|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   starševski dodatek in dohodnina
12.1.2008 18:25:25   
Shorty_
Celo leto sem prejemala starševski dodatek zdaj me pa zanima če me mož lahko vpiše kot vzdrževanega družinskega člana kako ste ve to uredileuser posted image
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: starševski dodatek in dohodnina
12.1.2008 18:44:17   
Anonimen
Mislim, da ne znese. Kajti ne šteje se samo tistih 170€, kolikor si jih dobili na TRR, ampak moraš prišteti še prispevke, ki jih je zate plačevala država. Skupni znesek je cca. 3.800€, kar pa (se mi zdi) presega cenzus. Nisem pa prepričana, no. Naj še katera kaj pripiše, da bo bolj ziher.

(odgovor članu Shorty_)
  Neposredna povezava do sporočila: 2
12.1.2008 20:24:29   
matj
tudi jaz sem v podobni situaciji sem že 2 dni nazaj opisal kako iščem informacije, ki pa se žal razlikujejo . včeraj dobil informacijo še od durs v kranju, ki so mi rekli da bodo zadevo proučili-

del pojasnila dursa, ki ga pa tolmačijo vsak po svoje

Pri opredelitvi dohodkov, ki se upoštevajo pri ugotavljanju, ali posamezna oseba izpolnjuje navedeni pogoj, je treba izhajati iz opredelitve, kaj se šteje za lastne dohodke, ter iz opredelitve dohodka za preživljanje.

Glede obdavčljivih dohodkov velja, da so lastni dohodki dohodki, našteti v 18. členu ZDoh-2, medtem ko so oprostitve določene po posameznih sklopih (npr. odškodnine, dohodki v zvezi z izobraževanjem, pomoči in subvencije …) v 20. do vključno 32. členu. 

Pri opredelitvi dohodka za preživljanje je treba upoštevati razpoložljivost dohodka za preživljanje ter namen dohodka z vidika porabe dohodka.

Za dohodek, ki je razpoložljiv za preživljanje, se šteje dohodek po plačilu davkov in obveznih prispevkov za socialno varnost.!!!!

Za dohodek, ki se z vidika namena porabe šteje za dohodek za preživljanje osebe, se šteje dohodek, ki je namenjen (delno ali v celoti) za preživljanje te osebe ali ni namensko prejet dohodek z vidika porabe. V navedeni okvir ne spadajo dohodki, ki so prejeti za drugo osebo ali družino kot celoto, ali dohodki, ki so prejeti za namen, ki ni (vsaj delno) povezan s preživljanjem te osebe.

več glej na
http://www.durs.gov.si/si/davki_predpisi_in_pojasnila/dohodnina_pojasnila/davcne_olajsave/posebne_davcne_olajsave_za_vzdrzevane_druzinske_clane/lastni_dohodki_vzdrzevanih_druzinskih_clanov/

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 3
13.1.2008 10:09:47   
hobotnica
Tudi nam ni nič jasno.Smo pa nasli na spletni DURS-a  naslednjo stvar:

Kaj je oproščeno plačila dohodnine

Poleg navedenih dohodkov, ki niso dohodki v smislu ZDoh-2, zakon opredeljuje posamezne vrste dohodkov, ki so po svoji naravi vključeni v definicijo obdavčljivega dohodka, vendar so izvzeti iz obdavčitve zaradi določenih – predvsem socialnih – interesov.

Med oprostitve plačila dohodnine so vključeni:

