|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Bučke....še na kakšen način?
17.8.2007 12:18:09   
saraja
DAnes imamo na meniju še bučke, kako jih naj še pripravim, ker tisti najbolj simpl smo že naveličani. Nasveti......

_____________________________

Samo pravi prijatelj si upa povedati prijatelju tisto resnico, zaradi katere ne bo več njegov prijatelj!
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Bučke....še na kakšen način?
17.8.2007 12:20:09   
Lunca1
v omaki s paradižnikom ali pa panirane ali na žaru

(odgovor članu saraja)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Bučke....še na kakšen način?
17.8.2007 12:21:56   
Anonimen
bučkine polpete?

pohane, pražene, v omaki s smetano, v omaki z ostalo zelenjavo...

bučkina pita, nadevane bučke z zelenjavo ali z mletim mesom in pečene v pečici...


(odgovor članu Lunca1)
  Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Bučke....še na kakšen način?
17.8.2007 12:22:42   
Dejča
Nadevane z mesom oz. zelenjavo in gratinirane user posted image .

(odgovor članu Lunca1)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Bučke....še na kakšen način?
17.8.2007 12:32:52   
Jessy
Bučke, svež paradižnik, papriko, korenje, stročji fižol narežeš na kocke, oz. približno enako velike koščke. Na prepraženo in zarumenjeno čebulo daš navedene sestavine (zelenjavo lahko prilagajaš, kaj dodaš ali odvzameš), soliš, popraš, dodaš 2 stroka česna ter nekaj peteršilja ter dušiš toliko časa, da voda izpari.
To je lahko priloga k mesu, lahko se da tudi na rezance, riž ali kako drugače. Tudi ob mesu na žaru smo že jedli.

Bučke narežeš na tanjše kolobarje in jih daš na nekaj masla, dodaš česen, malo peteršilja in soliš oz. daš govejo jušno kocko. Dušiš, da voda izpari. Take so meni najboljše kot priloga k tortelinom.

Bučke naribaš na kolobarje, malo posoliš in pustiš nekaj minut, da oddajo vodo. Bučke močno ožameš. V skledi zmešaš jajca (jaz gledam, da je za 1 osebo 1 jajce), jih popraš, soliš, dodaš toliko drobtin, da zmes postane gosta a še vedno malce tekoča, nato dodaš še toliko moke, da zmes postane gosta, dodaš ožete bučke, premešaš in z žlico daješ na vroče olje, kjer oblikuješ polpet. Tej zmesi lahko dodaš tudi peteršilj ali česen - stvar okusa.

Večjo bučko olupiš in narežeš na slab cm debele rezine in spaniraš (soliš jajce ali pa bučke) ter ocvreš.

_____________________________

http://www.mojalbum.com/taia/moje-torte

(odgovor članu Dejča)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Bučke....še na kakšen način?
17.8.2007 12:33:28   
Jessy
IZVIRNO SPOROČILO: Dejča

Nadevane z mesom oz. zelenjavo in gratinirane user posted image .


Koliko časa potem pečeš te bučke, da so pečene, pa na kolk stopinj?

_____________________________

http://www.mojalbum.com/taia/moje-torte

(odgovor članu Dejča)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Bučke....še na kakšen način?
17.8.2007 12:39:07   
Anonimen
jaz meso kar v ponvi prepražim, dodam zelenjavo in vse skupaj pražim 15 min - nadevam bučko, prerezano na pol (meso bučke porabiš za nadev), posujem s sirom in pečem še kakšnih 20 min - na 180-200 *C

(odgovor članu Jessy)
  Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Bučke....še na kakšen način?
17.8.2007 12:59:22   
Anonimen
Na maslu prepražiš čebulo in dodaš na trake narezane ali naribane bučke. Dodaš česen......od tu naprej pa gra domišlija......lahko dodaš paradižnik, origano, baziliko, peteršilj in timijan ter izboljšaš s kislo smetano, ali pa dodaš sladko smetano in timijan.
To poliješ po makaronih.....meni je najljubše po širokih rezancih.

Lahko po bučke narediš kot tenstane gobe, pač naesto gob daš bučke.

Z bučkami ne moreš narediti jedi, ki nebi bila dobra.

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Bučke....še na kakšen način?
17.8.2007 13:09:52   
mojsoncek
Krompirjeva solata z buckami in kumaricami:

http://www.kulinarika.net/recept.asp?ID=10310


_____________________________

Vse kar smo, je posledica našega dosedanjega mišljenja (Buda)

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: Bučke....še na kakšen način?
17.8.2007 13:43:47   
Anonimen
Rizota s curryjem in piscancem in buckami (ce te zanima recept, povej)

Je pa mami zadnjic naredila tako, da je preprazila bucke in rumeno papriko, pa zacinla (pa ne vem s cim) in sva imele kot prilogo k mesu in krompirju. Ful dobro skratka.

LP

(odgovor članu mojsoncek)
  Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: Bučke....še na kakšen način?
17.8.2007 14:22:31   
Slončica
Najhitrejši način za na testenine je velik čebule,bučke narezane po trenutnem navdihu,česen,sveži pelati,tenstanje,in ekola.Na koncu pa še kaka bunka mozzarele in je.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: Bučke....še na kakšen način?
17.8.2007 21:14:47   
bamby
IZVIRNO SPOROČILO: Dejča

Nadevane z mesom oz. zelenjavo in gratinirane user posted image .


