|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   zaostajanje v gibalnem razvoju
10.12.2007 11:09:42   
BONI*
Pozdravljeni. Do sedaj še nisem spregovorila o naši težavi ker enostavno težko govorim o tem. Sem pa redna bralka forumov na RR in iskalka tem, ki me zanimajo. Tokrat pa se oglašam z svojim problemom ker se enostavno moram pogovoriti z nekom, ki ima podobne iskušnje kot jaz in vem, da je takih na RR kar nekaj.
Moj drugorojenec Matic namreč zaostaja v gibalnem razvoju. Star je 6,5 mesecv. Težave pa so se začele že takoj po rojstvu (rojen je bil 10 dni čez rok, brez zlatenice) z nezadostnim hranjenjem (ni vlekel, veliko je spal) in posledično veliko izgubo TT zaradi česar sva po 4 dneh doma odšla nazaj v porodnišnico. Matic takrat sploh ni bil več sposoben jesti niti po flaši, roke, noge in glavica pa so kar viseli od njega. Bil je čisto mlahav in samo še spal je. Tudi jokal ni. Ko so v porodnišnici izključili infekt in organske okvare, so postavili diagnozo sum na hipotonijo. Matica smo v porodnišnici nato 3 dni redno zbujali in po flaški hranili na 3 ure, četrti dan pa se je že začel sam zbujati za jest in tudi sam vlečti iz flaške. Dojenje je kmalu padlo v vodo. Ko se je malo okrepil je tudi ratal bolj živahen in je začel izvajati iskane reflekse. Po 14 dneh so na kontroli ovrgli sum na hipotonijo, so pa rekli da je morda vseeno malo drugačen.
Doma smo nadaljevali z zbujanjem na 3 ure in umetnostjo hranjenja do starosti 1 meseca, nato pa smo pustili, da si je začel sam določati ritem. Ponoči ga nismo več zbujali. Je pa še danes slabo ješč. Star je 6,5 mesecev, velik 71,5 cm, težek 7460 kg, normalen obseg glavice. Pri hranjenju rabi ogromno spodbude in včasih tudi slijenja, da sploh kaj poje.
Naj povem še to, da je bil do sedaj Matic že 2x v bolnici. Ko je bil star 3,5 mes je imel hud uroinfekt z vnetjem obeh ledvic. Kasneje so ovrgli sum na refluks. Pri starosti 4 mes pa je zbolel za hudo drisko in bruhanjem. Izolirali so Calici virus, ki ga je očitno dobil od starejšega bratca. Prav zaprav smo ga takret pokasirali vsi.
Problem danes pa je ta, da Matic sploh še ne sedi niti ob opori. Je še čisto mlahav in se takoj prekucne na tla. Tudi kravice zelo slabo pase. V položaju na trebuščku se ukrivi na gor kot črka C. Na eno rokico se ni sposoben opreti, da bi z drugo pobral igračo pred seboj. Tudi plazi oz kobaca se seveda ne. Bi se pa ves čas hotel postavljati na nogice in stati. Rokice pogosto zategne nazaj, vrat in glavo potegne pa potegne v ramena kot kakšna želva.  Poslani smo bili v razvojno ambulanto kjer nam je fizioterapevtka pokazala vaje za učenje pravilnih vzorcev gibanja. Prepovedala pa nam je uporabljati stolček za hranjenje (hraniti ga moramo v naročju) in postavljanje na nogice. Rekla je, da nima dovolj močnih trebušnih mišic in moramo z vajami delat na tem, da si jih okrepi. Rekla je, da ni hujšega in da ima samo slabo držo, mi jo bomo porihtali z vajami. Na kontrolo nas je naročila čez mesec in pol (januarja). Zadnjič pa dobimo po pošti domov pisni izvid, kjer so navedena vsa odstopanja in na koncu diagnoza: zaostajanje v gibalnem razvoju. Ker sem si očitno ves čas preveč zatiskala oči in si nisem hotela prizbati, da je kaj narobe, pa čeprav imam doma enega popolnoma normalno razvijajočega 3 letnika, me je ob branju izvida skoraj kap. Od takrat naprej ne spim več mirno in ne mine dan, ko nebi premlevala  o teh težavah. Kljub temu, da so takrat ovrgli sum na hipotonijo se mi sedaj vse bolj dozdeva, da bi to lahko bilo to. In če ima res slab mišični tonus, bi morda lahko s tem povezala tudi težave z hranjenjem.