1. pomoči in subvencije (nekatere subvencije iz proračuna, subvencije mladim družinam za prvo reševanje stanovanjskega vprašanja; enkratna solidarnostna pomoč; pomoči, prejete od humanitarne ali invalidske organizacije, dobrodelne ustanove, države ali lokalne skupnosti)
  2. dohodki, tudi v obliki povračil stroškov, storitev in drugih ugodnosti, po posebnih zakonih (po zakonu o vojnih invalidih, žrtvah vojnega nasilja ipd.)
  3. dohodki iz naslova starševskega varstva in zavarovanja za primer brezposelnosti (starševski in otroški dodatek, dodatek za veliko družino in pomoč ob rojstvu otroka, denarna pomoč za brezposelnost ipd.)
  4. dohodki iz naslova obveznega pokojninskega, invalidskega in zdravstvenega zavarovanja (invalidnina, invalidski in varstveni dodatek, dodatek za pomoč in postrežbo ipd.)
  5. dohodki, povezani z zagotavljanjem varnosti, zaščite in reševanja (nadomestila za uporabo sredstev, ki jih da na voljo zavezanec; nekateri dohodki prejeti za delo v rezervni vojaški sestavi, civilni zaščiti ali prostovoljnem služenju vojaškega roka itn.)
  6. dohodki v zvezi z izobraževanjem (štipendije iz proračuna, regresiranje študentske prehrane, mesečne vozovnice za učence, dijake in študente ipd.)
  7. dohodki, povezani s kmetijsko in gozdarsko dejavnostjo (prejemki v okviru strojnih krožkov, kmetijska in gozdno okoljska plačila, nekateri ukrepi kmetijske politike itn.)
  8. odškodnine (neupravičeno priprtim, okuženim z virusom HIV, žrtvam vojnega in povojnega nasilja, na podlagi sodbe sodišča zaradi osebnih poškodb ali poškodb osebnega premoženja, žrtvam kaznivih dejanj itn.)
  9. vrnitev premoženja po zakonu o denacionalizaciji in po zakonu o izvrševanju kazenskih sankcij
  10. dohodki, povezani z družinskimi razmerji (preživnine, plačila skrbniku)
  11. drugi dohodki v zvezi s sodnimi in upravnimi postopki (zamudne obresti, povračila stroškov)
  12. dohodki iz zaposlitve in iz dejavnosti (za občasno delo invalidov, za nego in pomoč invalidom, prejemki za delo med prestajanjem pripora, zapora ali prevzgoje, prejemki rejnikov, denarne nagrade za nekatere medalje)
  13. drugo (dobiček iz kapitala pri odsvojitvi premičnin, dohodek učencev in dijakov iz naslova prodaje odpadnega papirja, pokojninske rente in odkupne vrednosti, izplačane po zakonu o prvem pokojninskem skladu in preoblikovanju pooblaščenih investicijskih družb, posmrtnine)
  14. dohodki nerezidentov (pod določenimi pogoji dobiček iz kapitala, obresti za rezidente druge države članice EU, dohodek iz zaposlitve pri tujem diplomatskem predstavništvu ali konzulatu, nekateri dohodki iz dejavnosti)
  15. dohodki iz zaposlitve rezidentov uslužbencev v institucijah Evropske skupnosti, Evropski centralni

V 3.točki piše, da je starševski dodatek oproščen plačila dohodnine.
A  to pomeni, da se ga potem sploh ne upošteva al kaj??

(odgovor članu matj)
Neposredna povezava do sporočila: 4
13.1.2008 11:08:09   
matj
treba je ločiti med lastno dohodnino-prejeti dohodki (tu st. d ni obdavčen ) in MED DOHODKI VZDRŽEVANEGA ČLANA (LASTNI DOHODKI  OZ DOHODKI ZA PREŽIVLJANJE )
tu je problem kaj upošteva durs
1. bruto starševski dodatek
2. davčni svetovalec mi je tekel da se morajo upoštevati neto (na dursu to zanikajo in znajo povedati, da je kar nekaj pritožb na to temo )ampak glej to pojasnilo dursa:

Glede obdavčljivih dohodkov velja, da so lastni dohodki dohodki, našteti v 18. členu ZDoh-2, medtem ko so oprostitve določene po posameznih sklopih (npr. odškodnine, dohodki v zvezi z izobraževanjem, pomoči in subvencije …) v 20. do vključno 32. členu. 

Pri opredelitvi dohodka za preživljanje je treba upoštevati razpoložljivost dohodka za preživljanje ter namen dohodka z vidika porabe dohodka.

Za dohodek, ki je razpoložljiv za preživljanje, se šteje dohodek po plačilu davkov in obveznih prispevkov za socialno varnost.!!!!

ima še kdo kakšno izkušnjo iz dohodnine 2006????