Te polovice je dobro za kake 3 minute v zelo slanem kropu pokuhat, ker imajo po pečenju v pečici boljši okus (so slane).

(odgovor članu Dejča)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: Bučke....đe na kakđen način?
17.8.2007 22:18:31   
megica
MUSAKA IZ BUČK Z MESOMALI BREZ
 
 
Bučke nareţi na ˝ cm debele rezine in jih posoli. Ko spustijo vodo, jih osuđi, povaljaj v moki in speci na olju.
 
Zloţi jih v ognjevarno posodo, posuj s timijanom, prelij s smetano, v katero si vmeđal jajce.
Zapeci v pečici pri 180° toliko, da rahlo zarumeni.
 
Z mesom:
 
Mleto meso praţi s čebulo na olju, dodaj sol, poper, česen, peterđilj in na koncu, ko odstaviđ z ognja đe  jajce.
 
 
BUČKE/MALANCANI V SOLATI –
PEČENE

 


Bučke/malancane nareţi na rezine, debele okrog ľ cm in jih posoli. Ko spustijo vodo, jih osuđi in polagaj na pekač, ki si ga namastil z oljčnim oljem. Tudi čez zelenjavo polij oljčno olje in zapeci v pečici na zelo visoki temperaturi, da postanejo rahlo rjavi.

Pečene zlagaj v posodo in prelivaj z omako: oljčno olje, kis, česen, peterđilj. Najprej popijejo zelo veliko olja, kasneje ga izločijo, če ga je preveč, ga porabiđ za druge solate,

Ponudi hladne, đe boljđa je solata drugi dan.


BUČKE PO TRŢAĐKO

 


Na oljčnem olju prepraţi česen in dodaj na kocke narezane bučke, soli, dodaj vegeto, popraj in duđi do mehkega. Izklopi in dodaj smetano in peterđilj.




KUHANE BUČKE V SOLATI

 



Očiđčene bučke nareţi, in skuhaj z vegeto. Kuhane so zelo hitro, bolje je, da bo malo manj, da so đe čvrste. Odlij in zabeli: oljčno olje, kis, česen, peterđilj, poper.




PEČENE BUČKE S ČILIJEM
IN METO


Bučke podolţno tanko nareţi. V rebrasti ponvi ali na ţaru jih popeči na malo olja, tako da so ţe malo črne. Pečene nalagaj v enojno plast na kroţnik(e). Rdečo papriko ali čili drobno nareţi in posuj po bučkah, enako malo česna. Posuj sveţe metine liste in prelij z marinado: oljčno olje, balzamični kis, sol.


(odgovor članu bamby)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: Bučke....đe na kakđen način?
18.8.2007 14:01:13   
Lia25
http://www.mojirecepti.com/zelenjava/plod/bucke.html

(odgovor članu megica)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: Bučke....đe na kakđen način?
18.8.2007 15:55:09   
megica
Juhe in enolončnice
 
 

JUHA IZ FIŽOLA IN BUČ 
 
SESTAVINE:
30 dag fižola,1/2 kg buče, 2 žlici masti, 2 žlici moke, 10 dag suhe mesnate slanine, sol, poper, 1-2 stroka česna, 2-3 žlice smetane.
 
PRIPRAVA:
 
Fižol preberemo, operemo in namočimo čez noč. Naslednji dan ga skuhamo z bolj drobno narezano slanino v 2 1/2 l vode.Bučo olupimo, odstranimo seme in mehki del.Meso naribamo na rezance kot za kislo repo. Iz masti ali olja  in moke naredimo svetlo prežganje, ki ga s prav majhno količino vode razkuhamo, dodamo naribano bučo, prevremo, nato zlijemo k fižolu, ki ga solimo, popramo, začinimo s strtim ali sesekljanim česnom. Primešamo smetano in kuhamo še kakih 10 minut, da prežganje juho zgosti.Po želji juho nekoliko okisamo.
 
 

GOSTA ZLATA JUHA 
 
SESTAVINE:
 
Za 6 oseb potrebujemo 1 bučo težko približno 1kg (da dobimo 75 dag čistega bučnega  oplodja) 15 dag špagetov, 3 dag masla, 1 liter mleka, nariban parmezan, sol.
 
PRIPRAVA:
 
Očiščeno bučno oplodje narežemo na kockice. Skuhajmo jih v slani vodi in pazimo, da se ne razkuhajo. Odcedimo jih in jih pristavimo z mlekom. Ko zavre, dodamo špagete in kuhamo ter zopet pazimo, da se vse ne razkuha. Odmaknemo s štedilnika in primešamo maslo in parmezan.
 
 

ENOLONČNICA IZ BUČ 
SESTAVINE:
 
50 dag bučnega mesa, 50 dag krompirja, šest strokov česna, pol lončka kisle smetane, šopek svežega ali žličko suhega kopra, 15 dag česnove klobase, začimbe.
 
PRIPRAVA:
 
Buče in krompir narežemo na enako velike kocke, česen stremo. Vse skupaj dušimo na štirih žlicah olja približno petnajst minut, vmes prilijemo pol litra vode. Nato dodamo koper, smetano, sol, poper in žličko začimbnega posipa in kuhamo še pet minut. Klobaso narežemo na kolesca, jo na olju zlatorumeno zapečemo, dodamo enolončnici, odstavimo in pokrito pustimo počivati pet minut.
 
