsega. Vcasih popustim jaz, vcasih on, ampak zunanja politika je pa vedno enaka..user posted image .

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 5
1.3.2008 15:10:38   
Anonimen
hvala za odgovore. Dokler ni začela najstarejša hodit v drugi razred, je bilo vse ok. Kar se tiče vzgoje, sva imela skupne argumente in pristope k različnim situacijam ( če je bila trmasta, če ni hotela jesti,....), zdaj pa kot da bi vreme ali luna trkalo na možauser posted image , mi je pametoval kako in kaj bi morala naredit , če se cmeri, če ne pospravi mize,...na koncu mi metal "polena pod kolena", da ne znam komandirat, če njega ne posluša. Nikoli se nisva kregala pred otroci, ker bi bilo najslabše. Ko gredo spat ali če so pri najinih starših, takrat se "meniva" o marsičem.  Če se mož in starejša hči skregata, se ne vmešam, to je njihova stvar. Se tudi sama pobotata. Seveda se otroci drugače igrajo in crtajo z očetom kot pri meni in oče ni bil nič prikrajšan, da jih je kaj naučil, kar npr jaz ne znam ali kaj podobnega, ali jih včasih pokomentiral kako se je treba obnašat v gledališču,...Ampak pri njemu je pomenilo naredit kako nalogo (npr. posesat dnevno) TAKOJ! Ma saj je še otrok! Do zdej sem probala s pogovori z obeh strani, pa ni zaleglo.
No včeraj zvečer se je mož spomnil sam pomenit o tem in se mi opravičil. Sva se pomenila kako in kaj naprej, zaveda se namreč, da je včasih bil prestrog in ni imel potrpljenja. Zdaj pa upam, da bo šlo tako naprej kot je bilo prej.

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 6
1.3.2008 17:21:15   
Gina
Veš, knjige učijo, da moraš dati otroku čas. Vse lepo in prav, vendar sem tekom let pogruntala, da če otrok ne naredi takoj, da v večini primerov sploh nikdar ne naredi. Redki so otroci, ki se čez 5 minut tega, kar si rekel, še spomnijo. To odlaganje na kasneje je bolj način zavlačevanja, nategovanja, odlaganja in preskakovanja, saj v resnici potem na koncu koncev pol reči sploh ne naredijo nikoli. In ugotovili so to. Ali tvoj otrok kasneje v resnici naredi tisto sam od sebe čez 10 minut, pol ure? Kakšen smisel ima mu 10x reči, ga prositi cel dan, tako da si na koncu tolk sit pregovarjanja, da sam tisto narediš? A ni boljše vztrajat, da tisto naredi takoj, pa ne zgublja energije niti otrok, niti ti, stvar pa je narejena v 10. minutah? Meni se zdijo ravno iz tega razloga moderne knjige zanič, nepravilne. Aja, da ne boš mislila, sama sem razmišljala pred leti podobno kot ti, da je beseda takoj teroriziranje otroka. Ni, veš. Ni. To je reševanje otroka pred celodnevnim nategovanjem in izgubo energije. Obstaja pa še ena možnost. Napišeš zjutraj otroku, kaj mora biti narejeno do trenutka, ko prideš domov. Tukaj je čas določen, pa delo tudi, pa otrok ima čas. Vendar moraš vztrajati pri svojem in to spet brezpogojno, ker če ne si spet pri tistem, ko otrok zavlačuje in se muva in odlaga.... na koncu ti pa postreže zveče še s tem, kolk si grozna, ker hočeš vse takoj. Ma daj no, prevelika obzirnost rodi otroško brezobzirnost. No, tko se meni zdi po mojih izkušnjah.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 7
3.3.2008 8:16:53   
kalbo
do kolike mere strogosti ste dovolile možu do otrok?

No mene že tole zmoti. Kdo si ti, da boš kaj dovolila al pa ne dovolila. Ti si mama, on je oče. Vzgoja je vajino skupno poslanstvo in dolžnost. Vajina dolžnost je, da sta pri vzgoji kar se da složna in morebitne spore rešujeta izven prisotnosti otrok. Pred otrokom morata bit vedno enotna. Nimaš ti kaj dovolit al pa ne dovolit.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 8
3.3.2008 9:56:01   
Naty_ka
IZVIRNO SPOROČILO: kalbo

do kolike mere strogosti ste dovolile možu do otrok?

No mene že tole zmoti. Kdo si ti, da boš kaj dovolila al pa ne dovolila. Ti si mama, on je oče. Vzgoja je vajino skupno poslanstvo in dolžnost. Vajina dolžnost je, da sta pri vzgoji kar se da složna in morebitne spore rešujeta izven prisotnosti otrok. Pred otrokom morata bit vedno enotna. Nimaš ti kaj dovolit al pa ne dovolit.

Kalbo, se v celoti strinjam s tabo.

VČERAJ JE ZGODOVINA. JUTRI JE SKRIVNOST. DANES JE DAR!

NAJBOLJŠE NE PRIHAJA SAMO. PRIHAJA V DRUŽBI VSEGA (Tagore)

Moški so najpametnejši med seksom, ker so takrat priključeni direktno na izvor
inteligence.

(odgovor članu kalbo)
Neposredna povezava do sporočila: 9
3.3.2008 12:37:05   
lenika
IZVIRNO SPOROČILO: anakarin

Ampak pri njemu je pomenilo naredit kako nalogo (npr. posesat dnevno) TAKOJ! Ma saj je še otrok! Do zdej sem probala s pogovori z obeh strani, pa ni zaleglo.

