|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: Zanima me
3.2.2008 17:50:36   
willma
Ženske v Sloveniji niti nimajo "legalne" možnosti, da se odločijo za porod doma.user posted image

O strahu kaj vse se lahko zgodi pa sploh ne bi začela. Ravno iz tega strahu se v slovenskih porodnišnicah ne upajo ukvarjat z alternativnimi porodi.user posted image

Raje večina babic vidi, da je za njo komot in "varno", da je porodnica na mizi, da preventivno prereže presredek,...
Če je ona tako rodila, bodo pa tudi druge. S tako miselnostjo bomo pač hitro napredovali!user posted image

Če enkrat to dojameš, potem se ne rabiš več čudit, da nekatere ženske hodijo v tujino rodit!
Pač imamo drugačna merila in se drugače cenimo.

(odgovor članu saline)
Neposredna povezava do sporočila: 26
   RE: Je katera rodila doma
3.2.2008 18:35:09   
Anonimen
zakaj bi pa nekdo rodil doma? neumnost in neodgovornost do otroka

(odgovor članu majaG76)
  Neposredna povezava do sporočila: 27
3.2.2008 19:31:21   
willma
IZVIRNO SPOROČILO: Anonimen

zakaj bi pa nekdo rodil doma? neumnost in neodgovornost do otroka

Neumnost?
Moj oče je rojen doma, pa mnogo naših staršev in gneracij pred njimi. So bile matere zato neumne in neodgovorne?
Res je, časi se spreminjajo, toda da so pa porodi doma prepovedani pa je spet skrajnost!

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 28
3.2.2008 19:42:10   
Anonimen
ja, casi se spreminjajo in ravno zato je neumno in neodgovorno, da se zavestno odlocis roditi doma. Znske umirajo v porodnisnicah, potem pa bo nekdo doma rodil. Mislim halo, res pametno

(odgovor članu willma)
  Neposredna povezava do sporočila: 29
3.2.2008 19:46:57   
willma
Znske umirajo v porodnisnicah, potem pa bo nekdo doma rodil.

Ženske tudi brez komplikacij, hitro in idelano rodijo v porodnišnicah.
Torej zakaj pa ne doma v sproščenem in zaupnem okolju?
Anonimna zakaj tako negativno gledaš na porod?

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 30
3.2.2008 19:49:14   
Pia77
Gre bolj za to, da je ogromna odgovornost, namenoma voditi porod doma.
Kot je povedala Mateyka, so te babice običajno zelo dobro usposobljene. V našem porodničarstvu (žal) še nimajo toliko pristojnosti... In tudi vprašanje, kakšen delež slovenskih babic bi si želelo porod voditi na domu.

Sem se pa ta teden pogovarjala s svojo staro mamo... Prvi porod je imela pred dobrimi 50 leti, v porodnišnici. Baje so bile tiste nune zelo zadirčne in porod zelo naporen, da se ji je vse zelo zamerilo... Za drugi porod pa jo je ženska iz sosednje vasi, ki je bila že dolgoletna babica v starem smislu, prepričala, da je rodila doma... In je bila izkušnja čisto drgačna.

Ampak vmes je pa že pol stoletja... In glede na to, kako smo občutljivi na zaplete in strokovnost, prehod nazaj na porode v domačem okolju ni mačji kašelj.

V razmerah slovenskega zdravstva si predstavljam, da se bo morda porod doma nekoč pojavil kot samoplačniška/nadstandardna storitev, ki bo verjetno vključevala tudi podpis kakšnega papirja o materini lastni so-odgovornosti.

(odgovor članu willma)
Neposredna povezava do sporočila: 31
3.2.2008 19:53:25   
Rožica I
Slišala sem za primer, da je ženska hote rodila doma. Če se ne motim, celo 2 otroka.Mislim, da celo iz medicinske stroke.
Zdi se mi pomembno in nadvse sprejemljivo, da je ta možnost dana.