 

JUHA Z BUČKAMI IN RIŽEM 
SESTAVINE:
 
1/2 kg bučk, 1 dl riža, 1 l vode, 1 jušna kocka, 1 žlica naribanega sira, sol, poper, peteršilj
 
PRIPRAVA:
 
Riž kuhamo 10 minut v vreli vodi, v katero zakuhamo jušno kocko. Dodamo narezane bučke in začimbe. Kuhamo še 15 minut, in ko je kuhano, potresemo z naribanim sirom
 
 

BUČNA KREMNA JUHA 
SESTAVINE:
 
1/5 kg bučk, 3 krompirji, 1 čebula, 1 žlica moke, sol, poper, ščep rožmarina, žlička sesekljanega peteršilja, , malo sesekljane bazilike
 
PRIPRAVA:
 
Bučke operemo in naribamo. Olupljen in na kose narezan krompir skuhamo v slanem kropu. Na olju popražimo sesekljano čebulo, da postekleni, dodamo naribane bučke in zalijemo s podmetom, ki smo ga naredili iz žlice moke in vode. Dodamo kuhan krompir in zalijemo ter pustimo vreti 15 minut. Juho zmešamo s paličnim mešalnikom in dodamo zelišča in začimbe. Razdelimo jo po krožnikih, na sredo pa damo žlico kisle smetane in okrasimo z vejicami peteršilja ali bazilike. Takšno juho lahko ponudimo tudi pri svečanih kosilih.
 
Iz nje pa lahko naredimo tudi nasitno različico, ki jo pojemo s kosom kruha: na dveh žlicah olja hrustljavo prepražimo na tanko narezano hrenovko, kranjsko klobaso ali šunko in jih potresemo po
 
 

FINA KREMNA JUHA IZ BUČ 
SESTAVINE:
 
1 manjša buča. 1 majhna čebula, 3 jedilne žlice masla, 0,5 l mesne juhe,1/2 čajne žličke mlete kumine, 1 strok,česna, sol, poper, 1/2 šopka kopra, 1 jedilna žlica posušenih bučnih pešk, 0,2 l smetane, nekaj kapljic bučnega olja.
PRIPRAVA:
 
Ne preveč zrelo bučo razrežemo na četrtine, olupimo in z žlico odstranimo bučne peške. Oplodje narežemo na kocke. Čebulo narežemo, v loncu razpustimo 2 jedilni žlici masla in na njem čebulo  steklasto popražimo. Bučne kocke kratko popražimo in zalijemo z mesno juho. Začinimo z mleto kumino,
.zmečkanim česnom, soljo in poprom. Počasi kuhamo 15 do 20 minut, da se bučne kocke zmehčajo.
 
Medtem operemo 1/2 snopiča kopra, ga previdno osušimo in posmukamo vršičke s stebelc. V ponvi segrejemo 1 jedilno žlico masla in na njem popražimo 1 jedilno žlico posušenih bučnih pešk, malo  posolimo. Juho v mešalniku dobro zmešamo in dodamo lonček tekoče smetane. Po želji še začinimo. V juho kanemo nekaj kapljic bučnega olja. Juho nalijemo v globoke krožnike in okrasimo s koprovimi vršički in bučnimi peškami.
 
 

JUHA IZ BUČK 
Je ena tistih juh, ki jih pripravimo v dvajsetih minutah. Za štiri osebe potrebujemo tri bučke, dva krompirja, eno čebulo, pol lončka kisle smetane in začimbe.
 
PRIPRAVA:
 
Bučke operemo in narežemo na poljubne kose, krompir olupimo, operemo in narežemo. Čebulo olupimo in sekljamo. Vso zelenjavo damo  kuhat v dober liter mrzle vode. Dodamo žličko začimbnega posipa, sol in poper. Ko juha četrt ure vre, jo zmešamo s paličnim mešalnikom, nato pa dodamo ščepec rožmarina, žličko sesekljanega peteršilja, dva stroka strtega Česna in malo sesekljane bazilike. Juha bo seveda okusnejša, če bodo zelišča. sveža Razdelimo jo po krožnikih, na sredo pa damo žlico kisle smetane in okrasimo z vejicami peteršilja ali bazilike. Takšno juho lahko ponudimo tudi pri svečanih  kosilih. Iz nje pa lahko naredimo tudi nasitno različico, ki jo pojemo s kosom kruha; na dveh žlicah olja hrustljavo prepražimo na tanko narezano hrenovko, kranjsko klobaso ali šunko in potresemo…
 
Omake in priloge
 
 

SVAJKI IZ BUČ 
SESTAVINE:
 
1 kg bučnega oplodja, 15 dag moke, 2 jajci, 1o dag naribanega parmezana, 1o dag dimljenega sira, 5 dag masla, sol, poper, 1 žlico nasekljanega peteršilja.
 
