Magi*
|
šele zdaj sem skapirala, da sprašuješ po fiksnem aparatu jaz sem ga imela, prozorne brekete, pred več kot 10. leti. mislim, da je tovrsten štos po 18. letu povsem samoplačniški, vsaj takrat je bilo tako. delala mi je ap to ortodontka - privat, ta je zdaj ziher že v penziji. je pa tako: najprej ugotovijo stanje, če je treba kak zob izdreti zaradi prostora v čeljusti in nato ti namestijo te brekete gor. na sedmice in šestice pridejo obročki - kovinski, na ostale zobe nalepijo brekete (lahko rpozorne ali kovinske, kovinski menda bolj držijo). vsak ta breket ima kanalček, skozi te kanalčke potem vstaljajo loke (jih fiksirajo z elastikami), ki potem "peljejo" zobe na želeno mesto. zadeva sigurno ima rezultate, ker - za razliko od snemnih aparatov - teh ne moreš dati iz ust, ko te boli. boli pa, sploh takrat, ko ti vstavijo nov, močnejši lok. breketi se vsake toliko tudi odlepijo in je potrebno lepilo pobrusiti in nalepiti na novo. pri tem sklenina gotovo trpi. fiksni aparat zahteva tudi veliko bolj natančno higieno. pa še ena stvar je, ki je pa od ortodontov in večine zobarjev ne boš slišala: pogosto pri tako agresivnih premikih zob pride do kakih poškodb korenin, živcev. jaz imam precejšnje probleme s šestico zgoraj in to že celih 10 let. seveda je to odvsino tudi malo od tvojih zob, od vrzeli, ki jo morajo zapolniti, od sreče... aja, pa bolj občutljive zobe na mrzo/toplo imam, menda tudi kot posledica aparata. če potegnem črto pod tole pisarijo: meni ni žal, da sem si dala zobe poravnat. mi je pa žal, da moj prvi ortodont ni izdrl "odvečnih" zob takrat, ko bi se zobje lahko še praktično sami poravnali - torej, ko sem bila majhna. takrat so me pa samo matrali z aparati, čeprav je bilo menda jasno, da zobje nimajo dovolj prostora in nimajo kam it.