Anja167
|
Jaz sem bila na začetku tudi zelo zmedena. Ko so se temenca prvič pojavila, so se mi nasveti tipa "namaži z oljem, pusti in nato počeši z glavničkom dol" zdeli silno enostavni, ampak pri nas temenca kar niso in niso šla dol. Pri nas se je začelo na obrveh. Sem namazala z oljčkom in potem zdrgnila s pleničko, pa se mi je zdelo, da moram nekaj delati narobe, ker je imel tamavček čisto rdečo kožo (zdaj vem, da tako pač mora biti). Ko so se naredile temence še na glavi, sem najprej poskušala z glavničkom, ki ima na koncu bunkice, in to seveda prav nežno. Jasno, nič ni šlo dol. Niti s krtačko, niti s pleničko, niti s krpico med kopanjem. Potem mi je svakinja prinesla majhen gosti glavniček (imajo ga tudi v Mercatorju). Zdaj pa namažem z oljem (in to kar Penatenovim, ki je parafinsko, čeprav naj ne bi, a mandljevo in olivno olje mi temenc nista nikoli tako dobro namočila), ko se mi zdi, da bo šel tamavček spat. Potem pustim vsaj 20 minut (je dovolj). Potem mu pa med spanjem prav počasi in vztrajno (dobesedno) praskam temenca z gostim glavničkom dol v smeri proti rasti las, tako čisto po malem, na kratko drgneš z glavničkom, da prideš pod sloj temenc. Če češem, kot se običajno češe, se pravi v enem potegu, mu silno laski izpadajo, pa še bolj ga razpraskam (dejansko se mu na tak način hitro naredi kakšna krastica). Tako se zelo počasi premikam po celi glavi, za kar porabim kar nekaj časa. Poskušam biti čim bolj nežna, vendar nikakor to ni božanje. Glavniček zelo zelo nagnem, da s kožo tvori kot kakih 20 stopinj. Sem poskušala na svoji roki in je to v redu, ne praska močno, pa tudi mali se ne zbudi med tem "kirurškim posegom". (Če daš glavniček na kožo bolj pravokotno, ga mnogo bolj praska.) Na koncu ima tamavček kljub vsemu čisto roza glavico, kar pomeni, da kožo kar namatraš, ampak baje da je glava s tem dobro prekrvavljena :). No, čez pol ure se mu že ne pozna nič več, da je kdo šaril po njej. Ko neham, mu glavico obrišem, da ni več mastna, potem pa pri kopanju našamponiram in sperem. Zdaj temenca praskam dol samo enkrat na teden ali še manj, ugotovila pa sem tudi, da se mu veliko bolj delajo, če glavo med kopanjem vsak dan sperem (šamponiramo mu jo tako ali tako zelo redko), tako da glavo zdaj z vodo močim samo takrat, ko mu spravljam dol temenca. Tako, to je moja tehnika. Temenca pa imamo zdaj že kaka dva meseca, ampak so skoraj nevidna, pa vseeno včasih ne vem, ali mogoče kaj delam tudi narobe, ker druge pišejo, da kmalu izginejo. Prav zanimalo bi me, kakšno tehniko uporabljajo druge, ker je moja nastala čisto na podlagi poskusov in napak. LP.
|