Prosila bi tiste, ki ste se soočili z enakimi problemi kot jaz, da mi poveste, kako ste sami premagovali te težave in mi date tudi kakšen dober nasvet, kako ravnati z mojim Maticom. Meni se namtreč zdi, da bi bilo bolje, če bi redno obiskovala Fth, kot pa samo občasni obiski v razvojni ambulanti.
Zanima me tudi, kako so se razvijali hipotoni otroci kasneje, kakšne težave so imeli v vrtcu, šoli, ...

In nazadnje, upam, da ima Matic res samo salabo držo kot je rekla Fth, ali pa če ima hipotonijo, samo da ne bi bilo kaj hujšega. Upam, da bo vsaj mentalni razvoj normalen. Pa nočem biti črnogleda,samo zaskrbljena pa sem.

Lp, Boni


_____________________________

Boni
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: zaostajanje v gibalnem razvoju
10.12.2007 11:29:55   
Anonimen
Mene pri vsej tej zadevi moti nekaj. Zakaj vas niso dali na fizioterapijo. Mislim, da boste sami s svojim znanjem težko dosegli kak velik napredek. Imam ogromno izkušenj z fizioterapevti saj je moj otrok rabil vsaj 2x fizio na teden pa niti slučajno ni bil tak hud primer.

Priporočam vam, da takoj pristopiti magari k samoplačniški varianti fizioterapije in to pod nujno, da ne boste preveč zamudili. Ne mislim strašit, ampak vam samo želim, da se stanje premakne iz mrtve točke.

Žal za LJ ne vem za fizioterapevte. Odpri novo temo in zaprosi starše za naslove fizioterapevtov in takoj v akcijo in ne pusti se odgnati takoj. Sicer sem pa mnenja, da ste 100% upravičeni do fizioterapije preko napotnice!!!!!

(odgovor članu BONI*)
  Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: zaostajanje v gibalnem razvoju
10.12.2007 11:48:57   
Pinkyca
http://www.storklja.si/t3/index.php?id=1162
upam da sem prav nalimala tale link
sicer pa poglej na strani od štorklje
imajo nevrofizioterapevtke kot npr. Jožica Potrč in ostale
po moje bi Maticu znali pomagat
sama nimam izkušenj in ti žal kaj bolj vzpodbudnega ne morem svetovati
me je pa ganilo in upam da bosta tele težave hitro prebrodila
po moje to čez nekaj let ne bo na njem nič videti
si je pač vzel čas in se razvija po svoje
drži se
želim vama vse najbolje
user posted image


(odgovor članu BONI*)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: zaostajanje v gibalnem razvoju
10.12.2007 11:56:21   
BONI*
Pinkyca, hvala za link. Vsekakor bom kontaktirala.

Lp, Boni


_____________________________

Boni

(odgovor članu Pinkyca)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: zaostajanje v gibalnem razvoju
10.12.2007 11:57:45   
sazi
Najprej naj te potolažim, da vse skupaj ni tako hudo. Sem se med prebiranjem tvojega posta kar malo prestrašila, a če sta bila v RA in je bilo ugotovljeno, kar si napisala, potem naj te ne skrbi preveč. Razume, da si zaskrbljena mama, ampak verjetno te še toliko bolj skrbi, ker s 1. otrokom nisi imela nobenih takih problemov.
Pri nas je bilo zelo podobno, le da je bil mali rojen 14 dni prezgodaj in imel zlatenico, ostalo pa vse isto; ni imel sesalnega refleksa, nobene moči, neješč je še vedno (23 mesecev je star)... To, da se pri 6,5 meseca še ne usede, sploh ni tako zaskrbljujoče, saj je to res prezgodaj. Mi smo šli v RA šele pri dobrih 10ih mesecih. Diagnoza hipotonija in zaostanek v gibalnem razvoju. Šele po 2. pregledu, ko je bil star skoraj 1 leto, nas je poslala na NFTH, ampak smo bili tam na vrsti na 5-6 tednov. Sama sem šla samoplačniško še 2x, tako da sem se sama naučila vaje in jih delala z njim doma. Mali je na NFTH samo jokal in on od tega ni imel koristi, zato res nisem vztrajala, naj jo ima večkrat. Na NFTH sem se vaje naučila sama in delala doma. Sam se je usedel šele pri enem letu, kobacati začel pri 13-14 mesecih, shodil pa je pri 19-20ih mesecih. Zdaj hodi, sicer malo manj stabilno, ampak napreduje in "lovi" vrstnike. Jaz se ne sekiram preveč. Kolikor sem dojela, gre za počasnejši razvoj brez kakšnih dolgotrajnejših posledic, tako da gledam mojega sončka in se veselim, kako osvaja nove veščine.
Le s hrano imamo hude probleme. Ne je skoraj nič - kot da se mu ne bi dalo. 10 mesecev je bil izključno na flaški - nobene druge hrane, pa sem probavala vseogoče. Pri dobrih 10ih mesecih je počasi začel jesti GH, ampak še zdaj je njegov nivo hranjenja bolj na nivoju 1-letnika, kot pa svoji starosti primerno.

