Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
|
|
| Stran: [1] |
Uporabnik | |
|
|
Klop v lasišču 15 mesečnika... 30.7.2007 12:46:12
|
|
|
|
puncica
|
Včeraj sva pri našemu najmanjšemu našla v lasišču (dobr da ma blond lase) enga takega velikega klopa, moj je rekel da je ziher živalski, se je pa po moje glih prpopal gor, pa ni bil še nič napit, skratka skor naju je kap zadela. Hodil je sicer po hlevu med kravami, zajci, kurami (v naročju), pa pri psu je bil. Smo ga celega odstranili ampak... Zanima me kdaj natančno se pokaže ali je klop kužen ali ne ali prenaša meningitis ali borelijo. Za borelijo vem da če je kakšen sumljiv rdeč kolobar okol pikice je sumljivo za meningitis pa ne vem kakšni so znaki . Pa kako je s tako malim otrokom, star je komaj 15 mescev a je lahko kaj narobe, kakšne so vaše izkušnje. Hvala.
|
|
RE: Klop v lasišču 15 mesečnika... 30.7.2007 12:50:05
|
|
|
|
Anonimen
|
za meningitis pa ne vem kakšni so znaki Visoka vročina, zelo boleča glava in trd vrat. Predvsem po tem boš pogruntala, če mu boš hotela glavo pripogniti prosti prsim in bo ful jokal, mislim, ga bo ful bolelo.
|
|
|
|
RE: Klop v lasišču 15 mesečnika... 30.7.2007 13:19:11
|
|
|
|
Dejča
|
Ja, naša je imela lani kar dva (ne istočasno), pa je bila še mlajša - in to obakrat na glavi - še sreča, da smo ga kmalu opazili, ker ima tudi goste lase, na srečo pa svetle. Pravijo, da moraš mesto opazovati tri tedne. Letos jo kar naprej "špricam" s sprejem proti mrčesu.
|
|
|
|
RE: Klop v lasišču 15 mesečnika... 30.7.2007 13:36:53
|
|
|
|
puncica
|
Kater sprej imaš Dejča in ja bomo opazovali, sam še gruntam al naj pediatrinjo še vprašam na kaj naj bom pozorna tele tri dni al ne. A preveč paničarim O bog res upam da ni kaj fasal
|
|
RE: Klop v lasišču 15 mesečnika... 30.7.2007 13:38:30
|
|
|
|
Anonimen
|
Enga imajo v Mercatorju prav proti klopom, je pa take zelene barve.
|
|
|
|
RE: Klop v lasišču 15 mesečnika... 30.7.2007 13:41:50
|
|
|
|
Jessy
|
Če je klop pravočasno odstranjen, je možnost za okužbo minimalna, nekateri pravijo, da sploh ni bojazni, da bi se okužil. Drugače pa je treba opazovati cele 3 tedne!
|
|
RE: Klop v lasišču 15 mesečnika... 30.7.2007 13:43:47
|
|
|
|
Anonimen
|
IZVIRNO SPOROČILO: al bina Enga imajo v Mercatorju prav proti klopom, je pa take zelene barve. Mi imamo tudi takega. Ampak se mi zdi, da bolj malo pomaga. Moj ta mali je imel že več klopov v tem letu, kot jaz v celem življenju.
|
|
|
|
RE: Klop v lasišču 15 mesečnika... 30.7.2007 13:48:54
|
|
|
|
Anonimen
|
IZVIRNO SPOROČILO: puncica na kaj naj bom pozorna tele tri dni Tri tedne, ne tri dni. Pa celega ga pregleduj, ni nujno, da je kolobar samo okoli ugriza klopa, lahko je flek tudi drugje na telesu. Tibor je imel borelijo pri 15 mesecih. Sicer pa zdaj res nisme več sigirna, zdi se mi, da ni 2 vrst klopov, o so živalski in človeški. Vsi so menda isti, samo v različnih razvojnih stopnjah gredo enkrat na ljudi, enkrat pa na živali. Menda. Pa če je bil tako velik, je čisto možno, da je bil že tako napit krvi. Po čem pa sklepaš, da ni tako? Sicer pa je bil tisti okužen Tiborjev čisto majhen in čisto črn, pa čisto posušen, tako da se je kar odluščil proč.
