Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
|
|
| Stran: [1] |
Uporabnik | |
|
|
RE: Tiste z dvema priimkoma 28.5.2007 11:50:01
|
|
|
|
Pi-kica 1
|
Lahko ti povem samo zase, ker ima samo en priimek. Nič me niso vprašali, verjetno misliš pri poroki, kateri priimek bom uporabljala. Uporabljam pa oba ali pa prvega.
|
|
|
|
RE: Tiste z dvema priimkoma 28.5.2007 11:50:34
|
|
|
|
Dejča
|
Ne spomnim se, da bi me matičarka to vprašala, uporabljam pa oba. ima samo moževega, ker nisem hotela komplicirati z dvema.
|
|
|
|
RE: Tiste z dvema priimkoma 28.5.2007 11:54:15
|
|
|
|
Lunca1
|
Me ni nič vprašala, tamala pa ima že od prej samo možev priimek.
|
|
|
|
RE: Tiste z dvema priimkoma 28.5.2007 14:23:59
|
|
|
|
Jančika_
|
Ja, naju so vprašali. Oba imava oba priimka in na poročnem listu nama piše pod "Pripombe, poznejši vpisi in zaznamki" (sem šla prav gledat, prosim, tako da tole je dobeseden prepis, razen kratic sveda): "Zakonca sta za pravni promet izbrala priimek P.Z.". Oba pa vedno uporabljava oba priimka.
< Sporočilo je popravil Jančika RR -- 28.5.2007 14:25:00 >
|
|
|
|
RE: Tiste z dvema priimkoma 28.5.2007 14:25:53
|
|
|
|
Jančika_
|
Aja, teslo jaz, za otroke sprašuješ. Ne, noben ni nič vprašal. Vedno pa za oba uporabljamo oba priimka.
|
|
|
|
RE: Tiste z dvema priimkoma 28.5.2007 15:30:24
|
|
|
|
Anonimen
|
Jančika, če je vaju matičarka ob poroki vprašalal, kateri priimek bosta uporabljala v pravnem prometu ali kje že, je čisto možno, da je mene pa za otroka. Možno je.
|
|
|
|
RE: Tiste z dvema priimkoma 28.5.2007 17:14:45
|
|
|
|
Magi*
|
ko sva se šla prijavit (za poroko) na matični urad, sva podala vse te podatke: kateri priimki, kako se bomo podpisovali... ob dnevu D pa je župan vse to samo še prebral:)
|
|
RE: Tiste z dvema priimkoma 29.5.2007 8:18:19
|
|
|
|
Jančika_
|
Mi tole ni dalo miru in sem malo gruntala, pa sem se spomnila, da so me pri Vasji v porodnišnici vprašali, ja. Ko je prišla ona teta z podatke vzet. Sem ji povedala oba priimka, pol je pa rekla, katerega boste pa uporabljali. Pa mi je bilo tak trapasto - ja katerega, sej sem ti ravno povedala, ne .
|
|
|
|
RE: Tiste z dvema priimkoma 29.5.2007 12:33:37
|
|
|
|
Pajaca
|
Kot se spomnem mi je matičarka v porodnišnici pod nos porinila knjigo, not je pisalo ime spodaj priimek in rekla naj sama napišem ime in priimek. In kar sem napisala to imata. Aja pa vprašala me je če bo otrok uporabljal oba priimka, pa sem rekla ja.
|
|
|
|
RE: Tiste z dvema priimkoma 29.5.2007 15:42:01
|
|
|
|
Anonimen
|
No, a ne da vprašajo!!!??? Yessss! Hvala.
|
|
|
|
RE: Tiste z dvema priimkoma 29.5.2007 17:27:58
|
|
|
|
mojamoja
|
ne, ni vprašala
|
|
RE: Tiste z dvema priimkoma 29.5.2007 17:29:37
|
|
|
|
nejcko
|
.Ja, mene so tudi vprašali. Pri nas je stvar taka, da imam jaz kombinacijo priimka ****, mož pa yx, zato jo je zanimalo, katero kombinacijo bo imel otrok in ali bo javno (torej na dokumentih) uporabljal oba priimka. Očitno je lahko tako, da lahko en priimek tudi "prikriješ" z inicialko ali pa dejansko uporabljaš samo enega.