(odgovor članu hobotnica)
Neposredna povezava do sporočila: 5
16.1.2008 9:44:46   
Shorty_
danes sem govorila z gospo Likar iz občine šiška pravi da misli da se upošteva neto znesek ampak se bo pozanimala in jo pokličem nazaj čez kako uro. Vam sporočim

(odgovor članu matj)
Neposredna povezava do sporočila: 6
16.1.2008 10:48:12   
Shorty_
upošteva se netto znesek, če ste presegli 2066evrov v lanskem letu vas ne sme uveljavljati drugače vas lahko.
To mi je danes povedala gospa Likar iz občine šiška

(odgovor članu Shorty_)
Neposredna povezava do sporočila: 7
16.1.2008 10:50:01   
Shorty_
IZVIRNO SPOROČILO: shorty

upošteva se netto znesek, če ste presegli 2066evrov v lanskem letu vas ne sme uveljavljati drugače vas lahko.
To mi je danes povedala gospa Likar iz občine šiška

In mislim da se meni ravno izide ker sem prejela januarja nakazilo samo za polovico decembra in ne presežem 2066 samo za par evrov manj sem dobila nakazanouser posted image

Sej otroški dodatek se pa ne upošteva a ne????

(odgovor članu Shorty_)
Neposredna povezava do sporočila: 8
16.1.2008 15:16:19   
matj
končno tudi jaz dobil odg. iz dursa
v mojem primeru lahko ženo uveljavljam za vse mesece v letu ko so bili njeni dohodki manjši od 172 eur
januar (170e gre za dec 06))
sept (75e)
okt 0e
nov 0e
dec0e

za ostale mesce pa presega za 3 evre mesečno. prejemala st.dodatek 175 eur
V primeru da pa prejemaš starševski dodatek celo leto pa znesek prejet ne sme presegat 2066 eur (upošteva se neto prihodek)

(odgovor članu Shorty_)
Neposredna povezava do sporočila: 9
16.1.2008 15:53:41   
matj
še nekaj
otroški dodatek se nikomur ne šteje ne v osnovo za dohodnino  in ne kot sredstva za vzdrževanega člana

pojasnilo dursa
Pravico do otroškega dodatka (enako tudi do dodatka za veliko družino) ima eden od staršev oziroma druga oseba. Vendar pa pravica do otroškega dodatka pripada staršu za otroka. Zato menimo, da otroškega dodatka in dodatka za veliko družino ni mogoče imeti za lastna sredstva vzdrževanega zakonca, saj so to prejemki, ki jih starši prejemajo za otroka oziroma celotno družino.

(odgovor članu matj)
Neposredna povezava do sporočila: 10
16.1.2008 22:54:51   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: shorty
upošteva se netto znesek

A to naj bi potem pomenilo, da se upošteva 12 x 170€ in ne 12 x 170€ + prispevki, ki jih je zame plačevala država 12 mesecev? Kajti meni so pri otroškem dodatku prispevke šteli v dohodek, prav tako tudi starševski dodatek netto, ki sem ga dobila na TRR. user posted image

(odgovor članu Shorty_)
  Neposredna povezava do sporočila: 11
17.1.2008 8:15:50   
matj
klical na dve izpostavi dursa kje so mi ustno zagotovili da upoštevajo neto če prejemaš celo leto se šteje vsota 2066e,  če pa samo del leta pa po delih.
med lastna sredstava se ne šteje otroški dodatek. Imam pa obljubljeno pisno potrdilo, ko pride jo dam na net.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 12
17.1.2008 22:42:50   
Anonimen
Jaz sem rodila decembra 2005 in sem prvi starševski dodatek dobila januarja 2006. "Porodniška" se mi je iztekla decembra 2006 in zadnji starševski dodatek sem dobila januarja 2007. Izplačuje se namreč za en mesec nazaj.

Spet bomo kričali, očitno. user posted image

(odgovor članu matj)
  Neposredna povezava do sporočila: 13
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Kako povečati možnosti za zanositev
To so načini za hitrejšo zanositev - spremljanje plodnih dni, zdrav življenjski slog in redni spolni odnosi. Ob težavah ...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Kam z otroki za noč čarovnic 2024?
Letos bodo noč čarovnic po Sloveniji zaznamovali številni dogodki za otroke, od zabavnih delavnic do strašljivih dogodiv...
Zdravo prehranjevanje se začne že v vrtcu
Marjeta Podpečan, odgovorna za prehrano predšolskih otrok v zavodu Kranjski vrtci, nam je pojasnila, zakaj pogosto vklju...

Kje živite?
Sandrin

samostojna hiša (49%)

večstanovanjska hiša (16%)

blok (30%)

dvojček (1%)

vrstna hiša (4%)

Število vseh glasov: 421

Hvala za glasove. Glasoval/a si že za vse aktualne ankete. Lahko pa ustvariš svojo anketo!