Anonimen
|
Ribji brodet brez koščic Za pet oseb potrebujemo: 1 kilogram svežih morskih dobrot brez koščic (sveži oslič, sveži list, moli, lignji, škampi, raža idr.), štiri žlice oljčnega olja, strok česna, majhno čebulo, pol kilograma svežih paradižnikov, žlico polnozrnate moke, sok ene limone, malo kisa, košček masla in sveže začimbe.. Priporočam, da morske dobrote operete v osoljeni vodi. Na ne prevročem olju česen in čebulo le toliko prepražimo, da zadišita, dodamo zmlete ali drobno narezane sveže lignje in sipe, jih malo podušimo, dodamo druge ribe, zrezane na koščke. Še malo podušimo, dodamo olupljene paradižnike in žlico polnozrnate moke. Zalijemo z ribjo juho ali toplo vodo. Dodamo limonin sok in kis ter kuhamo približno deset minut. Posebej spečemo ribe s kostmi, jim odstranimo kosti in jih damo kuhat skupaj z drugimi ribami. Na koncu dodamo košček masla ali oljčnega olja. Brodet izboljšamo z lovorjevim listom, baziliko, peteršiljem, žajbljem, koščkom sveže paprike, narezane oljke idr. K brodetu se prileže polenta, lahko pa ga ponudimo tudi s črnim kruhom ali krompirjem v kosih. Špikana govedina Vzamemo približno kilogram pustega govejega mesa in vanj večkrat zarežemo z nožem po celotni dolžini, tako da dobimo pet ali šest odprtin. Kraško slanino narežemo na trakove in jo potisnemo v odprtine. Posebej naredimo zareze za manjše kose česna. Meso posolimo, popopramo in zavijemo v folijo ali pa ga položimo v posodo, dodamo jušno zelenjavo in dušimo na zmernem ognju približno dve uri. Med dušenjem v posodo dolivamo tekočino, juho, vodo in rdeče vino. Omako z jušno zelenjavo precedimo, zelenjavo pretlačimo in zgostimo s podmetom. Omaka je lahko naravna ali pa bolj pikantna, če ji dodamo malo tabasca, pekočega feferona in sladke smetane. Za prilogo lahko ponudimo tenstan (dušen) krompir, tenstano repo ali zelje.
|