|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   pravica do le 1 poskusa umetne oploditve - je...
20.12.2007 22:47:16   
ntim
Sem nova na tem forumu in najprej vse lepo pozdravljam.

Zanima me, če je imela katera podobne izkušnje na GK v zvezi z darovanimi ženskimi spolnimi celicami?

Zadeva je taka, da se z možem že kar nekaj časa zdraviva zaradi neplodnosti in sva leta 2005 prejela sklep Državne komisije za OBMP, s katerim se nama je dovolil postopek z uporabo darovanih ženskih spolnic celic. Po opravljenih vseh preiskavah sva se lahko končno vpisala v čakalno vrsto, kjer sva čakala 2 leti na primerno darovalko. Aprila letos sem bila obveščena, da so za naju našli darovalko in da če bo vse v redu z njenimi izvidi, lahko pričakujema prenos celice v moje telo (transfer) še letos. Jaz sem ves ta čas jemala hormonske tablete za priravo maternice na prenos celice. Pri tem naj povem, da je darovalka svoje celice darovala dvema paroma (midva sva bila drugi par, prvi par pa je imel prednost pred nama, v kolikor darovalka ne bi imela dovolj celic za oba para). Ker darovalka ni imela veliko primernih celic, sva midva dobila samo eno njeno celico, ki so jo uspešno oplodili s semenom moža in zamrznili za 6 mesecev. Skratka 30. novembra sem imela transfer (IVF), kjer pa ni prižlo do ugnezdenja oplojene celice oziroma do nosečnosti. Po ponovnem obisku svetovalke, ki svetuje neplodnim parom, nama je bilo povedano, da v Sloveniji ne bova prišla nikoli več na vrsto za darovano žensko spolno celico, ker je čakajočih parov enostavno preveč, darovalk pa absolutno premalo. Kljub temu, da mi s sklepom komisije pripadajo 4 poskusi nimam nobene možnosti več, da bi še kdaj dobila celico darovalke, saj imajo v čakalni vsti prednost tisti pari, ki še niso imeli nobnega poskusa. Zakaj potem paru sploh pripadajo 4 poskusi, če mi je že po prvem neuspelem postopku bilo povedano, da v Slovenije ne bom izkoristila nobenega postopka več. Teoretično so naju še vedno dolžni vodili v čakalni vrsti, vendar praktično nimava možnosti, saj bova vedno na koncu čakalne vrste, ker je toliko novih parov, ki ima prednost pred nama in drugimi pari z neuspelimi poskusi (to pomeni, da vodijo na GK dve različni vrsti neplodnih parov). Svetovala mi je naj se raje odpravim v Prago, kjer mi bodo v roku 1 leta uredili darovalko in da bo zadeva tam sigurno prej uspela kot pri nas.

Nekako kar ne morem verjeti, da je to sploh lahko res in da ti v resnici po prvem neuspelem postopku ne moreje več zagotoviti še ostalih treh postopkov, ki mi po zakonu tudi pripadajo. Ali morda kdo ve kaj več o tem oziroma ali je pri nas res takšna praksa in kam naj se obrnem po dodaten nasvet.

Prosim za kakšen nasvet kam naj se obrnem, da zvem če je to res oziroma ali je katera imela podobne izkušnje kot jaz.

Lep pozdrav vsem!

Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: pravica do le 1 poskusa umetne oploditve ...
20.12.2007 23:10:18   
Putka
Ne znam ti odgovoriti, me je pa toja zgodba še bolj prepričala, da bom darovala svoje spolne celice.

(odgovor članu ntim)
Neposredna povezava do sporočila: 2
20.12.2007 23:31:26   
rija
Draga ntim,

kruto je to, kar se vama dogaja....krut je svet neplodnosti....

Popolnoma te razumem, da si jezna in besna na celoten sistem, vendar po eni strani tudi razumem politiko klinike, ki želi dati vsem parom vsaj podobne, ker enakih možnosti jim itak ne more.
Po moje je glede na število darovalk to tudi nekak "prav" in da pač tu igra veliko vlogo SREČA.  In veliko srečo si že imela, da se je vsaj enkrat našla primerna darovalka. Oziroma darovalka sploh.

In glede na to, kako mučen, boleč in neprijeten je bil moj prvi poskus IVF tudi razumem, da je tako malo darovalk.
Sama sem želela darovati kakšno celico, vendar sem si po vseh zapletih (hiperstimulacija) premislila. Ni ga denarja, da grem še enkrat skozi vse to.
Žal.