Toliko ti lahko povem, kako lahko izgleda (ampak je itak vsak otrok zgodba zase) razvoj hipotončka do 23. meseca.

če potrebuješ št. NFTH samoplačniško v LJ, pa mi piši na ZS.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: zaostajanje v gibalnem razvoju
10.12.2007 12:47:48   
ana b
BONI pozdravljena!
Naj te pomirim, da bo vse v redu. Mi imamo tudi Matica, ki je naš drugi in tudi on deležen obravnave v RA in fth. Ali gre res za hipotonijo ali ekstenzijski vzorec, ki je bolj tipičen pri zlatenicah. To predvidevam po tem, ko opisuješ, kako se zvije nazaj. No moja oba sta to počela, torej 3,5 mesečni Matic še vedno, tavečji pa se je samostojno usedel šele pri 12 mesecih (če si ga dal sedeti je sedel), shodil pa potem že pri 13 mesecih, plazil pa se ni nikoli. V vrtcu pa ni razlik med njim in ostalimi, v bistvu je v teku najhitrejši user posted image .
Sedaj sta bila v RA kjer so vama pokazali vaje. Delaj jih in ob ponovnem pregledu, če ne bo boljše vas bodo najverjetneje poslali na fth (tako je bilo pri nas prvič).
Srečno im pogumno naprejuser posted image

(odgovor članu sazi)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: zaostajanje v gibalnem razvoju
10.12.2007 13:28:16   
BONI*
Hvala za spodbudne in pomirjajoče besede. Saj vem, da hipotonija (če jo imamo) ni najhujša stvar na svetu in tudi to vem, da bo v tem primeru kasneje vse vredu, samo težko se je sprijazniti s tem da je pač ravno moj otrok tak.
Nekaj stvari moram še razčistiti sama pri sebi.


_____________________________

Boni

(odgovor članu ana b)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: zaostajanje v gibalnem razvoju
10.12.2007 14:37:24   
BAMBINA_
IZVIRNO SPOROČILO: BONI*

...samo težko se je sprijazniti s tem da je pač ravno moj otrok tak.

Tak? Kakšen? BONI* pa saj s tvojim otročkom ni prav nič narobe!! Ima pač malce problemov v gibalnem razvoju. Še zdaleč ni edini in sploh ne redek primer. Dandanes je v RA vodenih ogromno otrok. Dokler gre zgolj za zaostanek v grobi motoriki te pa res ni potrebno skrbeti. Morala boš pač biti pridna in redno izvajati vaje, pa bo napredek tudi kmalu viden. Kar se mentalnega razvoja tiče, pa tudi v RA opazujejo. Če opazijo kakršnekoli motnje v psihosocialnem razvoju, ga bodo poslali na nadaljnje preiskave. Doslej tega niso storili, torej zaenkrat nič ne kaže na takšne probleme. Vse bo še dobro!


_____________________________


•*´¨`*•.¸¸.•*´¨`*•.¸¸.•*´¨`*•.¸¸.•*´¨`*•.¸¸.•
*...*..:::: ...*...*...*...*...*...*...*...*...:::::..*...*
•*´¨`*•.¸¸.•*´¨`*•.¸¸.•*´¨`*•.¸¸.•*´¨`*•.¸¸.•

(odgovor članu BONI*)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: zaostajanje v gibalnem razvoju
10.12.2007 16:12:21   
Natali07
BONI* - kot so ti že predhodnice napisale ni potrebe, da te preveč skrbi. Važno je, da ko boste napoteni na fizoterapijo ali pa samo v razvojno zelo vestno delaš vaje in se z otrokom trudiš. Pa se bo vse popravilo. Sem mnenja da vaje veliko pripomorijo.
Moj malček se je tudi rodil 3 dni kasneje in dva dni bil na opazovanju, ker ni jokal in bi samo spal in ni nič jedel in ker je shujšal sva ostala dalj v bolnici. Nakoncu so vse izključili in mi nihče ni rekel, da je hipoto. Čeprav že takoj ko je prišla patronažna sestra me je opozorila, da se zelo zvija in da bova morala na fizoterapijo. Začela sva hodit na fizoterapije pri 4 mesecih , pri razvojni zdravnici pa sva bila pri 3 mesecih. Ima zelo močno hipotonijo in je asimetričen. Še kaka 2 meseca nazaj ko je bil star 9 mesecev je redko pasel kravice, kaj šele da bi sedel. Ampak kakih 14 dni pred 11 mesecem je začel sedet, če sem ga posedla. Že kmalu se je potem sam vsedel - pred 11 mesecem. Sedaj je star 11 mesecev in 7 dni, pa se je začel plazit in poizkuša se postavit na nogice. Se mi zdi da je bil do 9 meseca še dojenček ki je samo ležal na hrbtu in se igral, potem pa se mu je odprlo in je začel početi vse. Začel sedet, se puzat, vsedat, plazit in upam na najboljše. Tako da glede razvoja naj te za enkrat ne skrbi preveč, le bodi pozorna na to in opozori zdravnike, če ne bodo sami nič rekli.

