Gina
|
Tashaia, o katerem cepivu govoriš? Menim, da bi proti tuberkulozi, davici, tetanusu, oslovskem kašlju in otroški paralizi morali biti cepljeni vsi otroci, ker so te bolezni življensko nevarne in večinoma (razen tetanusa)hitro prenosljive kot kapljična infekcija. Ravno to cepivo povzroča, kot se mi zdi največ reakcij. Če je imel tvoj otrok tako reakcijo, da je moral v bolnico, najbrž spada med tiste, ki se ne smejo cepit. Ampak sem prepričana, da ti bo to tvoja pediatrinja najbolje povedala, ker ima s tem izkušnje. Naš v bolnico ni šel, je pa imel razen prvič vedno 40 vročine in še en teden po tem je bil "bolan" = visoka vročina in zelo očitno slabo počutje, pa tako bulo na nogi, da je ostala trda in debela še več mesecev. Cepivo proti ošpicam, mumpsu in rdečkam zelo redko izzove reakcijo pri otrocih. Ampak če meniš da obstaja velika možnost, da jo bo imel, se posvetuj z zdravnico. Ko je imela moja hči reakcijo na cepivo proti klopnemu meningocefalitisu (sicer ni imela nikoli nobene reakcije na cepiva)- izgledalo je, kot da ga bo v resnici dobila - so ji zamenjali naslednjič cepivo in tistega prvega ne sme več dobiti. Sem jo pa dala cepit zato, ker je vsako leto dobila vsaj 7 klopov in sem bila že zelo v skrbeh zanjo. Ne vem pa koliko se strinjam s tvojo trditvijo, da naj bi bile ošpice, rdečke in mumps zdravju prijazne. Ošpice lahko povzročijo slepoto, mumps pri fantkih neplodnost, rdečke skoraj zanesljivo okvaro plodu pri nosečnicah. Imaš pa prav - glede na to, da so otroci precepljeni, je malo možnosti, da bi jih dobil. Zelo se zavedam, da cepiva niso "zdrava" in da imajo marsikatero negativno stran. Verjami mi, da se jih celo bojim, ker imamo v obeh družinah bolezen, pri kateri je možno, da jo sprožijo cepljenja. Svetovali so mi, naj otroke vseeno cepim. Včasih je treba pogledati stvari z obeh zornih kotov, zbrati vse pluse in vse minuse in razmisliti - pa se seveda odločiti po svoje. LP
|