Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
|
|
| Stran: [1] |
Uporabnik | |
|
|
RE: darilna pogodba in dedovanje 23.12.2007 13:34:13
|
|
|
|
karamela
|
Nevem točno, vendar mislim, da je bolje, kupoprodajna pogodba, saj se darilna lahko izpodbija. Vsekakor mislim, da lahko v obeh primerih zahteva svoj nujni delež po zakonu, seveda po smrti... Nisem pravnik, zato ti pišem samo to kar vem, oz. mislim da vem
|
|
|
|
RE: darilna pogodba in dedovanje 23.12.2007 14:05:59
|
|
|
|
lutka
|
Da , lahko zahteva nujni dlež. Edina varianta, ki obstaja je , da z očetom narediš pogodbo o dosmrtnem preživljanju, kjer ti on v zameno, da si skrbela za njega" poplača " z vikendom. Tudi pri meni je podobna situacija, tako ,d a sva z očetom sklenila takšno pogodbo, kjer moj brat praktično nima nobenih možnosti, da zahteva nujni delež, razen če bi šel v tožbo, pa še tu je vprašanje če bi mu uspelo. lp
|
|
RE: darilna pogodba in dedovanje 23.12.2007 14:45:43
|
|
|
|
lea23
|
zelo trapasto se mi zdi zdej v pogodbi navajat ene nepotrebne neumnosti kakšno preživljenje kaj se ne da samo podarit in čao ok razumem da zapuščina se gre po dedičih in ovzeznih deležih.. ok to se seveda strinjam. ampak kje je logika da starš nečesa ne more podarit komurkoli želi da se povsod lahko obesi še tisti ki pri tem nima nič
|
|
|
|
RE: darilna pogodba in dedovanje 23.12.2007 14:47:14
|
|
|
|
lea23
|
potem je darilna pogodba ( nekaj let pred smrtjo ) čist isto ko da se v oporoki določi dediča
|
|
|
|
RE: darilna pogodba in dedovanje 23.12.2007 14:56:30
|
|
|
|
Hator
|
Seveda ima sin oz. tvoj brat pravico izpodbijati to pogodbo-darilno, saj je bil prikrajšan pri nujnem deležu!!!! Problem bi lahko rešili tudi na tak način, da bi ti in oče sklenila darilno pogodbo, sin oz. tvoj brat pa bi se odpovedal izpodbijanju. to pride ponavadi v poštev, ko oče vsakemu od otrok nekaj da. Ampak ker je pri vas oče že mrtev, žal prepozno za to. Sin ima pravico tudi na tem premoženju, saj je bil nekako "izigran".
|
|
|
|
RE: darilna pogodba in dedovanje 23.12.2007 15:02:32
|
|
|
|
Lory
|
Včasih je bilo, da tri leta po smrti tega ki ti je nekaj podaril, še vedno lahko zakoniti dediči terjajo svoje nujne deleže. Ja tko to je.
