Anonimen
|
za naše malčke,ki sem ju našla v našem lokalnem časopisju. Otroška pita (brez pecilnega praška) Za 5 oseb potrebujemo: 2 dl (1 skodelica) pol bele ali še bolje polnozrnate moke, 2 dl (1 skodelica) rjavega sladkorja, 2 dl (1 skodelica) pšeničnega zdroba (ne instant), 1 kg olupljenih breskev, marelic, jabolk ali drugega sezonskega sadja. Za preliv: 3 dl sladke smetane ali mleka, 3 drobna jajca, 3 žlice oljčnega olja. Sladkor, presejano moko in presejan zdrob zmešamo v suho zmes. Pekač iz porcelana namažemo z oljčnim oljem ali maslom. Vanj vsujemo polovico pripravljene zmesi. Nanjo zložimo naribano ali narezano sadje, posujemo z drugo polovico zmesi in prelijemo s prelivom, ki ga pripravimo iz razžvrkljanih jajc in smetane ali mleka. Pečemo 45 minut na 200 stopinj Celzija. Korenčkova juha z zdrobom Za pet oseb potrebujemo: 1 liter vode ali juhe, žličko oljčnega olja in pol žličke masla, 10 dag očiščenega korenja, 2 žlici pšeničnega zdroba, 2 drobni jajci, 2 žlici parmezana, malo peteršilja. To je hitra, okusna, zdrava in poceni juha za vso družino. Rdeč in rumen korenček očistimo in naribamo. V kozici do mlačnega segrejemo maslo in dobro oljčno olje. Dodamo korenje in pšenični zdrob. Kratek čas dušimo, zalijemo s toplo vodo ali juho, solimo in kuhamo 20 minut, da se zdrob skuha. Posebej stepemo jajce, dodamo sveže nariban parmezan in zlijemo v vrelo juho. Vmes neprestano stepamo, da se jajce enakomerno pomeša v juho. Odstavimo in potresemo s sesekljanim peteršiljem.
|