Sama se verjetno ne bi za kaj takega odločila iz razloga, ker sem imela 100% normalno in neproblematično nosečnost, vendar je zaradi velikosti otroka in ker sem se po 15h umetnih popadkov zaprla totalno, bil potreben carski rez. Če bi bila z mojim sinkom takrat doma, verjetno sedaj ne bi pisala tega..user posted image

Je pa tudi res, da naslednjega otroka ne mislim rodit v isti porodnišnici kot prvič oz. vsaj ne v enakih pogojih. Sem za alternativne porode ala porod v vodi, pri umirjeni svetlobi oz. z glasbo, ji jo je dete poslušalo še v trebuhu, stoje ali sede, brez epiduralne, seveda.

ROŽICA

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 32
3.2.2008 20:09:26   
TinaUros
Že res, da se je včasih rojevalo doma...je pa zato tudi res, da statistike zato niso prav nič spodbudne. Bilo je veliko mrtvo rojenih otrok in dosti več smrti matere po porodu.
Res je tudi, da so babice danes zelo strokovno podkovane...ampak naprimer, če si predstavljam da živim nekje "bogu zaleđima"...daleč od bolnice in bi se hotla špilat neko modno muho....Bog ne daj, da bi se v tem primeru kaj zakompliciralo...si nebi nikoli odpustila!

Lahko se prerekate in delate pametne, kako je naša Slovenija zadrta, ampak taka je pač realnost. Imamo pač 4, 5 bolnic in veliko oddaljenih krajev in vasi...zraven pa je potrebno še prištet dolge ovinkaste in luknjaste ceste v slučaju kake sledeče nujne pomoči.

(odgovor članu Rožica I)
Neposredna povezava do sporočila: 33
4.2.2008 15:28:22   
mateyka
Sama se verjetno ne bi za kaj takega odločila iz razloga, ker sem imela 100% normalno in neproblematično nosečnost, vendar je zaradi velikosti otroka in ker sem se po 15h umetnih popadkov zaprla totalno, bil potreben carski rez. Če bi bila z mojim sinkom takrat doma, verjetno sedaj ne bi pisala tega..

vidiš Rožica I, o tem govorim, ko omenjam strokovnost in varnost - ti bi v vsakem primeru rodila v bolnici. tudi, če bi hotela rodit doma. a misliš, da bi pro babica sam bukavo gledala 15 ur in čakala? takoj ko bi stvari šle stran od naravnega poteka poroda, bi bla hospitalizirana (če bi bila doma).

ne razumem (to ne leti nate Rožica I, ampak govorim na splošno), kako lahko nekatere tako preskočite pomembne dele o varnosti poroda na domu, ki sem jih poudarila in detaljno opisala ravno zato, ker nekatere skoz govorite o "neodgovornosti" in "nevarnosti" in ne vem katere izraze še uporabljate, kot da bi porod na domu pomenil, da si se odločila da boš rodila doma, pa tud če umreš pr tem user posted image krneki

(odgovor članu Rožica I)
Neposredna povezava do sporočila: 34
5.2.2008 11:02:07   
willma
kako lahko nekatere tako preskočite pomembne dele o varnosti poroda na domu, ki sem jih poudarila in detaljno opisala ravno zato, ker nekatere skoz govorite o "neodgovornosti" in "nevarnosti" in ne vem katere izraze še uporabljate, kot da bi porod na domu pomenil, da si se odločila da boš rodila doma, pa tud če umreš pr tem krneki
user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 35
5.2.2008 11:25:27   
izgubljena_ovcka
user posted image user posted image user posted image user posted image
Vsa čast in slava. Nič čudnega da se pri nas na tem področju nič ne premakne če pa vse trpijo pred paranoičnim strahom, "jojmene zdaj bo pa rodit treba in bo šlo vse narobe". Porod ni bolezen! Je vesel dogodek! Ne vem kateri porodničar je že rekel da če bi odšlo v džunglo deset nosečnic, bi se jih devet vrnilo z zdravim otrokom in zdravih. Malo zaupanja pa le imejte vase!