|
|
|
|
RE: darilna pogodba in dedovanje 23.12.2007 15:09:31
|
|
|
|
sazi
|
sicer nisem pravnica, ampak enkrat sem nekje prebrala, da se pri zapuščini upoštevajo tudi že dana darila - torej če en dobi prej nekaj z darilno pogodbo, potem drugi upravičeno lahko pričakuje več od polovice pri zapuščini - ampak kako je v deležih, pa točno ne vem
|
|
|
|
RE: darilna pogodba in dedovanje 23.12.2007 15:54:16
|
|
|
|
lea23
|
IZVIRNO SPOROČILO: Hator Seveda ima sin oz. tvoj brat pravico izpodbijati to pogodbo-darilno, saj je bil prikrajšan pri nujnem deležu!!!! Problem bi lahko rešili tudi na tak način, da bi ti in oče sklenila darilno pogodbo, sin oz. tvoj brat pa bi se odpovedal izpodbijanju. to pride ponavadi v poštev, ko oče vsakemu od otrok nekaj da. Ampak ker je pri vas oče že mrtev, žal prepozno za to. Sin ima pravico tudi na tem premoženju, saj je bil nekako "izigran". ni bil nič izigran. to je popolnoma dedkova zavestna odločitev in mi vsi vemo zakaj je bilo tako. sej jst tut če bom želela enemu otroku nekaj podarit, je to moja osebna stvar! in itak se bo dediščina razdelila tako kot je treba ker oporoke ni. tole glede vikenda mi je pa res pritisk dvingnilo ko so rekli da bodo zahtevali nujni delež kaj potem tuki če bom jst enemu otroku podarila avto, in ko me ne bo več ko moral drugi otrok dat nujni delež prvemu otroku nekako tu ne vidim logike. in momogrede, ni to primer iz moje ožje družine, pač pa iz malo širšega sorodstva
|
|
|
|
RE: darilna pogodba in dedovanje 23.12.2007 15:59:29
|
|
|
|
lea23
|
IZVIRNO SPOROČILO: Lory Včasih je bilo, da tri leta po smrti tega ki ti je nekaj podaril, še vedno lahko zakoniti dediči terjajo svoje nujne deleže. Ja tko to je. ja to za nujne deleže pri dediščini vem. ampak ta darilna pogodba je bila opravljena 5 let pred očetovo smrtjo. in ker oporoka ni napisala, je bilo jasno kar se šteje v zapuščino ( kar je bilo napisano na očetovo ime ). na razpravi pa se je "očetov sin" spomnil še na njegov vikend, ki pa ga je že pred 5 leti oče prepisal na hčerko.
|
|
|
|
RE: darilna pogodba in dedovanje 23.12.2007 19:39:35
|
|
|
|
iva01
|
ja, darilna pogodba se lahko izpodbija, zdej nevem čeje za to določen kakšn rok, ampak sem sigurna da se lahko!
|
|
|
|
RE: darilna pogodba in dedovanje 23.12.2007 20:47:24
|
|
|
|
piščanc
|
nujni delež lahko zahteva samo, če ni dobil popolnoma ničesar v zapuščini/oporoki. če pa že gre zahtevat nujni delež je to preko sodišč in se bo vleklo še dolgo časa, pa še to je nujni delež 1/8 tega kar bi mu pripadalo. mogoče pa samo grozijo, da bi se lastnica premislila in sama predlagala razdelitev. če niso res dobro odvetniško podkovani se v to ne bodo vtikali. dugače pa je moje osebno mnenje, da se da vsakemu otroku polovico premoženja, dober ali slab.
|
|
RE: darilna pogodba in dedovanje 23.12.2007 21:20:10
|
|
|
|
lutka
|
Lea 23, nikar se tako ne razburjaj, tako pač je . Midva z očetom sva to urejala lansko leto in sem seznanjena s temi stvarmi, ker je tudi meni oče želel podariti hišo, pa je notarka svetovala, da naj raje naredimo pogodbo o dosmrtnem preživljanju. Za tebe so to mogoče traparije, ker si oškodovana ti, če bi bilo pa obratno bi pa na vse skupaj gledala z drugega zornega kota. Sicer pa imaš na netu brezplačno pravno pomoč, vprašaj tam, pa boš dobila odgovor iz prve roke. lp
|
|
RE: darilna pogodba in dedovanje 23.12.2007 21:28:12
|
|
|
|
Anonimen
|
Tudi pogodbo o dosmrten preživljanju se lahko izpodbija, sploh če se niso podpisali vsi zakoniti dediči. Vsako pogodbo lahko izpodbijaš. Nujni delež pa se lahko zahteva vedno po smrti, za karkoli, tudi za premične stvari.
|
|
|
|
RE: darilna pogodba in dedovanje 23.12.2007 22:07:58
|
|
|
|
Olivija
|
Pri darilih je tako, da se vštejejo v dediščino. Npr. jaz sem dobila parcelo, posledično bom dobila manjši delež pri ostali dediščini.
