Natasa-6
|
VELIKA PAPARICA ZA MALE PAPAVČKE (kratek povzetek: Ana Fon, dec. 04) Naravni sladkorji: - sadje in sadni sokovi - zelenjava in zelenjavni sokovi Naravni škrob: - polnozrnati žitni izdelki - polnozrnata moka - polnozrnati kruh - polnozrnate testenine - neoluščeni (rjavi) riž - krompir - posušeni fižol in leča - grah, banane... (sadje in zelenjava) Nenasičene maščobe: - sončnično olje - sezamovo olje - sojino olje - repično olje - olivno olje - polinenasičena margarina - oljne ribe Vitamin A (rast, zdrava koža, zobna sklenina, dober vid...): - jetra - oljne ribe - korenje - temna zelenjava - sladki krompir - pomaranče - grenivke - paradižnik - leča - vodna kreša - marelice in breskve - polnomastno mleko in jajca - maslo in margarina Vitamini B-kompleks (rast, za spreminjanje hrane v energijo, za zdravo živčevje in dobro prebavo...): - meso, posebno mesni sok in jetra - ribe - mlečni izdelki in jajca - žitni kalčki - temna zelenjava - krompir - kvas - orehi - posušeni fižol - banane Vitamin C (za rast, zdravo tkivo in celjenje ran; pomaga pri vsrkavanju železa): - brokoli - brstični ohrovt - regrat - špinača - paprika - krompir - cvetača - pomaranče in ostali agrumi - črni ribez - melona - papaja - jagode - paradižnik - ... Vitamin D (za pravilno rast kosti – pri tem sodeluje s kalcijem) - oljne ribe (ribje olje) - jetra - olja - jajca - margarina - mlečni izdelki Vitamin E (za oblikovanje celične strukture, za pomoč pri ustvarjanju in vzdrževanju rdečih krvničk): - rastlinska olja - margarina - žitni kalčki - orehi Vitamin K (pomaga pri strjevanju krvi, vzdržuje kosti in ima svojo vlogo v črevesju): - v mnogih zelenjavah - v polnozrnatih žitnih izdelkih Kalcij (za močne kosti, dobre zobe in rast): - mleko in mlečni izdelki - konzervirane ribe s kostmi (npr. sardine) - posušeno sadje - kruh in moka - brokoli - stročnice Železo (za dobro kri in mišice): - jetra in rdeče meso - oljne ribe - rumenjak - posušeno sadje (še posebej marelice) - polnozrnati žitni izdelki - leča in posušeni fižol - listnata zelenjava - čokolada Roki hrambe v zamrzovalniku: - sadje: 6 mesecev - zelenjava: 6 mesecev - mlečni pirejčki: 4 – 6 tednov - ribe: 10 tednov - meso: 10 tednov SADJE IN ZELENJAVA (ČETRTI/PETI MESEC): JABOLKO: Sladko jabolko olupite in narežite, skuhajte v vodi, da se zmehča, nato vzemite iz vode in ukašite. Po želji lahko jabolko kuhate skupaj s cimetovo palčko. HRUŠKA: Enako kot pri jabolku (ko otrok dopolni 6 m., zrelih hrušk ni potrebno kuhati!) BANANA: Zrelo banano pretlačite, po potrebi lahko dodate malo prekuhane vode ali dojenskega mleka. PAPAJA: Srednje velik sadež prepolovite, odstranite semena in izjemite pulpo. Osoparjajte 3-5 min., potem ukašite. Po 6. m. je ni potrebno več kuhati. SADNE KREME: Olupite, otrebite, osoparite ali poširajte in ukašite sadje, dodajte žlico riževih kosmičev ter nekaj žlic dojenskega mleka. TRISADNA KAŠICA: Po eno desertno žličko hruškove in jabolčne kašice zmešajte s polovico pretlačene banane. Po 6. mesecu lahko uporabite zrelo hruško, banano in jabolčno čežano. KORENČEK: Ostrgajte, narežite korenje, soparite ali kuhajte do mehkega. Ukašite, po potrebi dodajte malo vode, s katero se je korenje kuhalo. Večji ko je otrok, manj je potrebno korenje kuhati. KOLERABA, REPA, PASTINAK: Izbrano zelenjavo narezano na kocke kuhajte , odcedite in pretlačite. STROČJI FIŽOL: Strokom porežite vršičke, odstranite nitke, narežite in soparite. Ukašite, lahko dodate malo vode, s katero se je fižol kuhal ali pa dodate malo dojenskega mleka. Ko bo otrok večji, bo stročji fižol jedel kar cel. BROKOLI IN CVETAČA: Vzemite vsakega enako količino in skuhajte (ca. 15 min.), nato ukašite, po potrebi dodajte malo kuhalne tekočine ali pa dojenskega mleka. Lahko pa vršičke tudi kuhate nad soparo, tako ohranijo več vitaminov. Ko otrok raste, lahko čas kuhanja