Mogoče je za vaju res najbolje, da ne zapravljata nepotrebnega časa in se odpravita v Prago.

Želim vama obilo sreče v postopkih, kjerkoli jih bosta že imela.

...vox populi...

(odgovor članu ntim)
Neposredna povezava do sporočila: 3
21.12.2007 0:44:20   
trnuljčica
Žal je v Slo najbolje biti ploden. user posted image Sicer je sr... Jaz bi šla v Prago. Nimaš kaj izgubiti. Bolje kot, da ti bo kasneje žal, da nisi izkoristila vseh možnosti. Ne vem kako je z tujino in financami, ampak raje imam kredo za 5 oploditev kot za avto. Želim ti vso srečo.

(odgovor članu ntim)
Neposredna povezava do sporočila: 4
21.12.2007 0:45:49   
baguSka
Mogoče je za vaju res najbolje, da ne zapravljata nepotrebnega časa in se odpravita v Prago.

Se strinjam.

Vso sreco.

(odgovor članu rija)
Neposredna povezava do sporočila: 5
21.12.2007 8:33:02   
Anonimen
Joj. user posted image  Katastrofa. Kaj pa Praga?

(odgovor članu baguSka)
  Neposredna povezava do sporočila: 6
21.12.2007 11:08:46   
puncica
Žal mi je da je tako pri nas v Sloveniji, tudi jaz bi se verjetno odločila za prago.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 7
21.12.2007 13:05:29   
Anonimen
Ntim, pisala sem ti na ZS.Imela sem podobne težave, zato ti lahko pomagam.user posted image

(odgovor članu ntim)
  Neposredna povezava do sporočila: 8
21.12.2007 15:24:40   
rokapi
Stanje na tem področju v Sloveniji je res kritično. Sem se o tem kar precej pozanimala, saj nama je z možem pred časom zelo kazalo, da ne bo drugega izhoda. Potem se je k sreči drugače obrnilo.

Midva sva se odločila, da bi poskusila v Pragi in obenem tudi v postopkih za posvojitev. V Pragi je ta zadeva precej razvita, tudi (kolikor sem razbrala iz forumov) so zelo prijazni, celo na našo zavarovalnico lahko uveljaviš stroške (ali del njih).  Več o tem je napisanega na forumu Živa http://www.neplodnost.info/forum/

Je pa to odločitev vsakega para posebej, zadeve pa so težke. Je pa tako, da gre bolj za ruleto - ali rata ali ne in ni nekih garancij ali zakonitosti.

Držim pesti!

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 9
21.12.2007 20:56:34   
ntim
Ja, verjetno bom po novem letu res odšla kar v Prago. Kontaktne številke sem že prejela tako, da se bom poskušala dogovoriti za termin potem pa bomo videli kako bo šlo dalje. Upam seveda na najboljše.

Hvala vsem za informacije in pozitivne misli.

(odgovor članu ntim)
Neposredna povezava do sporočila: 10
27.12.2007 13:43:25   
natasarobi
Groza. Potem pa pravijo, da je v Sloveniji rodnost premajhna in da se ljudje prepozno odločajo za otroka.

Lahko bi nekaj naredili, da bi bilo drugače.

(odgovor članu ntim)
Neposredna povezava do sporočila: 11
28.12.2007 22:18:05   
Rubin.
Želim ti veliko sreče v Pragi in da bi že prvič ratalo.

Če pa pogledaš z druge strani: če bi imele vse pred tabo 4 možnosti, verjetno ti ne bi prišla nikoli na vrsto.

Res je to velik problem, če postopek ne bi bil tako boleč, bi se vrjetno več žensk odločilo za darovanje. Jaz se sploh čudim, da so v Slovenji darovalke, glede na majhnost.  En velik user posted image  za njih.

(odgovor članu natasarobi)
Neposredna povezava do sporočila: 12
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Ovulacija in plodni dnevi
Kaj je ovulacija? Kako izračunati kdaj ovulacija nastopi? Načini ugotavljanja ovulacije.
Ovulacija in oploditev
Ovulacija je sprostitev zrelega in za oploditev sposobnega jajčeca v jajčniku ženske. Nastane praviloma v sredini menstr...

Za doječe matere.
пеперутка16

Malo čudno vprašanje, ampak me zanima, ali so doječe mamice poskusile svoje mleko?