No potem se pa mi v šoli sprašujemo zakaj je potrebno nekaterim otrokom reči petkrat ali povzdigniti glas, da ubogajo.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 10
3.3.2008 12:43:10   
maruškaŠ

hvala za odgovore. Dokler ni začela najstarejša hodit v drugi razred, je bilo vse ok. Kar se tiče vzgoje, sva imela skupne argumente in pristope k različnim situacijam ( če je bila trmasta, če ni hotela jesti,....), zdaj pa kot da bi vreme ali luna trkalo na možauser posted image , mi je pametoval kako in kaj bi morala naredit , če se cmeri, če ne pospravi mize,...na koncu mi metal "polena pod kolena", da ne znam komandirat, če njega ne posluša. Nikoli se nisva kregala pred otroci, ker bi bilo najslabše. Ko gredo spat ali če so pri najinih starših, takrat se "meniva" o marsičem.  Če se mož in starejša hči skregata, se ne vmešam, to je njihova stvar. Se tudi sama pobotata. Seveda se otroci drugače igrajo in crtajo z očetom kot pri meni in oče ni bil nič prikrajšan, da jih je kaj naučil, kar npr jaz ne znam ali kaj podobnega, ali jih včasih pokomentiral kako se je treba obnašat v gledališču,...Ampak pri njemu je pomenilo naredit kako nalogo (npr. posesat dnevno) TAKOJ! Ma saj je še otrok! Do zdej sem probala s pogovori z obeh strani, pa ni zaleglo.
No včeraj zvečer se je mož spomnil sam pomenit o tem in se mi opravičil. Sva se pomenila kako in kaj naprej, zaveda se namreč, da je včasih bil prestrog in ni imel potrpljenja. Zdaj pa upam, da bo šlo tako naprej kot je bilo prej.

Moje mnenje je, da si kvečjemu ti premalo (pa ne stroga), ampak dosledna. Kot je rekla lenika, zato pa je en kup današnjih mulčkovin mulik takšnih.

Kakšen izgovor je pa to, da je samo otrok in zato ne rabi nekaj naredit takoj? Če skače po sredi ceste in zavpiješ naj gre dol, preden ga avto povozi - je to mišljeno takoj - al ko mu bo zapasalo?

Sicer se pa strinjam s kalbom - tukaj sploh ni debata koli mu ali ne dovoliti - saj nisi ti tista, ki dovoliš ali ne možu, da je strog/ne... Oba sta enakopravna in lahko leiščeta kompromise.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 11
3.3.2008 12:57:55   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: lenika

Ampak pri njemu je pomenilo naredit kako nalogo (npr. posesat dnevno) TAKOJ! Ma saj je še otrok! Do zdej sem probala s pogovori z obeh strani, pa ni zaleglo.

No potem se pa mi v šoli sprašujemo zakaj je potrebno nekaterim otrokom reči petkrat ali povzdigniti glas, da ubogajo.

In starši namesto otrok delajo naloge, seminarske, pripravljajo torbe, pospravljajo sobe,... da ne bo otork preveč utrujen ali karkoli že.

Disciplina in red ne pomenita jemanje ljubezni otrokom. Privzgajanje delovnih navad ima zelo dolgoročne posledice. Če ne prej, se pokaže v službi, tam je pač treba narediti zahtevano takoj in tako kot se spodobi. In če tega ne znaš že od doma, potem nastanejo problemi.

(odgovor članu lenika)
  Neposredna povezava do sporočila: 12
3.3.2008 14:16:01   
jagoda77
IZVIRNO SPOROČILO: Ankica

In starši namesto otrok delajo naloge, seminarske, pripravljajo torbe, pospravljajo sobe,... da ne bo otork preveč utrujen ali karkoli že.

Disciplina in red ne pomenita jemanje ljubezni otrokom. Privzgajanje delovnih navad ima zelo dolgoročne posledice. Če ne prej, se pokaže v službi, tam je pač treba narediti zahtevano takoj in tako kot se spodobi. In če tega ne znaš že od doma, potem nastanejo problemi.

določene navade, obveznosti, odločitve, delavne navade in podobno je pametno otroku priučit, saj bo tudi  kasneje v življenju to še krvavo potreboval, sploh če bo hotel kdaj živeti na svojem.

pri nas smo navajeni, da vsak za seboj pospravi, brez pardona

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 13
6.3.2008 12:22:50   
žirafica

Prvo vprašanje mi je kar nenavadno... saj sta vendar dva, ki vzgajata svojega otroka, a neuser posted image

Pri drugem je pa stvar posameznikovega pogleda na vzgojo. Če si starša nista kompatibilna na tem področju, bo žal veliko hude krvi, najblj pa bo to občutil otrok. Zata je smotrno, da se starši večkrat poovarjajo oz. dogovorijo o vzgojni metodah, ki naj bi bile v družini enotne.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 14
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Kako povečati možnosti za zanositev
To so načini za hitrejšo zanositev - spremljanje plodnih dni, zdrav življenjski slog in redni spolni odnosi. Ob težavah ...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Učenje skozi igro: Zakaj je igra najboljša...
Učenje skozi igro omogoča otrokom naraven razvoj, izboljšuje njihove kognitivne, socialne in čustvene veščine. Otroci se...
Zdravo prehranjevanje se začne že v vrtcu
Marjeta Podpečan, odgovorna za prehrano predšolskih otrok v zavodu Kranjski vrtci, nam je pojasnila, zakaj pogosto vklju...

Risanke.
пеперутка16

So vaši otroci gledali (gledajo) risanke kot so Teenage Mutant Ninja Turtles, Yu Gi Oh, Pokemon ... in zaradi njih postali nasilni?