PRIPRAVA:
 
Na kocke narezano bučno oplodje pomešamo s 3 žlicami vode in pečemo v pečici 20 minut.. Medtem naribamo sir. Skuhano bučno oplodje stisnemo z vilicami, primešamo moko, sol, poper in jajca. Zamešamo testo in oblikujemo najprej tanke klobase, iz njih pa svaljke. Te malo potlačimo z vilicami. Razprostrte na pomokanem prtu sušimo najmanj 2 uri, nato pa jih kuhamo 10 minut v vreli slani vodi. Odcedimo, popečemo na maslu, posujemo z naribanim dimljenim sirom in takoj postrežemo.
 
 

OMAKA IZ BUČK 
SESTAVINE:
 
500 g majhnih bučk, 1 čebulo, 2 stroka česna, 4 žlice olja, 4 žlice sesekljanih dišavnic (peteršilja, drobnjaka, timijana, bazilike), 1/8 l sladke smetane, sol, poper, 1 olupljen paradižnik.
 
PRIPRAVA:
 
V kozici razgrejemo olje in približno 3 minute pražimo čebulo, česen in bučke. Nato dodamo dišavnice in jih dušimo še približno 1 minuto. Na koncu vmešamo še smetano, začinimo s soljo in poprom in olupljen, na drobne kocke zrezan paradižnik. Omaka je odlična za testenine.
 
 

BUČKE S SIROM 
SESTAVINE:
 
1/2 kg bučk, 15 dag sira, sol, olje.
 
PRIPRAVA:
 
Bučke olupimo, po dolgem narežemo na rezine, pooljimo, posolimo ter pečemo v pečici, dokler se ne zmehčajo. Nato položimo na bučke še rezine sira in pečemo še 5 minut, da se sir zmehča. Jed ponudimo s krompirjevim pirejem in solato.
 
 

BUČE S PARADIŽNIKOM 
SESTAVINE:
 
1 kg bučk, 1/4 kg paradižnika, 2 žlici kisle smetane, 5 strokov česna, sol, poper, peteršilj.
 
PRIPRAVA:
 
Bučke olupimo in narežemo na tanke kolobarje. Paradižnik narežemo na koščke. Oboje dušimo na vročem olju in zalijemo z nekaj žlicami vode. Dodamo začimbe, nekoliko prej, preden je kuhano pa še kislo smetano.
 
 

BUČNI NJOKI   
SESTAVINE:
 
20 dag krompirja, 30 dag bučnega mesa, 18 dag ostre moke, 2 dag pšeničnega zdroba, 3 dag masla, jajce, sol, 10 dag pršuta, 5 dag pinjol, 1,5 dl sladke smetane, 2 dag oljčnega olja in 2 lista svežega žajblja.
 
PRIPRAVA:
 
Posebej skuhamo krompir in bučo. Kuhan krompir pretlačimo, bučo zmiksamo. Še vročemu krompirju dodamo maslo. Priporočamo, da zmiksano bučo odcedimo skozi prtič, ker le ta vsebuje veliko vode in njoki lahko ne bi uspeli. Ko sta krompir in buča hladna, ju zmešamo, dodamo moko, zdrob, jajce in sol. Na hitro pognetemo v testo, oblikujemo tanek svaljek in iz njega narežemo majhne njoke ter jih kuhamo v slanem kropu. Ko priplavajo na površje in spet zavrejo, so kuhani. Odcedimo. Na oljčnem olju prepražimo na rezance narezan pršut in žajbljeve lističe, zalijemo s sladko smetano in dodamo njoke. Na hitro pokuhamo in primešamo na suho prepražene pinjole. Pred serviranjem žajblove liste odstranimo.
 
 

OCVRTE BUČKE 
SESTAVINE:
 
1/2 kg bučk, 1 jajce, 1/2 dl mleka, 1 zvrhana žlica moke, sol
 
PRIPRAVA:
 
Bučke narežemo na tanke kolobarje. Iz drugih sestavin napravimo slano testo. Vanj pomakamo bučke in jih na olju zlato ocvremo.
 
 
 
 

BUČKE S ČEBULO V OMAKI 
 
SESTAVINE:
 
1/2 kg bučk, 1 čebula, 1 žlica moker, 1dl vode, 2 žlici kisle smetane, sol, poper, peteršilj
 
PRIPRAVA:
 
Čebulo prepražimo na maščobi, dodamo moko in jo nekoliko porumenimo. V posodo damo še na koščke narezane bučke, začimbe in vodo, nazadnje pa še kislo smetano.
 
 

BUČKE S ČESNOM V OMAKI 
SESTAVINE:
 
1/2 kg bučk, 5 strokov česna, 1 žlica moke, 1-2 dl mleka, 2 žlici kisle smetane, sol, poper
 
PRIPRAVA:
 
Na maščobi porumenimo moko, dodamo na koščke narezane bučke, začimbe, zalijemo in na koncu primešamo še kislo smetano.
 
