|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   samostojna podjetnica in nosečnost
14.11.2007 15:30:50   
willma
Pozdravček!

Zanimajo me vaše izkušnje, kako najbolje deluje samostojo podjetništvo za časa nosečnosti, poroda in po porodu.

Kar sem jaz nekje zasledila je, da če je nosilka (in edina zaposlena) SP-ja noseča in gre na porodniško+strševsi dopust, mora SP zamrzniti (to pomeni, da se ne prejema in izdaja računov).
Povrhu mi je moja G svetovala, da grem že zdaj na bolniško. Ko sem ji omenila, da imam SP je rekla, da stanje ni kritično in naj ji sporočim kako je s tem, zaenkrat pa naj ostane tako kot je. Namignila mi še je, da naj vzamem pač polovično bolniško.
Kje so prednosti in kje ne če vzamem bolniško ali polovično bolniško?
Lahko jaz dejavnost normalno naprej izvajam?
Ja, še to sem slišala: mati mora na porodniško za 3 mesc. ostalih 9 mescev starševskega dopusta pa lahko koristi oče.

Jaz sem že čist zmedena.
Kje dobit koristne odgovore?
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: samostojna podjetnica in nosečnost
14.11.2007 15:36:53   
Marogica
Lahko ti kaj na ZS odgovorim, če želiš...

"Vrabec zavida pavu breme njegovega repa".
R. Tagore

(odgovor članu willma)
Neposredna povezava do sporočila: 2
14.11.2007 15:37:18   
soncece24
Najlažja varijanta, da posluješ nemoteno dalje je, da nekoga zaposliš za tisto eno leto, ko te ni. Vsaj za 4 ure. Finta v 4 urni bolniški pri sp-jih je menda samo v tem, da ti za tiste 4 ure, ko si na bolniški pripada nadomestilo od ZZZS in plačaš tudi manj prispevkov. Se ti pa sigurno potem na porodniški pozna. Premisli kaj se ti najbolj splača glede na dejavnost, ki jo opravljaš. Če misliš dejansko delat, čeprav boš na porodniški, potem je tudi tista varianta, da mož koristi drugi del porodniške možna.
Seveda pa potem ne pozabi koristit polovičnega delovnega časa do otrokove starosti treh let user posted image

Idealni moški ne pije, ne kadi, ne vara, ne kvartopiri, ne obstaja. (ruski aforizem)

(odgovor članu willma)
Neposredna povezava do sporočila: 3
14.11.2007 15:44:32   
Pikapoka1
Pozdravljena,
hja, zadeva ni enostavna, tudi sama sem bila v taki situaciji, sem pa pred kratkim odprla d.o.o. in sem kot dir. na porodniški. Če lahko zamrzneš in meniš da ti ne bo škodovalo poslu, pol daj, jaz  si tega ne bi mogla privoščiti, bi raje koga zaposlila, ker ti finančno pomeni kompenzacijo s tvojo porodniško. Tudi sama sem na bolniški še kar nkaj mesecev, čeprav moj telefon zvoni še danes in je zvonil tudi ko sem bila v bolnici,  pa tudi sedaj,  ko sem čisto na koncu in čakam da grem rodit, kar pomeni, da se privatnice pač ne bomo ukvarjale med porodniško le z otročkom amapk tudi z lastnim podjetjem.... zadeva ima torej nekaj prednosti, pa tudi kar nekaj slabosti, predvsem veliko žrtvovanja za vse...zato se zavedam, da moja porodniška ne bo taka kot jo imejo tiste, ki so zapslene drugje....
premisli kaj ti vse to lahko prinese za bodoče, moje mnenje je, da je tudi potrebno preživeti, predvsem novega člana in za to se je treba žrtvovati...
srečno....
PP1

(odgovor članu Marogica)
Neposredna povezava do sporočila: 4
14.11.2007 16:00:25   
piščanc
nič ne rabiš zamrzovati. je pa potem smešno, ker nimaš dohodkov in gre poslovanje v minus.

lahko samo ne posluješ, prispevke ti pa plačuje sociala (ker si na porodniški). lahko pa tudi delaš zraven (brez da mož vzame porodniški dopust), ker je s.p. tudi popoldanska dejavnost. če imaš veliko dela, ti predlagam, da nekoga zaposliš za ta čas, da ti vzame malo bremena.

glede polovične bolniške je fora v tem, da si plačuješ samo polovične prispevke, nekaj pa ti zzzs po več kot 30 dnevih tudi vrne. se pa potem pozna pri izračunu. če plačuješ samo minimalne prispevke, pa še to ne.