Kar pa se hrane tiče. Ne vem ali je to povezano ampak tudi naš ni pridobival veliko na teži. Se je do 6 meseca samo dojil ampak to po pol ure na eni strani, kar pomeni, da si je kar vzel čas da se je najedel. Naš je bil še pri 9 mesecih težek šele 7600 g in 71 cm, pa se je rodil 4000 g in 55 cm. Tako da mislim, da te tudi zaradi teže naj ne skrbi. No naš je še po vrhu vsega alergik in je verjetno zato manj pridobival na teži, čeprav ko je začel jesti gosto hrano jo zmanjka kot bi mignil in to velike količine. Drugače so si pa otroci različni in eni jejo več drugi manj.

(odgovor članu BAMBINA_)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: zaostajanje v gibalnem razvoju
11.12.2007 1:20:42   
tejcek19
boni, tvoji strahovi so sedaj v tvojih očeh večji kot pa so v resnici

tudi naš malček je bil neješč, zbujati smo ga morali na dve uri, ker sam niti slučajno ni hotel jesti, še sedaj (7 mesecev je star) pa smo pri hranjenju malo več časa kot mogoče kdo drug - ampak se nič ne sekiram in ima nižjo težo kot vaš

glede gibalnega razvoja pa se mi zdi, da tudi ni nič hudega - veliko je že, če se postavlja na vse štiri, marsikateri otrok se še pri večji starosti ne

glede sedenja je pa tako, da se menda pri 9 mesecih šele polovica otrok zna sama usesti in obdržati v sedečem položaju (to sem nekje brala)

moj mož je imel telovadbo za otročke pri približno 2 letih, ki niso prav vedeli, kaj bi s svojim telesom, pa verjemi, da jim gre zdaj prav dobro in da nobeden ne bi vedel, da je bilo včasih kaj drugače

nam je na pregledu v razvojni ambulanti ortopedinja rekla, da je ena punčka k njej hodila, pa je sedaj vrhunska plavalka

torej, nič skrbet, ker tvoj otroček ni nič posebnega, in zato si še posebej ne delaj skrbi glede njegovega miselnega razvoja, ker ti bo že še pokazal, ko te bo veselo vrtel okoli prsta

pogum!!!