 

PIRE IZ BUČK 
SESTAVINE:
 
1/2 kg bučk, 1/2 kg krompirja 1 kisla smetana, sol, poper
 
 
PRIPRAVA:
 
Bučke olupimo, narežemo na koščke, skuhamo v slani vodi in odcedimo. Krompir olupimo, narežemo, skuhamo in odcedimo. Oboje skupaj pretlačimo, popopramo in zmešamo s kislo smetano.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

BUČKE NA NIŠKI NAČIN 
SESTAVINE:
 
6 lepih, srednje velikih paradižnikov, 2 čebuli, 6 bučk,, bazilika, pehtran, olje, sol, poper
 
PRIPRAVA:
 
Paradižnik olupimo in iztrebimo semenje, potem pa narežemo na drobne kocke. Čebulo nasekljamo, prav tako baziliko. Vse dušimo v dveh do treh žlicah olja, popopramo in osolimo, čez deset minut pa dodamo očiščene in na majhne kocke narezane bučke. Počasi dušimo pol ure in večkrat premešamo. Proti koncu odišavimo jed z nasekljanim pehtranom, če vam ta aroma prija. Drugače se pehtranu odrečemo. Ta mediteranska jed je imenitna priloga k mesu, lahko pa je tudi samostojna večerja.
 
 

ZREZKI IZ BUČ 
Pol kilograma mladih bučk operemo in naribamo na ribežem za jabolka, srednje veliko čebulo pa drobno sesekljamo. Primešamo 10 dag moke, enako količino zelenjavnega sirovega namaza, dve jajci, žličko sesekljanega peteršilja, sol, poper in za noževo konico mlete kumine. Dobro pregnetemo in oblikujemo majhne zrezke ter jih spečemo v vročem olju. Ponudimo s tatarsko omako ali paradižnikovo solato.
 
 
Samostojne jedi
 
 

FRIKADELE IZ BUČK  
SESTAVINE:
 
1 čebula, 4 jedilne žlice bučnega olja, 13 dag ovsene kaše, 2oo ml vode, 250g bučnega mesa, 1/2 šopka peteršilja, 2 jajci, 1 ščepec soli, 1 ščepec popra, 1 ščepec naribanega muškatnega oreščka.
 
PRIPRAVA:
 
Čebulo drobno nasekljamo in jo v polovici jedilne žlice bučnega olja steklasto popražimo. Primešamo ovseno kašo in malo prepražimo. Prilijemo vodo in med mešanjem zavremo. Kaša naj vre v pokritem loncu  10 minut, nato naj se  hladi in nabreka 1 uro. Bučo olupimo in drobno naribamo,dodamo sesekljan peteršilj, jajci in začimbe. Oblikujemo 12 frikadel in jih pečemo na vsaki strani 10 minut. Postrežemo.
 
 

OCVRTE BUČKE 
SESTAVINE:
 
1 kg bučnega oplodja, 2 jajci, peteršilj, majaron, nariban sir, sol, moko, olje za cvrtje.
 
PRIPRAVA:
 
Očiščene in na kocke narezane bučke skuhamo v osoljeni vodi, nato jih odcedimo in pretlačimo z vilicami. Primešamo dve jajci, sesekljan peteršilj, malo majarona, nariban sir in sol. Premešamo z leseno kuhalnico. Zmes naj bo gosta, a ne trda. Testo zajemamo z žlico. Dajemo ga v ponev, v kateri smo segreli olje. Bučke cvremo, da zlato porumenijo z vseh strani. Ocvrte ponudimo z majonezo ali tatarsko omako.
 
 

RIŽOTA IZ BUČK 
SESTAVINE:
 
50 dag bučnega mesa, srednje veliko čebulo, 25 dag riža, pol litra goveje juhe, začimbe.
 
 
PRIPRAVA:
 
Čebulo drobno sesekljamo in jo pražimo na treh žlicah olja, dokler ne postekleni. Nato dodamo riž in pražimo, dokler se riž ne začne napihovati. Takrat dodamo na kocke narezano bučo, zalijemo z juho, malo solimo ( juha je slana ) in damo v vročo pečico za pol ure oziroma kuhamo rižoto približno dvajset minut pri najnižji temperaturi. Posoda mora biti seveda pokrita. Večkrat rahlo premešamo.
Rižoto ponudimo s parmezanom in solato  kot samostojno jed, lahko pa zraven ponudimo tudi kos pečene ribe ali mesa.
 
 

LAZANJE Z BUČKAMI  
SESTAVINE: ( za 6 oseb )
 
1kg jajčevcev, 4 žlice soli. 8 žlic olivnega olja, 30g zeliščnega masla ali margarine, 500g narezanih bučk, 250 g nastrgane mozzarelle, 6oo ml paradižnikove omake, 6 pol kuhanih zelenih lazanij, 600 ml bešamelne omake,60 g sveže naribanega parmezana, 1 žlička posušenega origana, črni poper.
 
PRIPRAVA:
 
Jajčevce narežemo na tanke kolobarje. Zložimo jih v skledo in vsako plast posebej solimo, nato jih za 30 min. postavimo na stran. Splaknemo jih z mrzlo vodo in osušimo s papirnato brisačo. V veliki ponvi segrejemo 4 žlice olja. V zelo vroče olje damo pol narezanih jajčevcev in jih na zmernem olju pečemo 6 -7 minut, da postanejo rahlo zlato rumeni. Osušimo jih s papirnato brisačo. Na enak način spečemo še ostale jajčevce.
V ponvi stopimo zeliščno maslo. Dodamo bučke in jih pečemo 5-6 minut, da postanejo zlato rumene. Pečene osušimo s papirnato brisačo V velik nepregorni pekač damo pol pečenih jajčevcev in bučk. Popramo in potresemo s polovico nastrgane mozzarelle. Polijemo s polovico omake in pokrijemo s 3 lazanjami. Dodamo ostanek jajčevcev in bučk. Popramo, potresemo z ostankom mozzarele in polijemo z omako. Vse skupaj pokrijemo z ostankom testenin. Lazanje polijemo z bešamelno omako. Potresemo jih s parmezanom in origanom. Pečemo na 220 C 30-35 minut. Takoj ponudimo.
 
