@lina
|
Moja situacija je sledeča: porodniška se mi izteče 17.9., z 18.9. bom začela delat, ker v dogovoru z delodajalcem ne bom jemala dopust takoj po porodniški. Moj otrok je sprejet v vrtec s 1.9., torej začnemo v ponedeljek, 3.9.. Teh 14 dni ga nameravam uvajati zelo na easy, pol urce, uro...in tako naprej do prvega spanja... In kje imam problem? Najbolj me moti zakonska določba, da vrtec lahko obiskujejo le otroci, stari eno leto in več: "V vrtec je mogoče vpisati otroke, stare 12 mesecev do vstopa v šolo." (vir: www.mss.gov.si) in še: "Ali se lahko otroka vključi v vrtec pred enim letom starosti? Zakon o vrtcih (Uradni list RS, št. 100/05 – uradno prečiščeno besedilo) v 15. členu določa, da poteka predšolska vzgoja v dveh starostnih obdobjih. V prvo starostno obdobje sodijo otroci v starosti od enega do treh let, v drugega pa otroci, ki so starejši od treh let. Odločitev za navedeno določbo je nastala po proučitvi predpisov, ki določajo porodniški dopust in dopust za nego otroka, in sodobnih strokovnih spoznanj, da je v prvem letu stik otroka z omejenim (manjšim) številom odraslih, še posebno s starši, izjemnega pomena. Torej je osnovni namen zapisa določbe zaščita otrokovih pravic. V vrtec je možno sprejeti otroka pred dopolnjenim letom starosti le, ko zaradi objektivnih okoliščin pride do situacije, da starši v celoti izkoristijo porodniški dopust in dopust za nego otroka, otrok pa še ni star eno leto. " (vir: www.mss.gov.si) Ali mi lahko kdo očita, oporeka, kaznuje ( ), če otroka uvajam v vrtec 14 dni pred iztekom porodniške, ker pač ravno tako sovpade, da gre skupaj z začetkom novega šolskega leta - v smislu da sem še na porodniški, otroka pa v vrtec dajem? Kaj ni to logično, da skoraj vsaka mama konča dopust za nego otroka nekje okrog otrokovega 11. meseca starosti, saj ga vendar nastopi mesec dni pred PDP? Kaj menite o tem? Kakšna izkušnja?
|