Mesečnica
|
Pri meni je bilo tako: - menstruacijski cikel cca. 35 do 37 dni
- PDP glede na ZM: 18. 5. 2007
- PDP glede na UZ ob nuhalni svetlini: 29. 5. 2007
- PDP glede na UZ ob morfologiji: 21. 5. 2007
- rodila: 29. 5. 2007
Že ob prvi postavitvi PDP sem ginekologinji govorila, da je PDP glede na ZM zagotovo zgrešen, ker približno vem, kdaj sem imela ovulacijo, da je zato 29. maj bolj verjetne kot 18. maj, pa je rekla, da se ovulacije ne upošteva. Potem je na morfologiji kazalo 21. maj, pa smo obdržali PDP glede na ZM. To mi je povzročilo veliko problemov, saj so mojo nosečnost vodili kot prekoračeno. 25. maja sem morala na pregled v porodnišnico in tam zabila celo dopoldne (od utrujenosti me je skoraj pobralo), da so ugotovili, da še ni panike. Potem pa me je čakal naslednji pregled 28. maja, spet v porodnišnici, ko mi je dežurni ginekolog rekel, zakaj moja ginekologinja ni upoštevala mojega menstruacijskega cikla (ker je zelo dolg) in mojega občutka o tem, kdaj sem imela ovulacijo . Kaj pa jaz vem, hudiča, saj sem ji rekla!!! No, naročil mi je, naj čez dva dni spet pridem in me bodo takrat sprejeli na oddelek. Na srečo to ni bilo potrebno, ker je naslednji dan zjutraj mali le začel riniti ven in se je zvečer brez problemov rodil. Točno na dan, ki ga je pokazal UZ ob pregledu nuhalne svetline!!! Ko je naslednji dan malega pregledala pediatrinja, je rekla, da ni čisto nič prenošen. Je bil pač velik otrok, zato je morfologija narobe kazala. Še danes, pri 8 mesecih je nadpovprečno velik, ima že povprečno velikost enoletnika . Punce, ne pustite se svojim ginekologom! Če veste, da imate daljši cikel, naj to upoštevajo! Najbolj relevanten pokazatelj je pa itak UZ ob nuhalni svetlini, ker je takrat razvoj zarodka še univerzalen, zato lahko iz njegove dolžine natančno določijo PDP, kasneje pa razvoj postane bolj individualiziran (odvisen od dednosti, pogojev v maternici ipd.) in otrokova velikost ni več nujno dober napovedovalec PDP-ja! Jaz sem bom pri drugi nosečnosti bolj postavila zase, ker mi je tale napačna določitev PDP-ja pobrala veliko energije in živcev, pa še porodniško sem morala zato nastopiti 11 (!!!) dni prej!
|