 

KRALJEVSKI  KUSKUS 
SESTAVINE:
3 korenčki, 3 bučke, 350 g jedilne buče, 1,25 l sveže zelenjavne jušne osnove, 2 na pol prelomljeni cimetovi paličici, 2 žlički zmlete kumine, 1 žlička zmletega koriandra, ščepec žafrana, 2 žlici olivnega olja, lupinica in sok 1 limone, 2 žlici tekočega medu, 500 g kuhanega kuskusa, 60 g zmehčanega masla, 175 g rozin, sol, poper, svež koriander za okras.
 
PRIPRAVA:
 
Korenčke in bučke narežemo na 7 cm dolge koščke, ki jih prerežemo še po dolgem.
Bučo obrežemo, semena zavržemo. Nato jo olupimo in narežemo na koščke enake velikosti kot korenje in bučke.
 
V veliko kozico damo jušno osnovo, začimbe in korenje. Zavremo, s penovko posnamemo pene in prilijemo olivno olje. Kuhamo 15 minut.
Dodamo lupinico in sok limone, nato pa še med, bučke in jedilno bučo. Solimo, popramo in kuhamo 10 minut.
 
Medtem namočimo kuskus, ga predanemo v veliko z gazo obloženo cedilo in postavimo nad kozico z zelenjavo. Pokrijemo in kuhamo v sopari. Vmešamo maslo. Kuskus damo na pogret servirni krožnik. Zelenjavo odcedimo, jušno osnovo, limonino lupino in cimet prihranimo. Z zelenjavo obložimo kuskus. Na vrh damo rozine, nato pa vse skupaj prelijemo s 6 žlicami jušne osnove. Postavimo na toplo. Ostanek jušne osnove postavimo nazaj na ogenj in ga pustimo vreti 5 minut, da nekoliko povre. Jed okrasimo s koriandrom, zraven pa posebej ponudimo še omako.
 
 

POLNJENE BUČKE 
SESTAVINE:
 
Štiri bučke, 20 dag mletih puranovih prsi, 20 dag drobno narezanega bučnega mesa, 10 dag edamskega sira, 2 paradižnika, pol čebule, 2 stroka česna, 1 šopek drobnjaka, po ščepec suhega majarona in bazilike, poper, sol, oljčno olje, sveža paprika za okras.
 
PRIPRAVA:
 
Bučke zgoraj sploščimo in izdolbemo.Bučno meso drobno narežemo. Narezano čebulo popražimo na oljčnem olju, dodamo mlete puranove prsi, koščke bučnega mesa, začimbe ter nadaljujemo praženje, da voda izpari; na koncu dodamo sesekljan drobnjak in prej olupljena narezana paradižnika.
 
Izdolbene bučke popečemo v pečici pri 200 C (približno 5 minut), ponev vzamemo iz pečice in bučke napolnimo s praženo mesno-zelenjavno maso ter vrnemo v pečico za nadaljnjih pet minut. Na koncu vsako bučko obložimo s sirom in okrasimo z rezinami paprike; ponev postavimo v pečico, da se sir razpusti. Polnjene bučke ponudimo tople z zeleno solato.
 
 

NARASTEK IZ BUČ 
SESTAVINE:
 
1 kg bučk
Preliv:
2 dl kisle smetane, 2 žlici moke, 2 jajci, 5 strokov česna, sol, poper, petršilj,
 
PRIPRAVA:
 
Bučke olupimo, narežemo na tanke kolobarje, posolimo in pečemo na olju da se zmehčajo. Medtem naredimo preliv. Iz beljakov napravimo sneg, ki ga primešamo drugim sestavinam. V plasteh izmenično nanašamo bučke in preliv. Pečemo pri 200 C 20 do 30 minut.
 
 
 
 
 
 
 
 

BUČKE Z MASLOM 
SESTAVINE:
 
1/2 kg bučk, 3 žlice masla, sol
 
PRIPRAVA:
 
Bučke narežemo na kolobarje. Damo jih v posodo, v kateri smo razgreli nekaj masla. Medtem, ko se pečejo, jih obrnemo. Pečene bučke lahko potresemo z naribanim sirom.
 
 

GRATINIRANE BUČKE 
SESTAVINE:
 
1 kg majhnih bučk, 2 stroka česna, 3 žlice oljčnega olja, 3 jajca, 10 dag nastrganega ementalca, 1 kozarček kisle smetane, 1 in 1/2 čajne žličke soli, sveže zmlet poper,1 žlico rožmarinovih lističev, 1 žlico šetraja, oluščena sončnična semena
 
PRIPRAVA:
 
Bučke operemo, jim odrežemo konce, jih grobo nastrgamo, stresemo na kuhinjsko krpo, jih zavijemo in iztisnemo vso tekočino. Zdrobimo 2 stroka česna, zmešamo z oljčnim oljem in vmešamo med bučke. 3 jajca stepemo z nastrganim ementalcem, kislo smetano, dodamo sol, poper, rožmarin in šetraj. Zmes premešamo in zvrnemo v pomaščen  ognja varen pekač, potresemo s sončničnimi semeni in postavimo na rešetko v vročo pečico. Pečemo približno 30 minut pri 200 C.
 
