|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Opiranje na nogice
4.2.2008 13:34:51   
Nitttka
Mene pa zanima, če se 1 mesečni dojenčki že lahko opirajo na nogice ali ne. Naša pupa se nonstop odriva z nogicami (če jo imamo dvignjeno pokončno), pa ne vem ali ji lahko dovolim to ali ne, ker ne vem kako vpliva na razvoj hrbtenice? Posvetovalnico imamo šele drug teden, tako da bo vsak nasvet do tedaj dobrodošel.
Hvala    
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Opiranje na nogice
4.2.2008 13:36:00   
urskas
ŽENSKA, KJE IMAŠ PAMET?
nikar na nogice,  in sploh je ne imej v pokončnem položaju!

(odgovor članu Nitttka)
Neposredna povezava do sporočila: 2
4.2.2008 13:39:06   
rose
Še dolgo ni za na nogice. Pa tudi pokončni položaj ni dober za hrbtenico. 

(odgovor članu urskas)
Neposredna povezava do sporočila: 3
4.2.2008 13:47:12   
bsasab
in sploh je ne imej v pokončnem položaju!

Amm, moja dvo mesecnica pa noce in noce bit leze v narocju, se kr dviga, pa dret se zacne, ce pa jo postavis pokonci pa se takoj umiri in gleda okrog..., kako jo paj ne imam pokonci ce pa hoce samo tatk bit user posted image user posted image user posted image ...

5.12.2007 nam je Miklavz prinesel najlepse darilo doslej...

(odgovor članu urskas)
Neposredna povezava do sporočila: 4
4.2.2008 13:47:54   
anita4
Mi imamo doma 2 mesca staregauser posted image in lahko samo to povem da ko ga imamo na rokicah v ležečem položaju samo joka , če ga pa dam malo višje je pa zelo zadovoljen in že radovedno gleda naokrog.Pa ko je bil star en mesec mu je zelo pasalo da je gor kot da bi kupček podiral , zato sem se na pol vlegla na sedežno in takosva ležala da je imel trebušček na mojemu trebuščku.To mi je priporočala tudi patronažna ker je imel krče in je rekla da jim to zelo paše, kar se je tudi izkazalo.

(odgovor članu Nitttka)
Neposredna povezava do sporočila: 5
4.2.2008 13:51:14   
anita4
Mogoč še samo to ....mislim da je tudi odvisno od dojenčka kakšen položaj njemu najbolj paše.Ne morem ga siliti v nekaj kar noče.Imam pa tudi primer od kolegice ,ko je bil star 2 meseca so z njim delali marsikaj tako da je bilo že meni hudo , ampak tamalemu je tolk pasalo da se je samo smejal.

(odgovor članu anita4)
Neposredna povezava do sporočila: 6
4.2.2008 13:51:44   
bsasab
IZVIRNO SPOROČILO: anita4

Mi imamo doma 2 mesca staregauser posted image in lahko samo to povem da ko ga imamo na rokicah v ležečem položaju samo joka , če ga pa dam malo višje je pa zelo zadovoljen in že radovedno gleda naokrog.Pa ko je bil star en mesec mu je zelo pasalo da je gor kot da bi kupček podiral , zato sem se na pol vlegla na sedežno in takosva ležala da je imel trebušček na mojemu trebuščku.To mi je priporočala tudi patronažna ker je imel krče in je rekla da jim to zelo paše, kar se je tudi izkazalo.

No se cist strinjam s tebojuser posted image user posted image user posted image ...., tudi nasa je tako, kot ze zgoraj navedeno....

5.12.2007 nam je Miklavz prinesel najlepse darilo doslej...