|
|
|
|
RE: Tiste z dvema priimkoma 30.5.2007 11:39:07
|
|
|
|
qwasy
|
A se vam kdaj zgodi, da pokličejo samo prvi priimek? Meni je počil film, ko so hčero pri zdravniku poklicali samo z enim. Ima moj in partnerjev priimek: **** . Njen priimek je ****. Ne pa x! Ali y! Me je tolk pogrelo!
|
|
|
|
RE: Tiste z dvema priimkoma 31.5.2007 12:26:51
|
|
|
|
Pajaca
|
Ja večinoma kličejo le po mojem priimku (je prvi) in jaz vsakič rečem, da ima otrok oba priimka, pa se pol neki grejo ja saj ni treba obeh uporabljat, pa rečem ja je potrebno, ker ima dva priimka in uporablja oba priimka in če si ne morete zapovnt pol napište nad priimek uporabljaj oba. Pa sovražim tudi to ko napišejo x-y. No tuki se tud bunim. Tako da ne razumem zakaj ne znajo ljudje uporabljat obeh priimkov, ali obeh imen.... men je to mem. Saj nismo dali dveh priimkov, da bodo ljudje uporabljali le enega.
|
|
|
|
RE: Tiste z dvema priimkoma 31.5.2007 12:58:40
|
|
|
|
Anonimen
|
Ja, pri nas tudi večkrat samo po enem pokličejo, ampak se mi zdi to najbolj postranska stvar na svetu.
|
|
|
|
RE: Tiste z dvema priimkoma 31.5.2007 21:32:09
|
|
|
|
Meggi
|
svaka vam čast, mi smo so pa res za bolj poenostavljene postopke
|
|
RE: Tiste z dvema priimkoma 1.6.2007 11:16:02
|
|
|
|
honey
|
IZVIRNO SPOROČILO: Meggi svaka vam čast, mi smo so pa res za bolj poenostavljene postopke Tudi mi. Jaz sem pri poroki prevzela možev priimek in mali ima tudi samo moževega. Že tako sem gledala, da bo imel, glede na to, da je dolg priimek, kratko ime. A da bi imel pa še 2 dolga priimka? Ne, hvala.
|
|
|
|
RE: Tiste z dvema priimkoma 1.6.2007 16:22:27
|
|
|
|
qwasy
|
No, pa saj ravno za to gre! Ljudje imamo zelo različen odnos do teh stvari, eni dajo en priimek, eni dva, itd...Meni še nikoli ni prišlo na misel, da bi se vtikala v -recimo- mame, katerih otroci sploh nimajo njihovega priimka, ampak samo partnerjevega - tako odločitev spoštujem. In pričakujem, oziroma zahtevam, da tudi mojo odločitev o dveh priimkih spoštujejo in "pokličejo" oba priimka. Če pokličejo samo prvega, to zame ni "poenostavljanje", ampak tako rekoč žalitev mojih načel. Na splošno sem pa velik pristaš poenostavitev: pri kuhanju kosila ali likanju, denimo...
|
|
|
|
RE: Tiste z dvema priimkoma 4.6.2007 20:55:56
|
|
|
|
Joe
|
Opala, malo bom skrenil, pa naj mi bo, moderatorji: Pri nas imamo vsi dva enaka priimka oz. je to kar en priimek s presledkom kot nemim glasom (slednje je moja priljubljena razlaga). Z njim označujemo, da sva z Jančiko (in smo zdaj z otroki) po poroki nova družina, nova stvar. V tem pogledu bi se lahko pisala tudi Dobrokruh ali Novak ali pa kot se sedaj. In ravno ker je bilo vseeno, sva vzela kombinacijo starih priimkov, ki vendarle na svoj način zajemajo še tradicijo prejšnjih rodov, pustijo pa edinstveno oznako še najini skupnosti. Se pravi: "komplicirava" ravno toliko, da lahko poročno nóvost izraziva tudi pisno. Pač imava rada zapisan priimek kot simbol svoje vrste. Saj tudi otrokom navadno skrbno zbiramo imena, ki jim bodo ali pa ne bodo všeč. Na nekih področjih naredimo poteze, na drugih ne, kakor komu drago.
|
| Stran: [1] |
Za doječe matere.
пеперутка16
Malo čudno vprašanje, ampak me zanima, ali so doječe mamice poskusile svoje mleko?