leila27
|
Punce pozdravljene, tudi jaz sem imela abrazijo v 9 tednu. Dolga zgodba... pa vam jo vseeno zaupam. Zanosila sem nepričakovano, fant po 4,5 letih najine veze ni hotel slišati ze otroka (klical ga je pezde) in ves čas omenjal splav. Rekel, da je moja odločitev, da ga ne želi nikoli videt, da ni pripravljen, itd. Jaz sem se odločila, da ga obdržim, vendar sem začela v 9 tednu krvavet in potrebna je bila abrazija. Abrazijo so mi opravili v Ljubljanskem kliničnem centru in sem bila več kot zadovoljna. Zelo prijazno osebje, od zdravnika do zadnje medicinske sestre. Kar sem bila prvič na kakršnemkoli posegu sem malo komplicirala in postavljala 100 in eno vprašanje pa so me pomirili in mi na vse odgovorili. Razmišljala sem tudi o tabletah, saj se tako zarodek izloči sam, vendar so mi to metodo odsvetovali, saj gre za novo metodo in je na koncu velikokrat potrebna še abrazija. Zato sem se odločila kar za abrazijo. Postopek poteka takole: sprejmejo te v sprejemni sobi in postavijo par splošnih vprašanj, ki so pomembna za sam postopek (krvna skupina, družinske bolezni, število ss...). Potem te peljejo v sobo kjer se preoblečeš v haljo ter greš v oparacijsko. Tam so trije ljudje (zdravnik, sestra in anasteziolog). Zlezeš na operacijsko mizo (privežejo ti noge), malo se s tabo pogovarjajo, da se sprostiš, dajo ti narkozo v žilo in v par sekundah ne veš več nič. Postopek je baje tak (tako sem slišala od kolegice). Noge ti privežejo samo zato, da ti nebi padle dol, ker si v narkozi, dajo ti neke svečke, ki razširijo maternični vrat, zarodek najprej narahlo postrgajo, da se odlepi od stene maternice, nato ga posrkajo z vakumom. To je pomojem kar vse, kar se dogaja. Baje se lahko odločiš tudi za lokalno anastezijo, vendar jo (verjetno zaradi travm po posegu) odsvetujejo. Tudi jaz priporočam splošno. V lokalni baje lahko čutiš bolečino, pri splošni ne čutiš popolnoma nič. Zbudila sem se na hodniku na poti v sobo, vendar se vsega še bolj slabo spomnim. Krvavela sem cca 3 ure, bolečine sem imela minimalne (na lestvici od 1 do 10, so bile stopnje 1)oz. jih večino časa sploh ni bilo. V bolnišnici moraš počakati še cca 6 ur (zaradi narkoze), ob odhodu ti zmerijo še temperaturo, verjetno zaradi okužbe, preden pa te odpustijo pa moraš iti tudi na wc. Dobiš teden dni bolniške, priporočajo počitek, ne smeš se kopati v umazani vodi, sex odsvetujejo cca do konca krvavitve oz. izcedka. Jaz sem imela rjavkast izcedek še cca edober teden(opazen samo na spodnjem perilu ali toaletnem papirju), krvavela nisem nič več. Jaz sem totalen zajc za take stvari, pa lahko zdaj rečem, da gre fizično za banalen poseg (če nebi šlo za psihične bolečine bi šla raje še 5x na abrazijo, kot 1x k zobozdravniku), je bilo pa psihično zelo težko tudi zame. Upam, da sem tiste, ki vas je posega strah vsaj malo pomirila. Toliko o moji izkušnji. Bodite pridne, Leila
|