|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Dom starostnikov
6.9.2007 9:33:21   
caillou
Lepo pozdravljene !

Danes pa mene zanimajo vaša mnenja in sicer v povezavi z Domom starostnikov.

Glede na to, da je po pogovoru z mojim starejšim bratom mama sama izrazila željo, da bi v primeru, če jo kap ali kaj drugega priklene na posteljo, rajši kot da je drugim v breme, oddide  v dom. Jaz namreč nisem za to. Bi upoštevala to željo samo v primeru, če bi to zraslo samo na njenem zelniku, tako se pa zelo slabo počutim in v bistvu ne vem kaj naj storim.

Mene, ker sem ji najbljižja, so postavili naj hodim po domovih z njo in izbereva enega, ki ji bo res všeč in kako že, naj se kar postavi v čakalno vrsto.

Kako je s temi čakalnimi vrstami ? Ko prideš na vrsto, moraš iti v dom, ali lahko prestavljaš to v
nedogleg, recimo v čas, ko si res nepokreten ? Se res da na tak način držati mesto v domu in samo v primeru hude nepokretnosti priti noter ?  

Mama je relativno mlada starostnica (74let) in je zelo vitalna ženska in si jo ne predstavljam zapreti v te domoveuser posted image . Vse skupaj se mi je precej priskutilo in ne vem če ravnam pametno.

Hvala za vsako informacijo, Caillou.

Homines quod volunt credunt. -- "Ljudje verjamejo to, kar želijo." (Julij Cezar)
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Dom starostnikov
6.9.2007 9:36:23   
Anonimen
Moja babica je v domu in ti povem, da ga tak čagajo, da ne moreš verjet. Non stop hodi na neke izlete, pa na Mađarsko,mislim..ni da ni. Ona je zadovoljna user posted image

(odgovor članu caillou)
  Neposredna povezava do sporočila: 2
6.9.2007 9:43:02   
Raho
Dom za ostarele ima pri nas enako oznako kot hiralnica. Moram pa povedati, da se imajo starostniki tam prav fajn. Moja babica je v domu že kar nekaj let in za nič na svetu ne bi šla nazaj domov.

Dom za ostarele že dolgo več ni zadnja postaja pred pokopališčem.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 3
6.9.2007 9:44:09   
Anonimen
Uf, o tem bi lahko napisala celo knjigo.
No, midva imava nepokretnega tasta doma (možganska kap)že 2,5 let in ti povem: Ne želi si tega. Ne samo, da nikamor ne moremo. Menjava plenic, hranjenje itd... Oba imava službo. Imava še mulčka 3,5 let starega. Zamuja vse ker se nimava toliko časa ukvarjat z njim. user posted image
Že 2,5 let čakamo za dom, pa je prepolno. user posted image  Zdaj je v dnevnem varstvu vsaj. Dobi hrano, preoblečejo ga, ima družbo,...
A veš, dokler je še pokretna in pri sebi, še gre. Kaj pa, ko bo dementna? Pa bo pozabila kaj na štedilniku, pa bo pozabila kje stanuje, ... Ali kot pri nas- ko se ne more niti sam premikat? 100kg ni tako lahko vzdignit in ga posedat na voziček.
Ne vem, no. Jaz sem tudi mojemu rekla, da če se mi to zgodi, naj me da v dom ali kar odklopi od aparatov. Takega življenja si jaz ne želim. Ne zase, ne za svoje bližnje.
V glavnem, če imaš še kako vprašanje, vprašaj. Te bom razsvetlila.user posted image

