barni
|
Veliko o tej bakteriji je napisano na Pusenjakovem forumu www.med.over.net Naj takoj povem, da JAZ nisem strokovnjak in kar bom napisala je laicno mnenje. Jaz imam izredno negativne izkusnje z njo, vendar naj te to ne prestrasi. Jaz sem bila zal med tistimi izjemami, ki se jim je to zgodilo (tocno kaj, ne bom pisala). Zdaj sem ponovno noseca in v tej nosecnosti, ker vedo za streptokok (pri prejsnji niso vedeli) bom ob porodu dobila antibiotik in morda potem se otrok, ce bo to potrebno. Skratka, bodo zelo pazljivi, se posebej ce bom rodila prezgodaj. Otrok se lahko okuzi med porodom, zato je ta bakterija nevarna, vcasih pa lahko bakterija povzroci tudi odtekanje plodovnice in s tem predcasen porod, ce se bakterijam uspe pregristi preko MV do podovih ovojev. Ce se otrok okuzi se ni nujno, da tudi zboli. Ce pa zboli, potem gre obicajno za sepso, meningitis, obe sta smrtno nevarni se posebej pri nedonosenckih. Predvsem je problem, ce bakterija pride v kri novorojencka. Ker si SA+ kakor se to oznaci, bodo pri porodu bolj pazljivi. Morda ti bo G se vzela kak bris nekje okoli 34. tedna nosecnosti, da preveri, ce je bakterija se prisotna. Pri meni v prvi nosecnosti test ni pokazal bakterije, pa je zal ocitno vseeno bila prisotna. To bakterijo ima na sebi ali v sebi okoli 20-30% zensk in vecina nima nobenih tezav zaradi nje, prav tako ne otrok. Kaj sama lahko storis? Odpoves se spolnim odnosom, vsakrsnim poseganjem v noznico, ki bi lahko bakterije potisnili blize MV. Bakterijo ima na sebi lahko tudi partner in te z njo okuzi, vendar pri odraslem ta bakterija ne povzroca tezav. Predvsem pa skusas gledati na nosecnost kot nekaj lepega in se ne pretirano obremenjevati. Vem da je to zelo tezko, ko ti nekaj visi nad glavo, vendar ti iz lastnih izkusenj povem, da je lazje pocakati na porod, ce skusas biti pozitiven, kot negativen in vsak dan cakati, ce se bo kaj zgodilo. V naravi ni nic 100%, zgodi se lahko komurkoli, ti pac poskrbi, da bos naredila kar je v tvojih moceh, na ostalo pa tako ali tako nimas vpliva.
|