mamuška
|
Mislim, da 2 x tedenska obveznost za 5-letnika čez in čez dovolj, pa ne glede na to, kaj to je. Nasprotno imam o učenju TJ pri otrokih čudovite izkušnje in tudi svojega učim posameznih fraz in besednih zvez, pa vidim da pije kot goba. Tudi zanima ga blazno. Lepo že pozdravlja, v Avstriji, kamor hodimo vsa leta na dopust, pa se pri "gazdi" prav lepo sam zmeni, kaj bo imel za zajtrk. Pa tudi sicer še bolj redko slišimi "mamiiiiii, kwa so lekl?? Kwa nej pa jest lečem??!!" Letos sem se sama spravila učit 4. TJ, francoščino, in ko sem gulila besede, sem jo nemalokrat 3 x prej skasirala od mulčka, kot potegnila iz lastnih možganskih krivulj. Vendar mora tisti, ki se loti učenja otrok, vedeti veliko več, kot nekdo, ki uči odrasle in tudi metode dela so kot noč in dan. 3, 4,5-letniki namrečnimajo pojma o slovnici, o členih, številih, časih, glagolih - zato se jezika učijo povsem neobremenjeno, kot ga slišijo oz. kot se jim podaja. Če nič drugega, odnesejo melodijo jezika, občutek, kako se prav sliši. Je pa lahko pravi šok, koliko so te male bučke sposobne dojet in si zapomnit skozi igro. Jaz bi 5-letnika, če izraža željo in voljo, brez pomislkea vpisala v en primeren jezikovni tečaj, vendar le 1 x tedensko, je povsem dovolj.
|