(odgovor članu caillou)
  Neposredna povezava do sporočila: 4
6.9.2007 9:48:46   
Lenny
Povem ti, da se imajo starostniki v domovih prav luštno. Zelo dobro poznam dom na Ptuju. Na začetku so v sobah z balkonom in kopalnico, pri hrani se odločajo, ali gredo v jedilnico ali pa jim jo prinesejo v sobo, zabave, druženja, izletov je en kup, na razpolago imajo bazen, frizerja, masažo, knjižnico, ....
Kasneje so bile v sobi po tri pacientke, ki brez pomoči niso mogle več skrbeti zase, prav na koncu pa štiri povsem nepokretne pacientke, ki so potrebovale oskrbo 24 ur na dan. Videla in sodoživela sva torej vse tri faze doma starostnikov in povem ti, da poleg službe tako ne bi mogla skrbeti za babico, kot so tam. Dve leti je bilo žal tako, da je potrebovala pomoč 24 ur na dan, tudi zdravniško. V dom je odšla po svoji volji in se pet let odlično imela. Ni bilo izleta ali prireditve, ki bi jo zamudila, včasih celo ni prišla za vikend domov, ker se je v domu kaj zanimivega dogajalo.
Tudi jaz sem imela najprej pomisleke, ampak se je njena odločitev izkazala kot dobra zanjo. Tako da - nič ne škodi, če greš z mamo pogledat kakšen dom. Tam bosta tudi najbolj zagotovo izvedeli, kako je s čakalno listo.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   [Brisano sporočilo]
6.9.2007 9:54:37   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu caillou)
  Neposredna povezava do sporočila: 6
6.9.2007 10:04:18   
nuala
Definitivno si oglejta domove.
Pa naj se postavi v čakalno vrsto.
Čakanje na npr. enoposteljno sobo v Ljubljani je kar nekaj let.
In če potem še ne bo šla, ne bo šla. Sobo bo dobila kjera druga, mama bo pa še vedno prva na spisku ko bo posteljo res potrebovala.
In še nekaj, iz lastnih izkušenj.
Zdravje in možnost, da nekdo skrbi sam zase po 75 letu drastično pada. Po 80 pa sploh. Ne da te strašim, nekateri so res dolgo vitalni. Ampak pri tej starosti se enostavno hitro kaj zgodi, pozdravi oz. zaceli pa težko.

Pa ne imej slabega občutka, mamo imaš lahko rada kljub temu.

Zakaj bi učil prašiča letati; izgubljaš čas in vznemirjaš prašiča.

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 7
6.9.2007 10:12:00   
jade1
Delam v domu in imam tudi babico v domu. Je pokretna in se je sama odločila, da gre v dom. Dobila ga je reatino hitro, ker je pokretna in se sama "rihta" (če se tako izrazim), za nepokretne in delno pokretne pa povsod primankuje prostora, ker ni dovolj sob, ki bi bile prirejene za njih.
Prošnjo lahko daš že sedaj, ko prideš na vrsto jo pač odkloniš in rečeš, da trenutno ne potrebujete ampak naj te imajo za naprej na seznamu. Če začneš iskati sobo takrat, ko jo res potrebuješ je ne boste dobil. Pa tudi še takrat, ko jo bots e res rabili ni rečeno, da jo boste dobili kar takoj. Kot sem rekla vedno več je ljudi, ki potrebujejo oskrbo in, če takrat, ko rabite prosto mesto le tega ni, vam ne morejo pomagati dokler ni prostora.
Ne vem zakaj nekaterim presodek do doma pa saj jim je ja luštno. Imajo pospravljeno, skuhano, oprano, zlikano,  ni jim treba skrbeti za nič, imajo 24 urno zdravstveno oskrbo, družbo, pa še radi se imamo, smo kot ena velika družina...
Jaz vem, da ko ne bom mogla skrbeti več zase grem v dom, če ga bom sploh dobila.
Sicer pa od kje misel, da so ljudje "zaprti" v domove, oni so samo tam doma, saj niso v zaporu.

(odgovor članu caillou)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   [Brisano sporočilo]
6.9.2007 10:25:03   
Brisani uporabnik

(odgovor članu jade1)
  Neposredna povezava do sporočila: 9
6.9.2007 10:42:45   
purple
Tudi jaz delam v domu. Res je boljše prej priskrbeti dom. Tisti, ki so pokretni se imajo prav luštno. Se družijo, imajo razne dejavnosti, hodijo na izlete.
Čakalne dobe pa so prav katastrofalne, sploh za nepokretne ( tudi več kot šest mesecev ).

Život ide dalje,
život brzo odlazi...

Neposredna povezava do sporočila: 10
6.9.2007 10:55:42   
caillou
Hvala vam  za vse koristne informacijeuser posted image .