|
|
|
|
RE: darilna pogodba in dedovanje 23.12.2007 22:31:49
|
|
|
|
only_me
|
IZVIRNO SPOROČILO: iva01 ja, darilna pogodba se lahko izpodbija, zdej nevem čeje za to določen kakšn rok, ampak sem sigurna da se lahko! ja. neki rok je določen za pritožnbo... men se zdi, da 18 dni. Pol, ko pa je to končano, pa mislim, da se darilna pogodba več ne da izpodbijat.
|
|
|
|
RE: darilna pogodba in dedovanje 24.12.2007 9:20:57
|
|
|
|
Olivija
|
IZVIRNO SPOROČILO: only_me IZVIRNO SPOROČILO: iva01 ja, darilna pogodba se lahko izpodbija, zdej nevem čeje za to določen kakšn rok, ampak sem sigurna da se lahko! ja. neki rok je določen za pritožnbo... men se zdi, da 18 dni. Pol, ko pa je to končano, pa mislim, da se darilna pogodba več ne da izpodbijat. Sicer se je res spremenil Zakon o dedovanju odkar sem hodila na faks in tudi moj študij je že precej let nazaj. Samo za ta rok pa prvič slišim. Je pa ena logika za celo zadevo. Zato, da nekdo ne bi nekoga drugega prikrajšal za njegov dedni delež z darilnimi pogodbami, se ta darila vštejejo v dediščino. Je pa moj kolega tuhtal na kakšen način bi jaz mojo sestro okol prinesla (pač je dober odvetnik) in ga je tudi našel. Ampak na srečo pri nas ni bilo nobene potrebe.
|
|
|
|
RE: darilna pogodba in dedovanje 24.12.2007 13:24:50
|
|
|
|
lea23
|
IZVIRNO SPOROČILO: piščanc pa še to je nujni delež 1/8 tega kar bi mu pripadalo. mogoče pa samo grozijo, da bi se lastnica premislila in sama predlagala razdelitev. če niso res dobro odvetniško podkovani se v to ne bodo vtikali. dugače pa je moje osebno mnenje, da se da vsakemu otroku polovico premoženja, dober ali slab. ne bom zdej razlagala kako in zakaj se vse ne deli pol pol.. kratko in jedernato, okoliščine so tako nanesle da se že od nekdaj ne marajo. in sin se vsakič pojavi samo takrat ko se gre za denar, z drugimi besedami celo leto niti ne pokliče niti nič oz. popolnoma nič, kadar kdo umre pa takoj pride na zapuščinske. v 8 letih ga je sestra videla le na pogrebu in zapuščinskih, medtem ko je ona imela z dedkom zelo pristne odnose. in še da me ne bo katera obsojala, kot sem že rekla se ne gre za mojo ožjo družino. bova pa v primeru, da on res lahko dobi kakšen odvezen delež, midva z možem morala primaknit višino tega deleža. zapleteno skratka......... aja a tako majhen je ta delež, če prav razumem 1/8 torej polovice vrednosti vikenda ( ker načeloma bi se delil na pol, polovica hčerka in polovica sin )??? torej če praktično pogledam vrednost vikenda 100.000€, polovica je 50.000€, in 1/8 od polovice je 6.250€ no to pa ni tako veliko, sem misla da bo več
|
|
|
|
RE: darilna pogodba in dedovanje 24.12.2007 13:29:53
|
|
|
|
lea23
|
IZVIRNO SPOROČILO: piščanc če niso res dobro odvetniško podkovani se v to ne bodo vtikali. . to niso, so pa blazno požrešni denarja. to je edina življenjska lastnost ki jo imajo. žalostno, ampak resnično..