|
|
|
|
RE: Klop v lasišču 15 mesečnika... 30.7.2007 13:51:31
|
|
|
|
Anonimen
|
Še tole o meningitisu: Klopni meningitis Klopni meningitis oz. meningoencefalitis je virusno vnetje možganskih ovojnic, ki se pojavi 2 do 3 tedne po ugrizu klopa. V Sloveniji je najbolj razširjena vrsta klopa Ixodes ricinus, katerega ugriz lahko povzroči predvsem dve bolezni: meningoencefalitis in Lymsko boreliozo, ni pa nujno, saj vsak klop ni okužen. (Poleg klopov so prenašalci lahko tudi nimfe in larve). Habitat klopov je v travi, v grmovju (predvsem leska) in v podrasti vlažnih mešanih gozdov, aktivni pa so od pomladi do jeseni. V Sloveniji so naravna žarišča okuženosti, kjer je ob ugrizu klopov večje tveganje okužbe (obolijo lahko tako ljudje kot živali). Začetni znaki bolezni se zato pokažejo v letnem obdobju, povprečno letno število obolelih pa niha med 70 in 330. Bolezenski znaki virusnega meningitisa nastopijo v dveh fazah: - v obdobju od 1 do 8-ih dni nastopijo glavoboli, povišana telesna temepratura, bolečine v trebuhu in mišicah, diareja ali bruhanje. Potem nastopi od 1 do 20 dni dolg prosti interval, v katerem ne občutimo nikakršnih bolezenskih simptomov.
- faza bolezni je prepoznavna po konstantno visoki temperaturi, glavobolu, lahko tudi nezavesti, ki so znaki prizadetosti možganskih ovojnic ali celo možganov. Pri odraslih je smrtnost približno 1 - 2%. Bolezen lahko zapusti trajne posledice v obliki glavobolov, motenj koncentracije in preobčutljivosti na sončenje.
Obolenje za meningitisom ugotovimo in potrdimo s preiskavo možganske tekočine, v kateri so značilne spremembe.Edina terapija zoper to bolezen je počitek, antipiretiki in analgetiki. Povišano telesno temperaturo znižujemo tudi z infuzijami. Pred boleznijo se lahko zavarujemo s cepljenjem, ki sestoji iz treh odmerkov; drugi odmerek prvemu sledi za 14 dni do 3 mesece, tretji pa sledi drugemu za 6 do 12 mesecev. Učinek cepljenja obnovimo vsakih 5 let z enkratno dozo cepiva.
|
|
|
|
RE: Klop v lasišču 15 mesečnika... 30.7.2007 15:17:17
|
|
|
|
puncica
|
No takoj zdejle grem tist sprej kupit, če ga bodo imel v Mercatorju čeprav zdej je že kar je , Sicer pa je bil klop čist frišn sem skor sigurna, ker je bil čist suh, no nič debel od napite krvi, kot bi ga speštal v palačinko in ko smo ga dol dobil je kr lezt začel in to ful hitr in smo ga valda likvidiral. Hvala splišni za tele informacije, vseeno upam da jih ne bomo nikol potreboval, ker tegale meningitisa me je pa res strah .
|
|
RE: Klop v lasišču 15 mesečnika... 30.7.2007 20:11:16
|
|
|
|
Dejča
|
To je justov sprej - v bistvu je "kao" losijon po sončenju, vendar ima tak vonj, da odganja mrčes - od komarjev do klopov - upam!!! Letos do sedaj ni imela nobenega in upam, da bo tako ostalo.
|
|
|
| Stran: [1] |
Najbolj brane vsebine v rubriki Zdrava črevesna mikrobiotaČrevesje in pljuča medsebojno delujeta dvosmerno prek črevesne mikrobiote, njenih presnovnih produktov in imunskega sist...
Zadnje s foruma
Risanke.
пеперутка16
So vaši otroci gledali (gledajo) risanke kot so Teenage Mutant Ninja Turtles, Yu Gi Oh, Pokemon ... in zaradi njih postali nasilni?