Nikakor ne pravim da bi morale ženske doma rojevat, bognedaj, tako vendar res ne bi šlo vsepovprek. Bi se pa po mojem mnenju moralo malo drugače uredit. Meni oddelki v bolnicah izgledajo kot kakšen sovjetski sanatorij, res prijazno okolje za izmučeno mamico in novoprispelo bitje...

(odgovor članu willma)
Neposredna povezava do sporočila: 36
5.2.2008 11:43:28   
melani99
jaz osebno sem rodila doma oz. ne ravno doma ampak v avtu (http://www.ringaraja.net/forum/tm.asp?m=2329560) tukaj je opisana moja porodna zgodba), ker se je moji user posted image  tako mudilo, da nismo dospeli priti do porodnišnice in iz osebne izkušnje vam lahko povem, da bi veliko raje rodila v bolnici, bi mi bilo prišparanih veliko strahov, ker v tistem trenutku, ko rodiš, ti je pomemben samo tvoj user posted image , nase sploh ne pomisliš, skrbi te, če je z otrokom vse v redu,...Če bi bila imela možnost odločanja roditi tako kot sem ali pa v bolnici, bi se definitivno odločla za bolnico! No, vsak ima pač svoje mnenje!

Pošlji MALIBORCI (brez presledka!) na 1919 in podari 1 € Društvu za prezgodaj rojene otroke Maribor.
Velja za Si.mobil-ove uporabnike.

(odgovor članu izgubljena_ovcka)
Neposredna povezava do sporočila: 37
5.2.2008 11:49:12   
sazi
če bi odšlo v džunglo deset nosečnic, bi se jih devet vrnilo z zdravim otrokom in zdravih

No, vsekakor si ne želim, da bi bila tista, deseta

Sama sem pristaš poroda v porodnišnici - sem 1. rodila tam in bom tudi naslednjič

Tale švedska usposobljenost se res fajn sliši, ampak pri nas ni dovolj usposobljenih ljudi za take zadeve in za hitro intervencijo. Da o financah, ki so potrebne za tak sistem niti ne govorim. Ima kdo mogoče kakšno primerjavo, koliko babic na koliko porodov na Švedskem imajo in koliko pri nas?

Pa občutek imam, da bi pri nas vsi radi vse monosti in vse pravice, odgovornosti pa nobene. Si kar predstavljam, da 1. primer, ko kaj ne bi šlo po načrtih, da bi bila tako oddaja na "preverjeno" pa polemike v Tarči in pljuvanje po zdravnikih...

Neposredna povezava do sporočila: 38
5.2.2008 11:54:00   
lilija*
Pravite, da nimamo možnosti rodit doma... Ko nastopi tisti čas, pač ne it v porodnišnico, ampak poklič kako teto, omo, pa bo... 

(Za sebe pa upam, da bom imela dovol časa, da bom prišla v porodnišnicouser posted image )

(odgovor članu sazi)
Neposredna povezava do sporočila: 39
5.2.2008 11:59:59   
izgubljena_ovcka
Jao pa kdo je o tem govoril!? Valjda si nobena od nas ne želi rodit brez strokovne pomoči bučke! Jaz sem zagovornik izbire, se pravi da izkašljaš denar in rodiš doma ali pa pač se odločiš za porod v porodnišnici. A je dejansko katera tako neumna da bi šla zavestno rojevat brez strokovne pomoči? Prosim vas lepo!

Tukaj se gre samo za okolje in ne za zdravstvene delvce!!!

(odgovor članu lilija*)
Neposredna povezava do sporočila: 40
5.2.2008 12:27:41   
lilija*
Moj komentar je bil zgolj na tisto, ko so govorile o porodih nekoč! Da je blo vse ok, kljub temu, da je bila zraven le ženska, ki je imela že nekaj izkušenj s porodi....

Neposredna povezava do sporočila: 41
5.2.2008 12:37:37   
izgubljena_ovcka
Joj, se opravičujem, očitno že slabo vidim! :) No, hvalabogu, da so časi šli toliko naprej da je strokovnost zagotovljena. Upam samo da se bodo stvari premaknile tudi pri nas, svobodni izbiri v prid, pa naj bo to z usposobljeno babico na domu ali z babico v bolnici. Da se bo vsak po svoji vesti odločil.

