ntim
|
Sem nova na tem forumu in najprej vse lepo pozdravljam. Zanima me, če je imela katera podobne izkušnje na GK v zvezi z darovanimi ženskimi spolnimi celicami? Zadeva je taka, da se z možem že kar nekaj časa zdraviva zaradi neplodnosti in sva leta 2005 prejela sklep Državne komisije za OBMP, s katerim se nama je dovolil postopek z uporabo darovanih ženskih spolnic celic. Po opravljenih vseh preiskavah sva se lahko končno vpisala v čakalno vrsto, kjer sva čakala 2 leti na primerno darovalko. Aprila letos sem bila obveščena, da so za naju našli darovalko in da če bo vse v redu z njenimi izvidi, lahko pričakujema prenos celice v moje telo (transfer) še letos. Jaz sem ves ta čas jemala hormonske tablete za priravo maternice na prenos celice. Pri tem naj povem, da je darovalka svoje celice darovala dvema paroma (midva sva bila drugi par, prvi par pa je imel prednost pred nama, v kolikor darovalka ne bi imela dovolj celic za oba para). Ker darovalka ni imela veliko primernih celic, sva midva dobila samo eno njeno celico, ki so jo uspešno oplodili s semenom moža in zamrznili za 6 mesecev. Skratka 30. novembra sem imela transfer (IVF), kjer pa ni prižlo do ugnezdenja oplojene celice oziroma do nosečnosti. Po ponovnem obisku svetovalke, ki svetuje neplodnim parom, nama je bilo povedano, da v Sloveniji ne bova prišla nikoli več na vrsto za darovano žensko spolno celico, ker je čakajočih parov enostavno preveč, darovalk pa absolutno premalo. Kljub temu, da mi s sklepom komisije pripadajo 4 poskusi nimam nobene možnosti več, da bi še kdaj dobila celico darovalke, saj imajo v čakalni vsti prednost tisti pari, ki še niso imeli nobnega poskusa. Zakaj potem paru sploh pripadajo 4 poskusi, če mi je že po prvem neuspelem postopku bilo povedano, da v Slovenije ne bom izkoristila nobenega postopka več. Teoretično so naju še vedno dolžni vodili v čakalni vrsti, vendar praktično nimava možnosti, saj bova vedno na koncu čakalne vrste, ker je toliko novih parov, ki ima prednost pred nama in drugimi pari z neuspelimi poskusi (to pomeni, da vodijo na GK dve različni vrsti neplodnih parov). Svetovala mi je naj se raje odpravim v Prago, kjer mi bodo v roku 1 leta uredili darovalko in da bo zadeva tam sigurno prej uspela kot pri nas. Nekako kar ne morem verjeti, da je to sploh lahko res in da ti v resnici po prvem neuspelem postopku ne moreje več zagotoviti še ostalih treh postopkov, ki mi po zakonu tudi pripadajo. Ali morda kdo ve kaj več o tem oziroma ali je pri nas res takšna praksa in kam naj se obrnem po dodaten nasvet. Prosim za kakšen nasvet kam naj se obrnem, da zvem če je to res oziroma ali je katera imela podobne izkušnje kot jaz. Lep pozdrav vsem!
|