(odgovor članu anita4)
Neposredna povezava do sporočila: 7
4.2.2008 13:59:26   
Nitttka
Ja pr nas je tud tko...tamala bi bla nonstop v pokončnem položaju (takem položaju kot za podiranje kupčka - naslonjena na mojo ramo) drugače je kar hitro jok. Pol se mi pa z nogicami kar naprej odriva, kot bi hotela splezat gor po meni. Zdej pa ne vem al lohk to pustim al ne? Drgač pa da ne bo pomote...ne postavljam jo še na nogice na trdo površino...to mi je jasno da jo ne smem. Zanima me kako je s tem odrivanjem in opiranjem na nogice. Opira pa se predvsem takrat, ko jaz sedim in jo imam naslonjeno nase v pokončnem položaju in ima ona nogice ravno do mojih nog, pa se potem začne opirat s svojimi nogicami na moje. Kaj torej preprečiti ali pustiti opiranje?

(odgovor članu bsasab)
Neposredna povezava do sporočila: 8
4.2.2008 14:06:24   
Anonimen
pa kaj je z vamiuser posted image user posted image user posted image dejte internet uporabit za kaj koristnega, tolk je infotov o tem, za boga svetega, TAKO MALIH OTROČKOV SE NE NOSI POKONCI, NITI SLUČAJNO PA SE JIH NE POSTAVLJA NA NOGE!!!!

ROKOVANJE Z OTROKOM

S pravilnim rokovanjem otroku omogočamo normalen genetsko zapisan gibalni razvoj.
Bolj kot časovno doseganje mejnikov gibalnega razvoja je pomembno, da so gibalni vzorci kvalitetni in sledeči v pravilnem zaporedju: orientacija v sredino, obrat do boka, obrat na trebuh, opora na roke v trebušnem položaju, pivotiranje na trebuhu, prehod v sedenje, sedenje, prehod v štirinožni položaj, kobacanje, vstajanje ob opori z izpostavo ene noge, spuščanje na tla v počep, hoja ob opori (pohištvo, stena), samostojna hoja, tek, poskoki.
Če otroka kot "skrbni starši" silimo v gibalne vzorce, za katere njegov mišični tonus še ni pripravljen - zrel, lahko to negativno vpliva in okvari njegovo kasnejšo kvaliteto gibanja. posledice so lahko nerodni otroci, pogosti padci s poškodbami, slaba drža, ploska stopala, bolečine v hrbtenici kasneje v življenju ...

1. Nošenje:

do 3. meseca:

- hrbtno položaj lupinice
- bočno s podpiranjem glavice in rotacijo trupa
- trebušno s podporo pod prsni koš in pokrčenjem ene nogice

po 3. mesecu do otrokovega samostojnega sedenja:
- v položaj lupinice z zasukom v trupu in izpostavo ene noge
ko otrok samostojno sedi:
- pokončno nošenje, vendar z zasukom v hrbtu

NE V POKONČNEM POLOŽAJU, DOKLER OTROK NE SEDI SAMOSTOJNO!

2. dviganje in odlaganje otroka na podlago:

- vedno bočno
- po dvigu: obrat s hrbta na bok, sledi dvig glave, ramena, na koncu ritke in nog
- pri odlaganju: prvi stik podlage z ritko, sledi spuščanje na bok in na ramo in obrat na hrbet
- ko otrok že samostojno sedi: prvi stik s podlago ritka s pokrčenimi nogami

NE NARAVNOST NAVZGOR, NE DIREKTNO NA HRBET!

3. previjanje in preoblačenje

- leže: s pridvzdigom medenice in obrati na bok
- v sedečem položaju v naročju s hrbtom proti mami: ko se otrok začne sam obračati s hrbta na trebuh (5, 6 mesec)

NE VLEČENJE ZA NOGE IN DVIGANJE RITKE!

4. položaj za dojenje oz. hranjenje

- dojenje leže
- dojenje v naročju
- hranjenje v naročju - dokler otrok še ne sedi dobro samostojno
- hranjenje v stolčku - ko otrok dobro samostojno sedi (7, 8 mesec)

5. podiranje kupčkov

- preko rame
- preko noge
- sede v naročju s podprto medenico

6. spanje

- bočno (z zalaganje) do 6. meseca oz dokler se otrok na ravni podlagi ne začne sam obračati s hrbta na trebuh (5-6 mesec)