(odgovor članu Natali07)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: zaostajanje v gibalnem razvoju
11.12.2007 5:34:21   
bumerang
Jaz bi tudi rekla, da lahko mirne duše spiš, še prej boš pa morala malo zarobantiti pri razvojni, da dobiš redno fizioterapijo, saj jo tvoj otrok potrebuje. Potrebna je tudi vsakodnevna, najbolje večkratdnevna fizioterapija doma saj bo tvoj otrok le tako ponotranjil vzorec gibov, ki mu bodo kasneje prav prišli.
Poleg tega bi ti priporočala, da se obrneš na drugo mnenje in greš še k kakšnemu razvojnemu pediatru. Jaz sem svojega sina peljala v Staro Goro k dr. Cijanovi, ki ti jo zelo priporočam. Ker dela z gibalno zelo oviranimi otroki, ima dolgoletne izkušnje in zagotovo ti bo priporočala kaj narediti in kako je v resnici s tvojim otrokom.
Pa še naša zgodba. Moj sin se je rodil nekje hkrati s tvojim prvim, če se prav spomnim, porod sicer težek ampak z njim vse ok. Hranjenje je bilo že od vsega začetka velika težava, saj je kar najprej jedel in to na 15 minut ampak nobeden od načinov mu ni ustrezal tako da smo zamenjali en kup stekleničk in cucljev. Bil je izredno jokav otrok, nič mu ni pasalo.
Kmalu, tako pri kakih dveh mesecih, sem začela opažati, da je na otip in pogled drugačen od ostalih in ga peljala k pediatrinji, kjer sem prosila za napotnico na RA. Peljala sem ga v lokalno RA kjer je pediatrinja rekla, da ni hudega ampak na moje vzrajanje mi je predpisala NFTP in dala napotnico za blazino in žogo. Imela sem občutek in ga še imam, da z napotitvijo na NFTP zelo šparajo in jo dajo le kadar je res hudo ali pa kadar starši razbijajo škatle. Tudi potem na NFTP sem imela velike probleme, da sem res prišla na vrsto vsak teden, ker je fizioterapevtka zaradi prevelike gužve marsikoga naročala na 14 dni.
Na vaje sem vzela s seboj kamero, njo pa prosila da tisti čas izvaja vaje in jih glasno komentira. Tako da sem tisto uro polno izkoristila. Na koncu sem poskusila vajo še sama. Izrednega pomena je namreč to, kako primeš in kako in kam vlečeš, kaj popustiš. Vaj se lahko naučiš res samo ob strokovnem vodstvu.
Te vaje sem potem izvajala vsakodnevno doma, redno, tudi dva do trikrat dnevno. Veliko je bilo jokanja, tudi mojega, ko sem ugotovila, kako se upira določenim položajem, ampak sem vztrajala.
Tam nekje pri kakih šestih mesecih sem, nezadovoljna z obravnavo v lokalni RA, pediatrinjo prosila za še eno napotnico in sina peljala tudi v Staro Goro. Tam mi je povedala, da naj vztrajam pri vsakodnevni fizioterapiji in mi ponudila njihovo, če pri nas ne bodo dovolj redni. Ampak mi je tudi povedala, da bo vse ok. Čeprav pri takih vzorcih nihče ne bo dajal prognoz otroku, ki še ni star eno leto, ker se enostavno ne ve, kako se bo otrok razvijal naprej.
No, moj sin je potem tekom meseca izvajal redno NFTP ampak vedno sem opažala, kako zelo drugačen je od drugih. Preskočil je en kup motoričnih faz, vse do svojega devetega meseca je bil negiben kot želva, ki jo obrneš na hrbet. Potem se je pa začelo z bliskovito hitrostjo. Nekega dne se je začel plazit meni nič tebi nič, čez ene par tednov smo ga dobili posedenega. Pri še ne enem letu je, potem ko je kaka dva tedna hodil ob opori, shodil in že pri dan samostojno prehodil celotno dnevno sobo (v eno smer 8 m). Čez okoli 10 dni smo šli na sprehod kjer je samostojno hodil.
V vsem tem času sem opažala, kako je pri osvajanju gibanja uporabljal natančno tiste gibe, ki sem jih z njim opravljala doma. Ti gibi naj bi bili kot en pečat, ki se vtisne v možgane dojenčku, in potem pridejo na dan.
Ves naslednji motorični razvoj je bil odličen, po stopnicah je izmenjujoč nogo hodil daleč pred vrstniki in danes je kot strela. Teka, se plazi in pravilno lazi (izmenjujoč roko in nogo, levo-desno, koordinirano), pleza par metrov visoko,...

Kontaktirala sem tudi zvezo Sonček, kjer mi je g. Marija zelo pomagala z nasveti in ponudila tudi terapevtsko kolonijo v njihovi zvezi, kjer so starši vsakodnevno v stiku z NFTP in kjer jim le-ta vsakodnevno pomaga pri njihovih težavah. Sprejemajo tudi primere, ki niso zelo težki in brez težav bi tam nekje pri njegovih 9 mesecih prišla notri. Ampak ker je do takrat že tako napredoval, sem svoje mesto prepustila nekomu, ki ga je bolj potreboval od mene.

Pa še nekaj. Redno obiskovanje NFTP je podlaga za podaljšanje porodniške za dodatne 3 mesece. Če ne zaradi drugega, se ne pusti tudi zaradi tega.

Srečno!

_____________________________

Ustavi se in prišel boš!

(odgovor članu tejcek19)
Neposredna povezava do sporočila: 11
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





POZOR: Previdno s fiziološko raztopino in ...
Prepogosto izpiranje noska s fiziološko raztopino in uporaba med mamicami priljubljenega nosnega aspiratorja prinese tud...
Poskok v rasti: Dojenček neprestano joče
S t.i. poskoki v rasti se pri dojenčku pojavijo spremembe v ritmu hranjenja, pogosta prebujanja, spremembe v vedenju - o...




Najbolj naporno obdobje.
пеперутка16

Kdaj vam je bilo najbolj naporno biti z vašim/vašo malčkom/malčico?