|
|
|
|
RE: darilna pogodba in dedovanje 25.12.2007 22:46:00
|
|
|
|
only_me
|
IZVIRNO SPOROČILO: Olivija IZVIRNO SPOROČILO: only_me IZVIRNO SPOROČILO: iva01 ja, darilna pogodba se lahko izpodbija, zdej nevem čeje za to določen kakšn rok, ampak sem sigurna da se lahko! ja. neki rok je določen za pritožnbo... men se zdi, da 18 dni. Pol, ko pa je to končano, pa mislim, da se darilna pogodba več ne da izpodbijat. Sicer se je res spremenil Zakon o dedovanju odkar sem hodila na faks in tudi moj študij je že precej let nazaj. Samo za ta rok pa prvič slišim. Je pa ena logika za celo zadevo. Zato, da nekdo ne bi nekoga drugega prikrajšal za njegov dedni delež z darilnimi pogodbami, se ta darila vštejejo v dediščino. Je pa moj kolega tuhtal na kakšen način bi jaz mojo sestro okol prinesla (pač je dober odvetnik) in ga je tudi našel. Ampak na srečo pri nas ni bilo nobene potrebe. ja mi2 sva dobila parcelo - darilna pogodba. In je bil tale rok. Čakali so na pritožbe in ker ni bilo nobene, je zadeva bila končana. Sedaj se pa lahko ne vem kdo pritožuje, pa ga ne upoštevajo, ker se ni pritožil v tistem roku. Kako pa je potem pri dedovanju, pa še ne vem - bom napisala ko bomo tako daleč.
|
|
|
|
RE: darilna pogodba in dedovanje 25.12.2007 22:46:20
|
|
|
|
Olivija
|
"Nujni delež potomcev in zakonca znaša 1/2 deleža, ki bi ga prejel ob zakonitem dedovanju, nujni delež vseh ostailh pa 1/3 zakonitega dednega deleža." 1/8 - se mi je zdela nekam čudna številka.
|
|
|
|
RE: darilna pogodba in dedovanje 25.12.2007 22:50:46
|
|
|
|
Olivija
|
IZVIRNO SPOROČILO: only_me IZVIRNO SPOROČILO: Olivija IZVIRNO SPOROČILO: only_me IZVIRNO SPOROČILO: iva01 ja, darilna pogodba se lahko izpodbija, zdej nevem čeje za to določen kakšn rok, ampak sem sigurna da se lahko! ja. neki rok je določen za pritožnbo... men se zdi, da 18 dni. Pol, ko pa je to končano, pa mislim, da se darilna pogodba več ne da izpodbijat. Sicer se je res spremenil Zakon o dedovanju odkar sem hodila na faks in tudi moj študij je že precej let nazaj. Samo za ta rok pa prvič slišim. Je pa ena logika za celo zadevo. Zato, da nekdo ne bi nekoga drugega prikrajšal za njegov dedni delež z darilnimi pogodbami, se ta darila vštejejo v dediščino. Je pa moj kolega tuhtal na kakšen način bi jaz mojo sestro okol prinesla (pač je dober odvetnik) in ga je tudi našel. Ampak na srečo pri nas ni bilo nobene potrebe. ja mi2 sva dobila parcelo - darilna pogodba. In je bil tale rok. Čakali so na pritožbe in ker ni bilo nobene, je zadeva bila končana. Sedaj se pa lahko ne vem kdo pritožuje, pa ga ne upoštevajo, ker se ni pritožil v tistem roku. Kako pa je potem pri dedovanju, pa še ne vem - bom napisala ko bomo tako daleč. Ne pišem zdaj kot pravnik, ker ne delam na tem področju. Midva sva tudi letos dobila parcelo z darilno pogodbo in ni bilo nobenega roka - nikjer. Bom šla še enkrat te papirje pogledat. Pogodbo sva sama sestavila in na podlagi darilne pogodbe se je naredil vpis v ZK. Še nekaj: "Šele po smrti staršev bi lahko zahtevali vračunanje daril, vendar šele ob ugotovitvi, da vam je bil prikrajšan nujni delež, ki znaša polovico/tretjino zakonitega."
< Sporočilo je popravil Olivija -- 25.12.2007 22:52:40 >
|
|
|
| Stran: [1] |
Za doječe matere.
пеперутка16
Malo čudno vprašanje, ampak me zanima, ali so doječe mamice poskusile svoje mleko?