Anonimen
|
Določevati dobroto ljudi po njihovi nacionalnosti? Nekoga sovražiti samo zato, ker ni iste narodnosti kakor ti? Pljuvati čez določen narod v celoti zato, ker imajo pač nekaj posameznikov, ki so naredili sranje? "Lep" primer za to so "moja" Plitvička jezera. Nisem prehodila veliko sveta, res je, ampak nikjer drugje pa še nisem zasledila toliko nacionalizma kakor tam. Vem, da so spomini na Balkansko vojno tam še takorekoč sveži. Vsaka druga hiša, ko potuješ od Karlovca proti BiH meji, je napol porušena ali zapuščena. Ko sem to prvič videla, sem vprašala, ali Hrvati ne potrebujejo nepremičnin, da jih takole puščajo propadati. Pa so mi povedali, da so to nepremičnine v srbski lasti. In da si od Balkanske vojne dalje Srbi ne upajo vrniti na svoje parcele, ker bi jih sosedje likvidirali. Če že ne fizično, pa zagotovo psihično. Prodati ne morejo, ker ni Hrvata, ki bi dal denar Srbu. Desetletja, pravzaprav stoletja so živeli skupaj in si pomagali, potem pa zaradi peščice politikov naredijo takšnole sranje. Sebi, predhodnikom, naslednikom. Tudi v družini imamo take primere. Kamikazinega strica je obglavil sosed - Srb. Razlog? Kamikazin stric je bil Hrvat. Prej sta pa 30 let okopavala isto njivo. In sodišč med vojno ni bilo. Srb je ušel, še preden so ga ostali vaščani (Hrvati) našli. Sledila bi mu enaka usoda, če bi ga izsledili. Še danes. Ženo je pustil v vasi (ona še danes ne ve, kam ji je izginil mož), sosedje pa so jo izolirali od ostalih. Pa je Hrvatica, ampak se je "izneverila" svojemu narodu, ker je poročila srbskega morilca. Zakaj pa tega niso rekli 20 let prej, ko je bil mir? In jaz, ki sem rekla, da se bom poročila samo, če mi bo na poroki igral Thompson (všeč mi je kot pevec, nacionalnost me ne zanima, je pa na Hrvaškem obravnavan kakor "ustaša") - nimam šans, da imam potem poroko kje zunaj. Pa naj bo to na Plitvicah (ki so krasen kraj za poroko, by the way) ali pa pri nas. Hrvati in Slovenci bi žurali do amena, če bi pa mimo prišel Srb, bi mi pa bombo vrgel v poročno torto. Resno. Jaz si doma ne upam na ves glas naviti kakšnega njegovega komada, ker ne vem, kakšne narodnosti so sosedje. Nočem sranja. Pa sami veste, da nisem reva, ampak vseeno - nacionalni spori so eni hujših. Kako, hudiča, ljudem izbiti to mišljenje iz glave? Predvsem mojemu tastu, ki je isti. Srbska vojska mu je podrla hišo in ubila nekaj sorodnikov. Seveda "pozabi" omeniti, da je tudi "njegova", hrvaška vojska, nekomu vzela očeta, brata, dom. In očitno imam srečo (ali pa jo ima Kamikaza), da sem slovensko-hrvaškega rodu. Če bi bila Srbkinja, bi Kamikazo razdedinil. Je jasno povedal. Pa kako je lahko kdo tako zabit, no?!
< Sporočilo je popravil Kerensa -- 27.6.2007 16:12:08 >
|