 

BUČKE  Z  JAJCI 
SESTAVINE:
 
1/2 kg bučk, 1 čebula, 1 dl kisle smetane, 2 jajci, sol, poper, peteršilj
 
PRIPRAVA:
 
Na olju prepražimo čebulo, dodamo na liste narezane bučke in jih pražimo, dokler se ne zmehčajo. Posolimo in zalijemo s kislo smetano, ki smo jo razžvrkljali z jajci in začimbami. Zapečemo z obeh strani.
 
 
 
 
 
 
 

BUČKE Z ORIGANOM 
SESTAVINE:
 
1 kg majhnih bučk, 2 žlici olja in 1 žlico masla, 2 - 3 stroke česna, sol, poper, 1 žličko sesekljanega origana, rezine limone
 
PRIPRAVA:
 
Operemo bučke, jim porežemo peclje in neolupljene narežemo na rezine. Stresemo jih na vročo maščobo in jih dušimo približno 10 minut. Nanje stisnemo česen,, jih začinimo in ponovno dušimo približno 5 minut. Na koncu potresemo bučke z origanom in jih ponudimo obložene z opranimi rezinami limone.
 
 

BUČKE S SARDINAMI 
 
SESTAVINE:
 
12 majhnih bučk, nekaj listov solate, 2 - 3 konzerve sardin v olju, majoneza
 
PRIPRAVA:
 
Neolupljenim bučkam odrežemo konice in jih operemo. Po dolgem jih prerežemo na dve polovici in izpraskamo meso ž žličko. Potem jih kakšnih 10 minut blanširamo v slanem kropu. Ko posteklenijo in malce potemnijo, jih previdno poberemo iz vode, odcedimo in pustimo, da se ohladijo. Z opranimi solatnimi listi lepo obložimo pladenj in nanj naložimo bučke. Olje odcedimo s sardin in položimo v vsako bučko po eno ribico. Vse previdno prelijemo z majonezo.
 
Predjed je okusna in lahka, primerna je tudi za  kosilo ali poletno večerjo.
 
 

PICA IZ BUČK 
SESTAVINE:
 
Za testo: 1 kg moke, 2 jajci, sol, olje, sladkor, kvas
Za nadev: 20 dag paradižnikove mezge oz. pelatov, 2 mladi bučki ( katere smo narezali, dodali sol olje, origano in dobro sesekljano čebulo ), nariban sir, sol, poper, olje
 
PRIPRAVA:
 
Najprej napravimo testo tako, da vse sestavine med seboj zmešamo in pustimo testo, da vzhaja. Ko je vzhajano ga razvaljamo na pekač. Nanj damo najprej mezgo, bučni nadev, sir, sol, poper in origano.
Pečemo pri 180 C, dobrih 20 minut.
 
 
Sladice in solate
 
 

BUČNI   ŠTRUKLJI 
SESTAVINE:
 
50 dag moke, 5 dag sladkorja, 5 dag masla, 2 jajci, 3 dag kvasa, sol, naribana limonina lupina, žlica ruma,malo vode, olje za mazanje hlebčkov.
NADEV:
1,5 kg mladih bučk, 5 dag margarine, 1 dl kisle smetane, 10 dag ocvirkov, 5 žlic drobtin, sol, poper, muškatni orešek.
 
PRIPRAVA:
 
Bučke narežemo na tanke kolobarje. Na margarini popražimo ocvirke in dodamo bučke; v pokriti posodi dušimo do mehkega. Na koncu dodamo nariban muškatni orešek, smetano, popramo, solimo in vmešamo drobtine.
 
Zamesimo kvašeno testo; hlebčke razvaljamo in namažemo z nadevom, zavijemo v prtiček, zavitek prevežemo z vrvico in kuhamo 15 minut. Postrežemo kot samostojno jed s solato ali kot prilogo k mesu.
 
 

BUČNE PALAČINKE 
SESTAVINE:
 
10 dag polnovredne pšenične moke, 2 jajčna rumenjaka, 1/8 l mleka,sol, muškatni orešek, olje za pečenje, 1/4 l sladke smetane. 
NADEV:
10 dag bučnega pireja, 10 dag skute, cimet ali svež ingver, sladkorja po okusu; 1 žlica sadnega likerja, zmleta bučna jedrca.
 
PRIPRAVA:
 
Bučnemu pireju dodamo cimet ali sveže nariban ingver ter sladkorja po želji. V skuto vlijemo liker, jo dodamo zmesi in gladko razmešamo.Pečene palačinke namažemo s pripravljenim nadevom in zvijemo; obložimo jih s stepeno sladko smetano in posujemo z zmletimi bučnimi jedrci.
 
 
 
 
 
 
 

BUČNA MARMELADA 
SESTAVINE:
 
500g bučnega mesa, 500g želirnega sladkorja, 1 ščepec mletega ingverja, 1 ščepec cimeta, sok 1 limone.
 