iz malega zraste veliko

(odgovor članu willma)
Neposredna povezava do sporočila: 5
14.11.2007 18:08:12   
Linapina
Punce, popravite me če se motim. Stanje je bilo pred letom in pol sledeče: Mati, nosilka s.p.ja NE MORE koristiti polovičnega delovnega časa do otrokovega tretjega leta starosti!!! Upam da so zakon že kaj spremenili ali pa da ga bojo čim prej. Ne vem, od kod jim ta logika. A smo mame samostojne podjetnice kaj drugačne od mamic zaposlenih v podjetju??? Slovenija ima malo sfalen sistem glede tega.
Pa mislim da če si v porodniški ne moreš delati 'popoldanskega dela'.
Glede zaposlitve nekoga, ki bi te nadomeščal pa je kar nekaj variant: polovični delovni čas, podjemna pogodba, študentsko delo, pač odvisno s kakšno dejavnostjo se ukvarjaš.

(odgovor članu piščanc)
Neposredna povezava do sporočila: 6
14.11.2007 18:37:54   
silence

Sama boš najbolje vedela kakšna je situacija v podjetju in pri tebi,imaš pa veliko možnosti!
Mi smo naprimer zaposlili gospo pogodbeno za 4 ure,  imamo ZELO poštene in Zaupljive odnose, tako da lahko brez skrbi v času moje odsotnosti Vse deluje brez težavic naprej.
Dokler bom še sama pri močeh in volji si bova 8 urni delovni čas razdelili na polovico (4-4), potem ko pa več nebo šlo, pa bo vodeno vse , kot je potekalo do sedaj.
Vse stike z poslovnimi partnerji lahko obdržim preko elektronske pošte ali telefona, razne dobave, naročila in podobne zadeve pa bova urejale sproti, tudi, če nebom mogla biti fizično prisotna.

Seveda pa je odvisno od posla, dobrega kolektiva(pomoči jasnih in zaupljivih ljudi) in seveda financ.
Gre pa vse, če poštudiraš dobro opcijo! Važno je, da se dobro počutiš, pa z zdravim razumom porihtaš vse!  Srečno in uspešno!

user posted image

(odgovor članu Linapina)
Neposredna povezava do sporočila: 7
14.11.2007 19:29:21   
willma
Marogica, meni je vsaka informacija koristna in zaželjena user posted image

Kar se tiče zaposlitve nekoga, se mi trenutno ne splača, podjetje je še precej mlado. Morda bom aprila z eno kolegico podpisala avtorsko pogodbo. Sem pa prav tako izvedela, da lahko moj mož dela v SP-ju brez, da ga jaz moram kaj izplačat, s tem da mi ni bilo čisto jasno, kaj je potrebno naredit, da je to vse uradno in urejeno. Ah, morda samo preveč kompliciram user posted image

Vsem super hvala pri nasvetih!

(odgovor članu Marogica)
Neposredna povezava do sporočila: 8
15.11.2007 12:25:59   
didikaa
d.o.o. ji morejo po zakonu nekoga zaposlit ali zamrznit...ne vem kako je z s.p.ji ( s.p. nimajo plač ampak plačujejo samo bzo ) ampak mislim da enako. glede na to da si sama zaposlena je definitivno boljše nekoga zaposlit ker plača je tudi strošek..firma posluje normalno naprej brez povečanega dobička, ki nastanejo če se plača obračunava kot se to zgodi v primeru porodniške.

~¤NikoLi niSmo taKo vELiki,da nE bi mogLi biTi šE vEčji¤~

(odgovor članu willma)
Neposredna povezava do sporočila: 9
15.11.2007 12:26:54   
didikaa
pardon ... se plača ne obračunava v času porodniške

~¤NikoLi niSmo taKo vELiki,da nE bi mogLi biTi šE vEčji¤~

(odgovor članu didikaa)
Neposredna povezava do sporočila: 10
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Kateri so prvi znaki začetka poroda?
Ko se bliža dan poroda, je vse več znamenj, ki nakazujejo na to, da se bo porod začel. Nekatera so prava, nekatera pa ne...
Zgodbe malih junakov: Potrjen je bil sum p...
photo
Spomnim se, da osebju v porodni sobi nisem želela povedati, kako bo fantku ime, saj sem želela, da je najprej postopek m...

Za doječe matere.
пеперутка16

Malo čudno vprašanje, ampak me zanima, ali so doječe mamice poskusile svoje mleko?