Nej
|
IZVIRNO SPOROČILO: taška30 Ko je otrok pripravljen, ga pa po moje ni dobro 'nazaj držat'. Točno tako. Če opaziš otroka, da je pripravljen, da bo brez pleničke, moreš takoj v akcijo. Ker v nasprotnem primeru lahko zamudiš ta trenutek, kar ima lahko tudi posledice. Nima samo posledic prehitro navajanje na kahlico. Otroci se v določenem obdobju (različno od otroka do otroka- večina do 2,5 let) začnejo zavedat, da kakajo in lulajo. Problem je edino, da morejo vse skupaj zadržat, da pridejo do kahle. In jaz mislim, da treba to otroku povedat, pokazat,....in takrat bomo komaj videli, če je že tega sposoben. Če ima otrok nonstop gor plenico mu je nekako logično, da se pač polula v plenico, čeprav ve oz. se dobro zaveda, da bo lulal. In dlje časa ima plenico (v obdobju zavedanja) bolj mu lulanje v plenico postaja navada. In zato je lahko tudi kasneje- ko se mamica odloči- težje otroka odvadit plenic. Marsikatera mamica pravi, da ji otrok pri 3 letih pove, da bo lulal in kakal ampak noče na kahlico, samo v plenico. No v glavnem mislim, da je potrebno otroka od 18 meseca dalje opazovat, če že kaže kakršnekoli znake. Tako ga tudi vsake toliko časa pustiš brez plenice, da vidiš njegovo reakcijo. In če se pač še ne zaveda mu daš plenico nazaj in probaš kasneje. Zato nikakor ne podpiram teorije: 'Ne 'matrat' otroka s kahlico pred 3. letom starosti'. Seveda pa na drugi strani nikakor ne podpiram 'siljenja', ker je pač že sosedov malček brez plenice, pa more biti moj otrok tudi. Se pravi bistvo tega je le ujet pravi trenutek, ko so naši malčki pripravljeni ter mu nato pomagat, da še premaga eno 'ovira' na poti odraščanja. Kdaj je otrok pripravljen pa je zelo različno, ker so tudi otroci različni, najbolje pa jih poznamo mamice, zato se nima smisla ozirat na okolico ali na statistiko. Lp
< Sporočilo je popravil Nej -- 11.7.2007 14:23:17 >
|