s.
|
Sama sem pomagla mnogim otrokom z učnimi težavami. Ugotovila sem, da na šolah pač takim otrokam rečejo, da so premalo skoncetrirani, da morajo v prilagojen program ipd. V šoli jih premalo aktivno obravnavajo, starši danes cele dnve delajo, nimajo časa ne živcev sedet ob otroku še nekaj ur po službi. žal, tako je. Jaz imam način dela takšen, da preverim kaj otrok zna, kaj razume,česa ne. Vprašam učiteljico o sodelovanju v šoli... Snov ponovno razložim na preprost način, naloge rešujem z otrok počasi, ga pritegnem s smešnimi primeri, predvsem pa je danes pomembno glasno branje. tega sedaj ponavadi ne prakticirajo več. Treba se je slišati, kako se bere. Če zamenjuje črke, bi mu naredila- skupaj bi izdelala velike črke, ki jih pobarva ali gor nariše nekaj kar se začne na tisto črko. Potem bi ugotavljala kakšen pomen ima kakšna črka- ampak ne za domačo nalogo, ampak skozi igro. Glede koncentracije- nekateri imajo s tem težave. Takšni potrebujejo miren glas, pogoste pavze, večkrat se morajo lotiti nalog. Npr. jaz to počnem tako, da 10-15 do 20 delam nalogo, potem se 5-10 min igram z njim ( npr.kot sem že prej povedala za izdelovanje črk), nato sledi spet učenje. Ampak to ne traja 4 ure skupaj. max 1,5h. Več človek ni sposoben delati naenkrat. Aktivnost človeških možganov je najdalša do 1,5h potem koncetracija pada- to velja za odraslega, za otroka s težavami pa vidimo kako je. Potem daljša pavza brez mojih nasvetov ( dela kar če) potem pa spet akcija. Pomebno je, da otroka ne silimo, ne povzdigujemo glasu, ne udarjamo po mizi-češ nič ti ne gre...moramo držati red in seveda je najpomebneje, da se z otrokom ukvarjamo ( tudi v trgovini, ali na igrišču v smislu učenja, čist mimogrede, da se otrok niti ne zaveda, da se uči). Ob obilici našega celodnevenga dela, pa nam zmanjkuje časa. Na Centrih za socialno delo poteka program Učna pomoč, kjer je takšnim otrokom dodeljen prostovoljec, ki dela z otrokom. Ta se o vsaki težavi posvetuje ss strokovnjakom, ki mu svetuje kako ga učiti. žal bo vaš otrok verjetno moral imeti še koga, ki vam bo pomagal pri učenju oz. delanju domačih nalog doma. naj bo to prostovoljec iz CSD ali kakšen sorodnik, s katerim se otrok razume... Sicer pa so strokovnajki za to, da ugotovijo bolezensko stanje ali motnje. če tega niso ugotovili, ga peljite še drugam, če je z njim vse dobro, ga spremljajte sami s pomočjoi nekoga, ki bo pomagal pri učenju. Brez sile, kričanja, previsokih decibelov, ker bo še slabše. Veliko se otroci naučijo skozi igro. Pobrskajte po kjižnci za kakšen priročnik za pomoč ob učnih težavah. Če vam ne bo šlo, vam lahko kaj svetujem, vendar se moram potruditi, da točno literaturo najdem. veliko sreče, miru in uspešnosti.
|