žorž
|
No, da še jaz dam kakšen recept gor ... Gre za bline; to so v bistvu ruska varianta palačink, ki pa so odlične! In je se jih lahko s sirom, mletim mesom, skuto, marmelado, medom - karkoli ... Edino v tiste s "slanimi" dodatki ne dat sladkorja. Aja, pa specite jih v VELIKI ponvi - imajo večji čar (tako jih delajo v rusiji). Torej, 2 recepta za bolj ta hmašne palačinke: BLINI 1 kg moke 6'5 kozarcev mleka 4 jajca 2 jedilni žlici sladkorja 2 čajni žlički soli 4 jedilne žlice olja 60g kvasa Kvas raztopite v majhni količini mleka, dodate sol, sladkor, vlijete preostalo toplo mleko in dobro premešate. Dodate moko, jajca ter premešate, tako da masa postane gladka. Nato dodate olje (ali stopljeno margarino) in znova dobro premešate. Nato daste testo počivat za 3-4 ure na toplo mesto. V času počitka testo nekajkrat premešate, na koncu pa iz vzhajanega testa spečete bline (kot palačinke – z obeh strani). PROSENI BLINI 1 kozarec prosene kaše 2 2/3 kozarca vode 5 kozarcev moke 2 kozarca mleka 6 jajc 6 jedilnih žlic sladkorja 2 čajni žlički soli 60 g kvasa med, kisla smetana in maslo po okusu Proseno kašo najprej umijete v hladni vodi, nato v vroči vodi ter jo skuhate. Malo ohladite, vendar v še toplo kašo dodate moko, kvas (stopljen v mleku), jajca, sladkor in sol. Vse dobro premešate in daste testo počivat na toplo mesto za 3-4 ure. Ko je vzhajanje končano, ne da bi premešali, spečete bline. Ponudite z medom, kislo smetano ali maslom. :)
|