7. igra

- v naročju (gradimo srednjo linijo glave in telesa, vzpodbujamo očesni kontakt, spodbujamo roke in noge v prostor)
- na previjalni mizi med vsakim previjanjem pasenje kravic
- na igralni podlagi na tleh po 4. mesecu

Pripomočki:
- lupinica: od začetka prirejena - pod ritko podloćena s pleničkami, da otrok v lupinici leži, ne sedi
- voziček
- štorklja: takoj, treba je spreminjati strani nošenja
- kenguru: ne pred 4. mesecem, tudi potem le na kratke razdalje
- nahrbtnik: ko otrok že samostojno sedi

Neprimerni pripomočki:
- hojca
- skokci
- stajca z veliko mrežo

Kaj se odsvetuje:
- pokončno iztegnjeno nošenje
- tresenje in dvigovanje v zrak oz metanje v zrak
- zalaganje z blazinami pri sedenju
- učenje hoje z vodenjem za roke
- ortopedska obutev, če otrok nima kostnega ali mišičnega obolenja

(odgovor članu Nitttka)
  Neposredna povezava do sporočila: 9
4.2.2008 14:13:20   
urskas
Kaj torej preprečiti ali pustiti opiranje?

Čim manj jo imej v takšnem položaju!

ali ti babica ni nič razložila, kako se rokuje z dojenčkom?
Sicer pa vprašaj za nasvet pediatra, če si upašuser posted image

Vse tiste ki pišejo "pozitivno" imajo vsaj en mesec starejše user posted image .

(odgovor članu Nitttka)
Neposredna povezava do sporočila: 10
4.2.2008 14:29:13   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: anita4

seveda joka, ker je verjetno ves zategnjen zaradi nošenja v nepravilnih položajih in ko ga poskusiš dat v pravilni položaj, ga boli, ker ga zateguje kontra, vendar je treba vztrajat, že po kakem tednu se stanje normalizira in dojenček ne joka več, ko ga nosiš v položaju lunice.....in pri tako malih dojenčkih se ne moreš opirati na to, da je vsak drugačen in da vsakemu drugo paše ker je to bulšit, obstajajo neki okvirni razvojni mejniki, ki jih je pač treba upoštevat, no sevedda ti jih ni treba, saj je konckoncev tvoj otrok in sama se boš odločila.....vseeno pa vtipkaj v kak iskalnik besedo HANDLING ali EKSTENZIJSKI VZOREC ali PRAVILNO NOŠENJE OTROKA ali POSTAVLJANJE NA NOGE....pa si preberi kaj o tem, ker ko bo tvoj otrok imel kake posledice, ko bo padal,ko bo mel uničeno hrbtenico, da boš takrat vedla, da bi se vse to dalo preprečit samo s tem, da nebi prehitevala...

(odgovor članu anita4)
  Neposredna povezava do sporočila: 11
4.2.2008 14:34:21   
mateyka
če ji ni blo za ležat - mi smo jo mel dostikrat (ne za dolgo) na rami, ko da bi kupčka podirala in leže na trebuhu na očijevih prsih je bla tud pomirjena, tako da smo jo dostikrat dali "na očija" in sta potem skupi hrkala. v glavnem probaš vse poze, kar  pač dela, samo da telo pri tem ne nosi teže (da je položaj udoben in sproščen) - če se pa sam dvigne je pa drugo. to pa trenira, samo pri taki starosti itak ne morejo kej dost muvat, tko da to se ne bo ne vem kok dogajal user posted image

(odgovor članu urskas)
Neposredna povezava do sporočila: 12
4.2.2008 17:12:06   
BAMBINA_
IZVIRNO SPOROČILO: Nitttka

Mene pa zanima, če se 1 mesečni dojenčki že lahko opirajo na nogice ali ne.

Joj user posted image   Otroka se ne postavlja na nogice, da se opira nanje, dokler se sam ne začne postavljati nanje. In to bo, draga moja, šele po kakšnem sedmem mesecu.

