Bety
|
M A T I Č N I M L E Č E K 1."Matični mleček je belkasta, mleku podobna tekočina, ki jo izločajo čebele delavke v času, ko opravljajo še dolžnosti »dojilj«. Mleček nastaja v posebnih žlezah, ki so vidne kot dva mešička ob glavi in ki pozneje zakrnijo. Z matičnim mlečkom hranijo svoj zarod ličink tri zaporedne dneve, pozneje pa z drugačno pičo, ki je sestavljena iz mešanice medu in cvetnega prahu. Le tiste ličinke, ki jim je namenjena kraljevska bodočnost in ki so nameščene tudi v večjih celicah satovja, dobivajo matični mleček v izobilju. Tudi pozneje, ko je njihov razvoj že končan, jih delavke krmijo izključno s to hrano. Očitno je torej, da matični mleček ni le živilo, ki zagotavlja obstoj čebeljega rodu nasploh, ampak je v njem posebna moč, zaradi katere se iz enakih ličinh namesto navadnih delavk razvijejo matice, Že ličinka delavke poveča svojo tcžo v petih dneh tisočkrat, bodoča matica, ki je ves čas na taki dieti, pa se v istem času poveča za dva tisoč-krat. Teletu na primer šele v enem letu uspe napraviti to, kar čebelja ličinka opravi v enem dnevu. Odrasla, oplojena matica, hranjena s to res »kraljevsko« hrano, lahko zato izleže kar 2.000 jajčec na dan. V naravi prav redko lahko srečamo kaj podobnega. Matični mleček ima izredno bogato hranilno sestavo, kar so vedeli že faraoni že pred tisočletji v daljnem Egiptu. Biološko aktivne snovi, kot so beljakovine, ogljikovi hidrati, maščobe, amino in nukleinske kisline, minerali, vitamini ter hormoni so dragoceno dopolnilo prehrane. Krepijo življensko moč in odpornost, zavirajo procese staranja, vspodbujajo celično presnovo kože ter izboljšujejo tek in pomagajo pri oslabelosti po bolezni." 2.Matični mleček "Matični mleček je izloček hipofaringealnih žlez čebel delavk. Lahko ga opišemo kot mlečno belo kremo kiselkasto-grenkega okusa in izrazitega vonja. Čebele sintetizirajo matični mleček predvsem iz cvetnega prahu, verjetno tudi iz medu. Matični mleček, ki je odvzet iz matičnikov s tri do štiri dni starimi ličinkami, vsebuje: 66,05% vode, 12,34% beljakovin, 5,46% maščob, 12,49% skupnih reduktivnih snovi, 0,82% rudninskih snovi in 2,84% nedoločenih snovi. Bogat je z vitamini B-kompleksa, vsebuje vitamin C in D, vitamina E je le malo. Matični mleček se shranjuje v hladilniku. Jemljemo ga s plastično ali leseno žlico direktno pod jezik. Priznan je kot poživilo in zdravilo. Uravnava delovanje telesnih žlez, pospešuje presnovo, lajša znamenja staranja, deluje pozitivno pri odpravljanju posledic arteriosklerozein visokega krvnega tlaka. Pripomore k normalnemu delovanju živčnega sistema. Uporablja se tudi v kozmetiki." 1.Cvetni prah Cvetni prah je neodkriti zaklad čebeljega panja. Ločimo osmukani in izkopani cvetni prah. Osmukanec dobimo tako, da na žrela panjev namestimo posebne osmukalnike, izkopanec pa tako, da izkopljemo cvetni prah iz satov z obnožino. Cvetni prah se konzervira s sušenjem, zamrzovanjem, z medom ali v zmesi s sladkorjem. Učinkovito pomaga pri pojavu prebavnih motenj, krepi imunski sistem, krepi vid, spodbuja delovanje možganov, zboljšuje in dviga razpoloženje, pomaga pri premagovanju stresa, virusnih obolenj in pri odpravljanju starostnih tegob. Sestava cvetnega prahu: 30 - 40% vode, 11 - 35% beljakovin, 20 - 40% ogljikovih hidratov, 1 - 20% maščob, 1 - 7% rudninskih snovi, poleg tega še pigmente, vitamine, aromatične snovi, inhibine in elemente v sledovih. Vsebuje vse človeku nujno potrebne aminokisline. 1.2. SESTAVA CVETNEGA PRAHU - PELODA Kot so razlike med posameznimi rastlinami velike, tako so velike tudi razlike v njihovem pelodu. Zato nima nobenega smisla da vas obremenjujem s številkami. Lahko pa rečemo, da pelod vsebuje: nekaj vode, odvisno od tega, koliko je izsušen, veliko proteidov (dušičnih snovi), od katerih je polovica v obliki prostih aminokislin, med njimi pa so tudi vse tiste, ki so za človeški organizem esencialne, to je neobhodne. precej sladkorjev, malo lipidov (maščobnih snovi), pestro lestvico mineralov in oligoelementov, od katerih jih je spet nekaj nepogrešljivih za človeško prehrano, izredno veliko vitaminov, med katerimi je kompleks B, pa C, D, E in A, nekaj encimov, predvsem fosfataze, amilaze in invertaze, rutin, ki krepi steno kapilar, neko še nedefinirano snov, ki pospešuje rast, antibiotične snovi, ki delujejo na nekatere od črevesnih bakterij, saprofitnih in patogenih, številne pigmente, ki pa nimajo presnovnega pomena, majhen odstotek še neraziskanih snovi, ki terjajo še nadaljnje laboratorijsko delo. Očitno je torej, da pelod predstavlja popolno zbirko vseh snovi, potrebnih za življenje rastlin, živali in človeka; med seboj so v idealnem ravnovesju, ki ga v laboratoriju ni mogoče ponarediti. Tudi s cvetov ga seveda ni mogoče nabirati, vsaj v znatnejših količinah ne. Za to je opremljena čebela, ki ga z vsakega svojega poleta prinese v panj na zadnjih nožicah, na vsaki po 7 miligramov. Vsak panj tako nabere spomladi in poleti po 30 do 40 kilogramov tega dragocenega živila za svoje ličinke. Nekaj kilogramov, ki jim ga pobere čebelar, torej zlahka pogreša. LASTNOSTI CVETNEGA PRAHU - PELODA Podobno, kot to velja za med, je tudi med posameznimi vrstami peloda precejšnja razlika, pač glede na botanični izvor. Ker pa »monofloralnega« cvetnega prahu praktično ni mogoče niti proizvesti niti raziskati, lahko opišemo le lastnosti, ki jih ima mešanica cvetnega prahu, kot jo zberejo čebele z vsakovrstnih cvetov. Bogata sestava cvetnega prahu prinaša organizmu hranila, ki bi mu jih utegnilo zmanjkovati. S tem zagotavlja skladno delovanje številnih presnovnih procesov in najbolj naravno in fiziološko spodbuja in povečuje globalno življenjsko silo. To velja za zdravega človeka, še bolj pa med boleznijo ali po njej. Učinek cvetnega prahu bi lahko strnili takole: Na splošno stimulira in tonizira organizem, poseben učinek pa poskrbi za dobro počutje. Po naravni poti privede do funkcionalnega ravnovesja. Je splošen detoksikant, ki fiziološko deluje v vsem organizmu." ================== Moje prijateljice, za probati je vse, kar lahko pomaga. Rada vas ima Bety, ki bo prav kmalu :nosecka:!
|