živa
|
Taitanja, ne vem, če te bom s svojo zgodbo potolažila, morda pa boš bolj zaupala zdravstvu. Jaz strašno slabo vidim (ok, kljub temu ne toliko, da bi bila klasificirana kot človek s posebnimi potrebami - med slabovidne spadajo namreč tisti, ki vidijo do 30 %). Starši so me pred 25 leti vozili k vsem mogočim okulistom, zdravnikom ipd., prognoza je bila slaba - pač nikoli ne bo dobro videla, imela bo maksimalno enega otroka, pa še tega s CR, ne sme se ukvarjati z rekreativnimi športi, ne sme imeti nobenih naporov, naj čim manj bere, naj ne gleda TV ... Potem, po kakih petih letih, so me peljali, že čisto scagani, k enemu očesnemu zdravniku v Avstrijo, kjer je bila oftalmologija v tistem času bolj razvita kot v Sloveniji. Takrat sem videla okrog 40 %. Ta zdravnik nas je vse potolažil. Naj otrok živi normalno, je rekel mojim staršem, kaj jo boste omejevali. Medicina napreduje, je rekel, boste videli, da se bo marsikaj dalo urediti. Dobila sem kontaktne leče. Vid se mi je popravil na ok. 70 %. Mrežnico so mi ojačali z laserjem. Šla sem na operacijo in so mi v oči vstavili leče, tako da imam zdaj minimalno dioptrijo in funkcioniram brez očal in kontaktnih leč. Sem drugič noseča in to se zdi vsem samoumevno. Ok, preventivno sem res rodila s CR, ampak najbrž bi, z določenim tveganjem, lahko sforsirala tudi vaginalni porod. Verjemi mi, da se danes marsikaj da pomagati. Tudi ljudje s telesnimi okvarami imajo danes možnosti, da postanejo doktorji znanosti in sploh dosežejo vse, kar si želijo, obiskujejo redno OŠ, športajo, se ukvarjajo z glasbo ... Nikar ne obupaj, nauči se čim več o gluhih in naglušnih, njihovega jezika, rokovanja s takim otrokom, pozanimaj se za pripomočke, ki jim olajšajo življenje, pa boš videla, da se bo vse dobro izšlo. Vse dobro ti želim, živa P.S.: V šolskem muzeju v Ljubljani do novembra gostuje razstava o šolstvu in skrbi za slepe in slabovidne na Slovenskem. Če te zanima in si jo imeš možnost ogledati, te bo morda potolažila, ko boš videla, kaj vse se je spremenilo pri obravnavi in možnosti otrok s posebnimi potrebami.
< Sporočilo je popravil živa -- 23.6.2007 21:18:56 >
|