skrajšamo. BUČKE: Operite bučko, lupiti je ni treba, narežete na majhne kocke, ki jih skuhte nad paro, nato pretlačite. KROMPIR: Operite krompir in ga skuhajte. Nato ga olupite in pretlačite, lahko dodate malo dojenskega mleka. KREMNI KORENČKOV PIRE: Najprej skupaj zmešajte riževe kosmiče in dojensko mleko, nato to mešanico vmešajte med zelenjavni pire (npr. korenček). KROMPIR, BUČKA IN STROČJI FIŽOL: Nad soparo dajte kuhati krompir, čez nekaj časa dodajte stročji fižol in še sesekljano bučko. Nato vso zelenjavo ukašite. TROJČEK Z BROKOLIJEM: Nad soparo kuhajte krompir, čez nekaj časa dodajte brokoli in cvetačo, ko se skuha, ukašite. Lahko dodate malo dojenskega mleka ali vode. KORENČKOV IN CVETAČNI PIREJČEK: Skuhajte korenje in cvetačo, dodajte malo dojenskega mleka in ukašite. SADJE IN ZELENJAVA (PETI/ŠESTI MESEC) BRESKEV IN MARELICA: Nad soparo skuhajte breskev, jo olupite in ukašite. Enako pripravite marelice. Oboje lahko otrok po 6. m. je presno. DINJA: Nad soparo kuhajte nekaj minut, nato ukašite. Po 6. m. presno. ČEŠPLJA: Češplje olupite in kuhajte nekaj minut. Ukašite, po potrebi dodajte malo vode, v kateri so se kuhale. Po 6. m. presno. MARELICE IN HRUŠKE: Očistite nekaj marelic, olupite in narežite hruško in vse kuhajte nad soparo nekaj minut. Marelice olupite in vse skupaj ukašite. SUHE ČEŠPLJE IN SUHE MARELICE. Suhe češplje namočite v mrzli vodi čez noč in odcedite. Marelice operite, češplje in marelice kuhajte 10 min., odcedite in ukašite. Lahko dolijete malo kuhalne tekočine. VKUHANO JABOLKO Z ROZINAMI: Jabolko očistite in narežite na koščke, dajte v kozico z malo vode in nekaj rozinami. Kuhajte nekaj minut, nato odcedite, ukašite in po potrebi dodajte malo vode, v kateri se je jabolko kuhalo. GRAH: Skuhajte grah, ga ukašite z malo vode. PARADIŽNIK: Paradižnik za minuto potopite v vrelo vodo, nato ga prestavite v mrzlo vodo. Olupite, razsemenite in meso kuhajte približno dve minuti. Dobro pretlačite in pretisnite skozi cedilo. (v Sloveniji paradižnika ne priporočajo pred enim letom!) ŠPINAČA: Operite špinačne liste in odstranite trša stebla. Kuhajte v vodi ali nad soparo, nato ukašite. STEBELNA ZELENA: Operite zeleno in ji odstranite čimveč nitk. Razrežite na koleca, prelijte z vrelo vodo in kuhajte do mehkega. Odcedite in ukašite. Enako lahko skuhate ribano zelje. RDEČA PAPRIKA: Operite, odstranite semena in narežite na kocke. Prelijte z vrelo vodo in kuhajte 5 min. Odcedite, odstranite kožico in pretlačite. AVOKADO: Zrel avokado olupite in pretlačite. Hitro postrezite, preden porjavi. (Avokada nikakor ne smete zamrzovati!). RECEPTI OD ČETRTEGA DO ŠESTEGA MESECA IN ODSTAVLJANJE KIVI IN BANANA (1 porcija) ¼ zrelega kivija, olupljenega ¼ zrele banane, olupljene Ukašite kivi in ga pretlačite skozi fino sito, da se znebite črnih semen. Ukašite banano in jo zmešajte s kivijem. Postrezite nemudoma, preden banana porjavi. JABOLKO IN BANANA S POMARANČNIM SOKOM (1 porcija) ¼ jabolka, olupljenega in sesekljanega ¼ banane, olupljene in sesekljane ½ čajne žličke pomarančnega soka Osoparjajte jabolko do omehčanega, ukašite in zmešajte skupaj z ukašeno banano in sokom. BRESKVE, JABOLKA IN HRUŠKE (14 porcij) 2 jabolki, sesekljani 1 cm vanilijeve palčke 2 zreli breskvi, sesekljani 2 zreli hruški, sesekljani Jabolko in vanilijo stresite v kozico s 50 ml vode. Poširajte 5 min., dodajte breskvi in hruški in kuhajte še 5 min. Odstranite vanilijo in ukašite. VKUHANO SADJE, PRESNO IN SUHO (18 porcij) 50 g suhih marelic 50 g suhih hrušk 50 g suhih češpelj 1 jabolko, olupljeno, sesekljano 1 hruška, olupljena, sesekljana ali 3 presne marelice Stresite suho sadje v kozico, nalijte obilo vrele vode in poširajte do omehčanega (25 min.). V kozico denite zdaj še jabolko in bodisi hruško bodisi marelice. Podvrevajte še nekako 10-15 min. in po potrebi dolivajte vodo. Ukašite. ZELENJAVNI FOND (900 ml)
|