•*´¨`*•.¸¸.•*´¨`*•.¸¸.•*´¨`*•.¸¸.•*´¨`*•.¸¸.•
*...*..:::: ...*...*...*...*...*...*...*...*...:::::..*...*
•*´¨`*•.¸¸.•*´¨`*•.¸¸.•*´¨`*•.¸¸.•*´¨`*•.¸¸.•

(odgovor članu Nitttka)
Neposredna povezava do sporočila: 13
4.2.2008 17:48:06   
TinaUros
Meni se je tudi v pokončnem položaju ( in to je blo med podiarnjem kupčka ) hotel odrivat z nogicami. Rešila sem tako, da sem ga bolj dvignila, da se ni mogel dotikat mojih stegen (jaz sem sedela )

(odgovor članu BAMBINA_)
Neposredna povezava do sporočila: 14
4.2.2008 18:08:22   
mala pikica
Naš se tudi hoče z nogicami odrivat, tako da vedno pazim, da se nikjer ne naslanja z njimi. Če pa noče biti leže, pa se mi zdi najboljši položaj 'hrbtno položaj lupinice'.

Vsak dan nam sije sonček Gašper!

(odgovor članu TinaUros)
Neposredna povezava do sporočila: 15
5.2.2008 6:04:27   
Princess Mononoke
Vzrok da se novorojenček hoče postaviti na noge je eden izmed prirojenih refleksov. Ko se ga drži pokončno in stopala rahlo tikajo podlago bo dojenček začel korakati. Ta refleks zgine ko so stari 2 do 5 mesecev. Ta refleks navadno testirajo takoj po porodu (vsaj v Avstraliji ga). Takih prirojenih refleksov je 27. Kontrola telesa pa se začne z vrha telesa (najprej usta, vrat, roke itd.).

(odgovor članu mala pikica)
Neposredna povezava do sporočila: 16
5.2.2008 7:13:18   
sanosan
Tudi pri nas kontrolirajo prirojene reflekse že v porodnišnici in potem pri pediatru. Nas je tako pri prvem kot zdaj pri drugi pediatrinja opozorila, da naj tega (kar ona dela, da preveri reflekse) ne poskušamo sami doma delat. Povedala nam je pravilen položaj otroka v naročju (položaj lupinice in trebušno) sicer pa tako kot so že napisali, na netu je ogromno informacij o tem.
Moja hčerka, ki je stara 3 mesece, se tudi hoče že vsest, pa ji tega ne dovolim, in ker sem ugotovila, da je nisem pravilno dvigovala iz ležečega položaja (in je to vse še zadevo poslabšalo), sem to sedaj spremenila in jo najprej obrnem na bok in ji nato dvignem glavico iz podlage. Tudi pediatrinja nam je svetovala, da naj tega ne vzpodbujamo. V ležalniku še vedno leži in ne sedi, če pa je na rokah, pa je običajno na trebuhu.

Mislim, da bi bilo dobro, če bi v materinski šoli dajali več poudarka na pravilnem rokovanju z dojenčki, ker starši velikokrat delamo najosnovnejše gibe pri otroku narobe (vsakodnevno previjanje in oblačenje).

(odgovor članu Princess Mononoke)
Neposredna povezava do sporočila: 17
6.2.2008 20:11:25   
sandra113
Naš se še tudi pri osmem mesecu ne postavlja sam na nogice.Tudi ga sami ne postavljamo.... Mogoče se pa ne postavlja  zato ker ga nismo že pri enem mesecu trenirali?!...o moj bog...user posted image

14.6.2007

(odgovor članu BAMBINA_)
Neposredna povezava do sporočila: 18
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Zanimivosti o novembrskih otrocih
Pričakujete oziroma imate novembrčka doma? Ste morda vi rojeni novembra ali kdo drug od bližnjih oziroma prijateljev? Po...
Pet nepriporočljivih praks pri hranjenju s...
Hranjenje s stekleničko že od nekdaj velja za lažji način hranjenja. Verjetno je to razlog, zakaj v preteklosti nihče ni...

Razpoloženje v času nosečnosti.
Admin

Ste med nosečnostjo imeli nenadne spremembe razpoloženja?