Homines quod volunt credunt. -- "Ljudje verjamejo to, kar želijo." (Julij Cezar)

(odgovor članu purple)
Neposredna povezava do sporočila: 11
6.9.2007 11:15:38   
daddy
caillou, predvsem bolnega in nepokretnega človeka ne moreš imeti doma. Ne, če mu želiš dobro. Celo če bi bila iz tega foha ( zdravstvenega ), je fizično nemogoče zagotoviti popolno nego in oskrbo, celo če povsem zanemariš svoj siceršnji vsakdan ( službo, otroke, moža, hobije itd itd .... ).
  Gor ena je napisala da so domovi hiralnice - pa to že dolgo niso več ( predsodki so pa ostali iz tistih časov, ja ).
   Dokler je pa oseba še pokretna in pri zavedanju, je pa stvar skupne odločitve ( pomeni bog ne daj karkoli silit ). Je pa res, da se imajo v domovih pokretni starostniki prav fajn, se družijo, obujajo spomine, organizirajo pevske zbore,  organizirane imajo maše, trgovino z drobnimi stvarmi, delovno terapijo ( n.pr. štrikajo ) itd itd.
   Poglej si kdaj kakega neobremenjeno.

(odgovor članu caillou)
Neposredna povezava do sporočila: 12
6.9.2007 19:45:14   
Gina
A mi lahko nekaj poveste, izven osnovne teme, tiste, ki delate v domu. Moja tašča je po zdravljenem raku na pljučih dobila eno hudo pljučnico in ker ji niso mogli pomagat več v bolnici, so jo poslali veselo kar domov, s kisikovim aparatom vred in seveda s pljučnico, ki je po dveh mesecih še kar v progresiji. Same veste, kakšna je prognoza po tem dvojem. Sama več ne more skrbeti zase. Mi smo več kot 200km proč, k nam noče, če jo s konji vlečeš ne - je prestrašena, se boji vsega novega - pravi da je preveč bolana, da bi bila sposobna prešaltat. V svojem kraju nima nikogar, niti prijateljic ne, le eno sosedo, ki ji gre po kruh. Ne more niti v trgovino več sama. Ker pred tričetrt leta ni hotela podpisati prošnje za dom, 2x jo je strgala, čeprav sem ji povedala, da je zgolj za čakalno listo, če bo kdaj nuja, mi zdaj ni jasno, kako bo dobila dom. Ona zdaj sicer pristaja na dom, ker enostavno ne more nič sama, vendar mene zanima - kolikšne so v takem primeru realne možnosti, da dobi dom zdaj, ali čez en mesec v mariboru? Ali pustijo človeka kar umreti v bolečinah doma samega, četudi nima nikogar in četudi nič ne more?

(odgovor članu daddy)
Neposredna povezava do sporočila: 13
6.9.2007 19:51:01   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: Gina
vendar mene zanima - kolikšne so v takem primeru realne možnosti, da dobi dom zdaj, ali čez en mesec v mariboru? Ali pustijo človeka kar umreti v bolečinah doma samega, četudi nima nikogar in četudi nič ne more?

Če ima svojce ga/jo dostavijo k njim. Če se svojci odrečejo pomoči pa že najdejo prostor nekje. Vendar ta nekje je lahko tudi 100 km daleč.
Recimo mojega tasta so hoteli iz Jeseniške bolnice poslat nekam v Maribor. Potem sva ga midva raje vzela k sebi. In sedaj čakamo ko budale že 2,5 let za Kranj.user posted image

(odgovor članu Gina)
  Neposredna povezava do sporočila: 14
6.9.2007 20:06:43   
purple
V Velenju je minimum čakanja 6 mesecev.user posted image

Život ide dalje,
život brzo odlazi...

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 15
6.9.2007 20:16:15   
jade1
Najbolje, da se zglasiš v domu in vprašaš, razložiš situacijo, kakšno mnenje zdravnika, socialne mogoče lahko pomaga. Res pa je, da če proste postelje ni je ne morejo naredit, zdaj ne morejo nekoga ven "vreč" iz doma, da se naredi prostor. Se pravi tudi, če si prva na vrsti je treba počakati, da se mesto "sprosti", žal...

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 16
6.9.2007 20:33:51   
daddy
Ja, na žalost je res tako, kot pravi Jade 1. Takoj kontaktirat z njimi, z vsemi izvidi .... pa mogoče bit čimbolj "tečen" in vztrajen, saj so čakalne liste praktično povsod. Potem se pa pri vrstnem redu sprejemov malce pogleda tudi na prioriteto. V vsakem primeru - nič več čakat, takoj v akcijo.