PRIPRAVA:
 
Bučo razpolovimo, olupimo in z žlico odstranimo peške skupaj z mehko notranjščino. Odtehtamo 500 g bučnega mesa in narežemo v majhne kocke. Bučno meso zmešamo z želirnim sladkorjem, ingverjem, cimetom in limoninim sokom in pustimo namakati 1 - 2 uri. Potem zmes na majhni vročini počasi zavremo. Preden jo zlijemo v kozarce za vlaganje, mora masa 5 minut klokotajoče vreti.
 
 
 

BUČKE V SOLATI 
SESTAVINE:
 
1 kg bučk, 2 žlici majoneze, 1 žlica gorčice, 5 strokov česna, olje, kis, poper, peteršilj, sol
 
 
PRIPRAVA:
 
Bučke olupimo, narežemo na kocke in skuhamo v slanem kropu, 1 dl odcejene vode shranimo za preliv. Vse sestavine zmešamo, prelijemo z odcejeno vodo in pustimo stati nekaj časa, da se ohladi.
 
 

SVEŽA SOLATA IZ BUČK 
SESTAVINE:
 
30 dag čvrstega bučnega mesa, 15 dag drobno narezane mlade kolerabice in rdečih redkvic, 1 vejica sesekljanega peteršilja, 2 spomladanski čebuli, narezani na obročke, 3 dag bučnih jedrc, 2 žlici kisle smetane, 1 žlica bučnega olja, sok pol limone, svež koprc, sol in poper.
 
PRIPRAVA:
 
Na koščke narezano bučno meso zmešamo z vsemi sestavinami in pustimo stati 10 min. Potresemo s sesekljanim koprcem.

(odgovor članu Lia25)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: Bučke....đe na kakđen način?
18.8.2007 17:15:12   
hrchy
danes sem imela preblisk za malo ustvarjanja v kuhinji in sem se odlocila ravno za bucke. izpadlo je fantasticno, uzivala sem pa samo jaz, ker se je moj dragi odlocil, da bo na dieti (in je smel poskusiti samo eno zlicko) user posted image

BUCKE S PISCANCEM V MANDLJEVI OMAKI

naredila sem jih pa tako:
bucko (okoli 30 cm) sem prepolovila in meso izdolbla. zelo na drobno sem ga nasekljala. na olivno olje sem vrgla na grobo narezanih 5 strokov cesna, jih malo poprazila in dodala 3/4 nasekljane bucke. se malo sem prazila in dodala malo na tanko narezanega pora... poprazila in nato spasirala. dodala sem smetano za kuhanje in v omako stresla se pest narezanih mandljev in preostalo cetrtino nasekljanih buck.

na krozniku se je pa na koncu znasla rdece zelena kombinacija:
v izdolblo polovico bucke sem nalozila na kocke narezano in poprazeno piscancje meso, prelila z omako, ki je nezne bledozelene barve. poleg sem nalozila skuhane rdece rezance, ki sem jih za piko na i okrasila z nekaj trakci iz surovih buck...

se angelcki bi jedl ce bi ritke imel... user posted image

aja pa tista polovica bucke je bila pa samo za skodelico, da je lepse izgledalo...


(odgovor članu megica)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: Bučke....đe na kakđen način?
25.8.2007 8:06:02   
Erdbeere
mene pa zanima, kako lahko shranim bučke...ali se jih lahko zamrzne pa potem pozimi kaj iz njih ustvarjam,....ker jih imam fulll pa ne vem kako naj jih za kasneje prišparam user posted image

(odgovor članu hrchy)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: Bučke....đe na kakđen način?
25.8.2007 18:18:01   
mala maja
IZVIRNO SPOROČILO: Erdbeere

mene pa zanima, kako lahko shranim bučke...ali se jih lahko zamrzne pa potem pozimi kaj iz njih ustvarjam,....ker jih imam fulll pa ne vem kako naj jih za kasneje prišparam user posted image


ja lahko.

jaz jih olupim, poberem peške ven in naribam, ter dam zmrznit. Lahko jih pa tud narežeš na kocke in uporabiš v kakšnem pecivu(naprimer po odmače za štrudl)

(odgovor članu Erdbeere)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: Bučke....đe na kakđen način?
25.8.2007 21:59:31   
Gina
Zmrznjene bučke so kar malo čudne, ko jih odtajaš. Ogromno vode in skoraj nič okusa. Obstaja pa boljša možnost - narediš prilogo iz bučk, se pravi skuhaš že vse za na krožnik (razen seveda kake smetane ne dodaš ali kaj podobnega), vendar paziš, da jih skuhaš bolj na trdo, ne smejo biti zmehčane in take zmrzneš. Zmrznem pa jaz tudi naribane in ožete bučke za bučkine polpete, to je pa ok.

(odgovor članu mala maja)
Neposredna povezava do sporočila: 19
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Kdaj otroku ponuditi ribe in ostalo morsko...
Poletje je tu in že nam diši morska hrana. Kdaj in kako ponuditi takšne specialitete dojenčku?
Kako pripraviti popolno pokovko?
photo
Se tudi vi sprašujete, zakaj so 'kokice' v kinu vedno tako okusne, doma pripravljena pokovka pa se kar nekako ne more pr...




Za doječe matere.
пеперутка16

Malo čudno vprašanje, ampak me zanima, ali so doječe mamice poskusile svoje mleko?