nuala
|
Takoj po selitvi v Grčijo sta naša fanta začela obiskovati privatni vrtec. Torej 18.03.2007. Včeraj sem bila prvič res na "govorilnih urah", da se pozanimam, kako jima gre. Ta mali ( novembra bo 3 leta ) je živahen, učljiv, sposoben, osvojil je grščino v toliko, da odgovarja na vpračanja ( kako ti je ime, kako se pišeš, prinesi to in ono, ... ) in lahko komunicira ( npr. pove, če je žejen, lačen, hoče igračo, se krega z otroci ). Ne primerja slovenščine in grščine; zanj sta to popolnoma dve različni stvari in ne razume kaj hočem od njega, če ga vprašam "kako se reče pes po grško". Zelo rad poje in pozna ogromno besedil grških pesmi. Ta starejši ( decembra bo 5 let ) dobro govori grško, pije besede. Meni kdaj kaj prevede v trgovini ali na plaži. Ne razume pa vedno vsega, kar pove vzgojiteljica. Program se mi zdi zelo zahteven; otroci, ki so bili septembra 06 stari 3,5 let so septembra začeli z izrezovanjem ( najprej osnovnih oblik, zdaj izrezujejo že vse, zajce, metulje, zvezde,... ), učenjem velikih tiskanih črk, številkami do 10 ( štetje, pisanje, prepoznavanje ), risanjem pika do pike,... Med časom v vrtcu se vsi otroci od 3,5 let naprej učijo angleško 1xtedensko, prirejajo gledališke predstave in imajo glasbeni pouk. Moj sin je najslabši v rezanju, črkah in številkah. Hodil je v vrtec v Ljubljani, ampak se mi zdi, da je bil tam program manj zahteven? Če bo brala tole kaka vzgojiteljica, prosim za mnenje. Barvanje, sestavljanje, gledališče, angleščina,... mu gre zelo dobro. Tako, dobila sem napotke, da morava doma malo trenirat, ker je moj sin take vrste, da se zelo sekira, če je v kakšni dejavnosti slabši od drugih. Od otrok, ki gredo v Grčiji v 1. razred OŠ ( s 6 leti, kot pri nas v devetletko ) se pričakuje, da poznajo velike tiskane črke, napišejo ime in nekaj besed, vejo, na katero črko se začne npr. jabolko, poznajo številke do 20, poznajo male črke,... Vse to se mi zdi precej težko, dajte povejte tiste, ki imate otroke te starosti, se to pričakuje tudi pri nas?
|