(odgovor članu jade1)
Neposredna povezava do sporočila: 17
6.9.2007 20:57:47   
Gina
Ja, ona ima papirje za dom doma in vsak dan trdi, da jih bo poslala. Pa jih vsak dan ne. Brez njenega podpisa zaenkrat ne morem nič, tako so mi povedali na socialni. Ona se ne zaveda resnosti položaja. Ali pa misli, da bo že nekako, nimam pojma kaj misli. Če pa ji povem, da jo bodo poslali k nam ali pa kar nekam v nek dom na drugem koncu slo.v dom, se ji bo pa pljučnica gotovo še bolj poslabšala, ali paa bo doživela živčni zlom, tako bi ji bilo to grozno. Ona je zihr, da bo šla v dom ki je njej najbližje in ga pozna. Vendar se še ni odločila podpisat papirjev. Ne posluša nič. Slepi se najbrž.

(odgovor članu daddy)
Neposredna povezava do sporočila: 18
6.9.2007 21:03:34   
daddy
IZVIRNO SPOROČILO: Gina

Ona je zihr, da bo šla v dom ki je njej najbližje in ga pozna. Vendar se še ni odločila podpisat papirjev. Ne posluša nič. Slepi se najbrž.

Se, ja .... in imaš prav, res je vprašanje, koliko je smiselno jo postavljat na realna tla - razen, koliko ji že zdaj skušaš dopovedati. Začaran krog, a žal nimaš druge izbire, kot da vztrajno prigovarjaš tako kot zdaj. Si pa res v zelo nezavidljivem položaju.

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 19
6.9.2007 21:17:51   
baguSka
Joj gina.. te popolnoma razumem.. Pri nas imamo zlo pdb situacijo in je nikomur ne privoscim. Tud mi ne vemo kaj narest z naso babico!?user posted image

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 20
6.9.2007 21:20:02   
purple
Dom je rešitev, žal jih je pa premalo. Pri nas obljujajo, da bodo začeli graditi dva nova domova, sam je na žalost vse vezano na denar.

Život ide dalje,
život brzo odlazi...

(odgovor članu baguSka)
Neposredna povezava do sporočila: 21
   [Brisano sporočilo]
6.9.2007 23:26:57   
Brisani uporabnik

(odgovor članu Gina)
  Neposredna povezava do sporočila: 22
7.9.2007 16:36:01   
Slončica
Mela sem staro mamo v domu ker je bila že senilna in dementna.Ni ji bilo hudo,meli so se fino,mela je cimro,redne obroke,zabavali so se na polno.Žal je že pokojna.
Hočem povedat,da dom za ostarele ni zadnja postaja pred pokopališčem,marsikatera ljubezen se porodi med starostniki,organizirano majo duhovno oskrbo,izlete...Sploh si ne predstavljam kako vam uspe poleg vseh obveznosti še tasta porihtat.Kapo dol pred tabo.
Upam da čim prej pridete do proste posteljeuser posted image

Neposredna povezava do sporočila: 23
7.9.2007 17:20:19   
hariba
Mojega dedka so peljali iz celjske bolnice v mariborski dom na pobrežje, nam je edino tam uspelo preko poznanstev takoj najti prostor. Je bil pa takrat po tisti kapi popolnoma nepokreten. Tudi za babico smo potem kar hitro našli tam prostor.  Je bila ful zadovoljna, tam je preživela 6 let, do marca letos.Na celjskem bi pa mogla povsod vsaj 9 mescev čakat. Če želiš kaj več info o tem domu mi piši na zs.

(odgovor članu Slončica)
Neposredna povezava do sporočila: 24
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Kako povečati možnosti za zanositev
To so načini za hitrejšo zanositev - spremljanje plodnih dni, zdrav življenjski slog in redni spolni odnosi. Ob težavah ...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Kam z otroki za noč čarovnic 2024?
Letos bodo noč čarovnic po Sloveniji zaznamovali številni dogodki za otroke, od zabavnih delavnic do strašljivih dogodiv...
Zdravo prehranjevanje se začne že v vrtcu
Marjeta Podpečan, odgovorna za prehrano predšolskih otrok v zavodu Kranjski vrtci, nam je pojasnila, zakaj pogosto vklju...

katero ime za deklico?
simonasven

Katero izmed naštetih bi izbrali?

Sanja (45%)

Sari (27%)

Stina (29%)

Število vseh glasov: 301

Hvala za glasove. Glasoval/a si že za vse aktualne ankete. Lahko pa ustvariš svojo anketo!