Vem le to, da se ne bi odločila za porod v kolikor ne bi bil prisoten nekdo z strokovno izobrazbo te stroke...

(odgovor članu lilija*)
Neposredna povezava do sporočila: 42
   RE: Zanima me
5.2.2008 16:18:10   
vvns
Ne!user posted image  In si tudi tega ne bi želela. V bolnišnici ti znajo vsaj nudit kar je takrat potrebno in mislim da si tega nobena ne želi - ali pa ?user posted image

(odgovor članu saline)
Neposredna povezava do sporočila: 43
6.2.2008 10:00:33   
willma
Meni oddelki v bolnicah izgledajo kot kakšen sovjetski sanatorij, res prijazno okolje za izmučeno mamico in novoprispelo bitje...

user posted image Res je, že sama minimalna sprememba okolja v porodnišnici bi naredila razliko.
Če recimo primerjam dve:
*ena ima porodne sobe, bele, brez oken, dvojna zaprta vrata, polno aparatov,...
*druga ima steklene stene (zamegljene s pisanimi nalepkami-intima zagotovljena), velika okna (naravna svetloba), ena prava stena ima poslikane vzorčke, pol manj aparatur,... Uganite kam sem šla rodit?
Ja, to je bila moja odločitev.

ne ravno doma ampak v avtu

Velikaaa razlika! Nevem kako si lahko zamenjala porod doma s prisotnostjo izučene babice s tvojo izkušnjouser posted image

Pa občutek imam, da bi pri nas vsi radi vse monosti in vse pravice, odgovornosti pa nobene. Si kar predstavljam, da 1. primer, ko kaj ne bi šlo po načrtih, da bi bila tako oddaja na "preverjeno" pa polemike v Tarči in pljuvanje po zdravnikih...

Vedno se najdejo glasne cvetke, ki cvilijo. Dejstvo je, da se je potrebno popolno zavedat za kaj si se odločil. Žal pa mnogokrat ni tako. (Že če bi tukaj dala za primer lepotno kirurgijo, bi se lahko razpisale.)

Moj komentar je bil zgolj na tisto, ko so govorile o porodih nekoč! Da je blo vse ok, kljub temu, da je bila zraven le ženska, ki je imela že nekaj izkušenj s porodi....

Ja, s to razliko, da so takrat bile te ženske izučene kot današnje babice (če ne celo bolj). Mimogrede, kaj misliš od kod izraz BABICA? Ponavadi je bila to ena ženska, ki je bila pristojna za več vasi.

Jaz razumem, da se mnoge bojijo poroda, saj ob vsem kar se govori, je to sama bolečina in muka, vse lahko gre narobe, preden je možno, da gre vredu,...
Jaz vsaki privoščim, da bi bil porod čim lažji in da bi bilo vse vredu.
Toda tako kot je že bilo napisano, dajmo se zavedat, da tudi med samo nosečnostjo lahko gre marsikaj narobe, pa zato nismo celo nosečnost v bolnici.
Privoščim vam več zaupanja v to, da bo šlo vse kot po maslu, je pa res, da preventiva še nikomur ni škodilauser posted image

Neposredna povezava do sporočila: 44
6.2.2008 14:44:24   
shooo
podpišem willmo
user posted image

23.1.06-Neža
21.4.08-?

(odgovor članu willma)
Neposredna povezava do sporočila: 45
Stran:   <<   < Prejšnja stran  1 [2]
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2]
Pojdi na:

Pripravite se na prihod dojenčka v 22 korakih
Se sprašujete, kaj početi naslednjih nekaj mesecev, dokler otrok ne pride domov?
7 znakov, da se maternični vrat aktivno od...
Ko otrokova glavica potuje po porodnem kanalu navzdol, se na zadnjici pojavi rdečo-vijolična ali rjavkasta črta. Bolj ko...

Razpoloženje v času nosečnosti.
Admin

Ste med nosečnostjo imeli nenadne spremembe razpoloženja?