Gina
|
V preksi se zelo redko zgodi, da niti mama niti oče ne moreta po otroka do 16.30, kolikor imajo navadno šole odprta svoja vrata. Vedno se najde kakšna rešitev. V resnici niti vrtci niso odprti dlje, in v resnici moraš v praksi plačati kazen, če otroka pustiš dlje kot 9 ur v vrtcu. V šoli je lahko dlje kot 9 ur, vendar to ni odgovorno od staršev, če mene vprašaš. Vsakemu človeku je 8 ur v službi težko zdržati, otroku 9 ur v vrtcu je ravno tako. Zanj to ni dom, zanj je to še vedno neke vrste služba. Je pa tako, da sem sama velik nasprotnik modernih delovnih časov. Meni se zdi nehumano, da morajo biti otroci tako dolgo od doma. Pa se mi tudi zdi nehumano, da morajo starši delati take obupne ure, saj tudi sami nimajo nič od dneva. Mislim pa, da v resnici ni nobena reč tako huda, kot tisti hip izgleda. Saj pravim, v praksi se redko zgodi, da so otroci v šoli do 16.00 (govorim za ljubljano), oz. jih ostane samo par, večina jih hodi domov prej. Eden od staršev očitno prej začne delovnik in ga prej tudi konča. Hvala bogu, da le niso vse službe totalno aut, kar se časa tiče. Aja, če je veliko staršev na šoli, ki nimajo varstva za svojega otroka, šola ponavadi organizira podaljšan delavni čas za tiste starše, oz. njihove otroke. V praksi pa se ponavadi izkaže, da v resnici tako hude potrebe ni, posledično niti podaljšan del. čas ni odobren zaradi enega samega starše ali dveh. Do kdaj rabite varstvo, je potrebno povedati pri vpisu otroka na šolo in to od ure do ure natančno. priporočam, da napišete, da boste otroka pozno vozili, torej ob osmih in pozno hodili iskati - v tem primeru, če bo več staršev enako napisalo, je več možnosti, da bo odobreno. Oddelke in učitelje odobri ministrstvo, ki tudi financira oddelke. Letos je bilo že tako ali tako ogromno odddelkov po sloveniji (podaljšanega bivanja mislim) zreduciranih, združenih, ker šparajo na tem. Po moje gremo samo še na slabše. Najboljše je iskati službo z normalnih del. časom. dokler si še mlad je lažje. Priporočam. Lepše je življenje.
|