KIRA
|
čita - ti še enkrat sem kopiram moj odgovor, da ga bodo tudi druge videle in vedle kaj storit: Odg: plesen - vlažnost [25.1.05 ob 11:07] [Odgovori] tvoje stene so vlažne, ker nekje prodira vlaga noter. to nima z vlago v prostoru nič skupnega, sploh če stanovanje redno zračiš. tu je več možnosti - lahko da ne dihajo, če imaš tapete. lahko je izolacija slaba, kar je najpogostejši vzrok. lahko ti streha kaj pušča in se opeke in beton napijejo vlage. za plesen sem jaz takorekoč strokovnjak postala, ker sva z možem dobila starejšo hišo (1939) od babice, ki je bila praktično cela plesniva in v katastrofalnem stanju. severna stena, stropi, kopalnica, kuhinja, cel hodnik - vse razen dnevne sobe, ker je ta edina bila kolikor toliko ogrevana je bilo plesnivo. ko si noter stopil, je takoj udaril tisti vonj po plesni vate. da ne govorim o tem, kako so nekatere vrste plesni strupene - še posebaj črna plesen, če se kje pojavi in da zaradi njihovih spor lahko pride do alergij, ter v nekaterih primerih tudi do zastrupitve. plesen je nastala delno zaradi pomanjkljive izolacije, delno zaradi tapet, najverjetneje in glavni vzrok pa je bil to, da se je hiša premalo ogrevala pozimi. moja babica si je z petrolejsko pečjo segrevala samo 1 prostor in še to samo na 15 stopinj, ostali pa so bili okrog 10 stopinj, ker ji je seveda škoda kurilnega olja. pol pa leta v zimskem plašču po hiši. In se je začela vlaga nabirati na in za tapetami, za opaži, na stropu, kjer češ. hišo smo poleti najprej dobro prezračili, odstranili vse stenske obloge ter jih sežgali (smo seveda vsi nosili zaščitne maske), da se zid lahko posuši. zdaj pred malanjem pa je mož VSE stene in strope opral z ASEPSOLOM, pa ne razredčenim, kot piše na embalaži, pač pa takim koncentriranim. to ti 1 miljon procentno ubije vso plesen. potem je prostore dobro prezračil, ker ta zadeva rada gre v nos in draži sluznico. če je strupena ne vem, je pa zelo močna. potem je sledilo barvanje z apnom in zračenje. pol pa je zmešal v barvo (tisti prvi sloj) še tisto proti plesni - od jupola ali od kere firme - ne vem točno. to je pa še zadnji udarec. ni šans, da bi plesen prišla nazaj. ker hišo obnavljamo, je tudi na večih mestih stolkel dol omet, izkazalo se je, da je bilo vsepovsod polno špranj in razpok, nekatere stene so bile v katastrofalnem stanju, opeke smo kar tako z roko ven jemali. vse skupaj smo popravili in na novo ometali, tako da od zunaj ne more priti niti kanček vlage več v steno. zdaj bo treba izolirati samo še podstrešje ter pogledati, če kje na strehi kaj pušča - jaz imam namreč tak sum, ker je nekaj tramov tudi trhlih in plesnivih in jih bo najbrž treba menjati. to je pa še zadnji vzrok nastanka plesni. ko bomo to uredili bo pa hiša suha kot poper. LP :rozica:
|