|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Oblačenje dojenčka
21.5.2007 11:10:25   
zoom zoom
Pozdravljene,

Kako oblačite vaše dojenčke, zanima me tudi starost. JIm daste na glavo tudi kapo ali ne.
Naša je stara 5 tednov in je oblečena v bodi z dolgimi rokavi, dolge tanke hlače in nogavice, pa se mi zdi da ji je še v tem prevroče (včasih). Za ven ji včasih dam čez še eno majčko, če piha dam še kapo, sicer ne?

Kako je pa ppri vas?
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Oblačenje dojenčka
21.5.2007 11:12:28   
Anonimen
Kako vremenu primerno oblečemo dojenčkaPrvo pravilo pri novorojenčku je, da naj mu bo prijetno toplo. Novorojenčki so običajno brez večje zaloge podkožnega maščevja, ki bi ga grelo. Če je okolje toplo in če je novorojenček dovolj oblečen, je bolj miren in dobrovoljen. Vso svojo energijo usmeri v življenje in rast, ne porabi jo za ogrevanje. Že po štirih tednih dobrega dojenja se telesna teža poveča, večja je zaloga podkožnega maščevja in s tem tudi dojenček uspešneje zadržuje telesno temperaturo.
Pri oblačenju novorojenčkov je ostalo nekaj tradicije. Pri pripravi garderobe za novorojenčka se še vedno svetujejo tetra in mako majčke, pajacki, kapice, copatki, slinčki ... Oblačenje novorojenčkov se mora prilagoditi letnemu času, pa tudi toplota v stanovanju je zelo pomembna. V hladnejšem času se svetuje dnevna sobna temperatura od 20 do 22 stopinj. Ob tako ogrevanem stanovanju se novorojenčka obleče v dve majčki (tetra in mako), zavije v pleničke, čez obleče žabice, obuje copatke ter zavije ali pokrije z odejico. Če pa se novorojenčka obleče v pajacek (pliš), se spodaj obleče samo eno majčko (tetra ali mako). Novorojenček postane nemiren tudi če mu je prevroče.
Ponoči naj bi bila temperatura od 18 do 20 stopinj. Mnogokrat sta starša navajena spati v hladnejšem prostoru, vendar se svetuje, da se prilagodita novorojenčku. Telesno toploto novorojenček oddaja enako hitro, kot jo proizvaja. Zato se ga ob nižji sobni temperaturi (18 stopinj) pokrije z res toplo (volneno) odejico.

Prvi sprehod
V zimskem času naj bi šel zdrav novorojenček po treh tednih na prvi petminutni sprehod. Potrebno ga je dovolj toplo obleči, vendar pa se pretiravanje odsvetuje. V tem letnem času je najbolj enostaven za oblačenje in tudi dovolj topel "smučarski" pajacek. Lahko pa se otroka obleče tudi v volneno garnituro (kapica, jopica, žabice).
S prvim sprehodom počakajte na ugodne vremenske razmere. Z vsakim naslednjim sprehodom se čas počasi podaljšuje, vendar dojenček ne sme biti predolgo izpostavljen nizki temperaturi. Kratek sprehod z vozičkom pri 10 stopinjah mu ne bo nikoli škodil.
Kako obleči novorojenčka za sprehod? Dve majčki, pleničke, topel pliš pajacek, copatke, tetra ali mako kapico, čez pa volneno kapico ter topel "smučarski" pajacek.

Oblačimo večjega dojenčka
Večje dojenčke je seveda tudi lažje oblačiti. V zadnjih letih klasične majčke izpodrivajo bodiji. Pri večjih dojenčkih pomenijo tudi večjo toplotno varnost, saj se zapenjajo preko pleničk med nogicami. Tako sta trebušček in hrbet ves čas na toplem.
V toplem stanovanju se obleče dojenčka v majčko ali bodi, zavije v pleničko, obleče v pajacek in obuje v copatke. Če je dnevna sobna temperatura nižja, se dojenčka obleče še v toplo jopico in hlačke.<

Kako pa starši vedo, da dojenčka zebe ali pa da mu je prevroče?
V hladnem vremenu, posebno na hladnem vetru mora dojenček sam vzdrževati telesno temperaturo. To delo mu običajno ni po volji in bi se takoj bolje počutil, če bi ga tega dela rešila primerna zunanja temperatura. Zato postane nemiren, ohladijo se mu rokice in nogice. Če ga potipamo pod obleko na prsnem košu, bo še vedno normalno topel. Takrat je čas, da se sprehod konča in ga odnesete v toplejši prostor. Kmalu se bo pomiril in postal normalno živahen.
Kadar pa je dojenčku prevroče, to zelo hitro pokaže z drugačnim obnašanjem.
Tudi dojenčki se potijo. Če ga potipamo po glavici pod "trojno" kapico ali pa zadaj na vratku, se začuti sled znoja. Takrat je čas, da se dojenčka sleče

Vrstni red oblačenja
1. Najprej ga previjemo v svežo pleničko.
2. Bodi previdno oblečemo čez glavico, nato čez roke in ga zapnemo med nogami.
3. Prve mesece čez pleničko za enkratno uporabo in bodi namestimo še tetra plenico in jo učvrstimo s previjalko.
4. Majhne dojenčke, ki še niso zelo aktivni, v zimskem času hitreje zebe, zato jim za na sprehod obujemo še nogavičke.
5. Pajac najprej nataknemo na eno nogo, nato na drugo in ga previdno potegnemo navzgor.
6. Otroka položimo na smučarski pajac in oblečemo najprej nogice, nato pa še rokice.
7. Za prve sprehode otroku nadenemo najprej tetra ali mako kapico, nekajmesečnemu dojenčku pa lahko že samo toplo zimsko kapico.
8. Za zaključek mu nadenemo še šal, če je potrebno tudi primerne copatke (volnene) in rokavičke.






Ne vem,kakšne temperature imate tam pri vas.Če je soparno in vroče,čim majn,raje s seboj kakšno jopico,če zahladi.Kape pa ne,posebej.če je v vozićku pod strehico.Tam nastane ful vroče.Kar poskusi z termometrom izmerit temperaturo pod strehico,ko sta na soncu še posebi.Samo spotil se bo v glavici in bo še slabše.

< Sporočilo je popravil neva6 -- 21.5.2007 11:15:55 >

(odgovor članu zoom zoom)
  Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Oblačenje dojenčka
21.5.2007 12:27:00   
lilka
No tudi mene zelo konkretno zanima, ker tole oblačenje naših dojenčkov res ni enostavno:
Če bo naša Tinka v nedeljo 6 tednov, a potem glede na vreme, ki je v teh mesecih še rabi kapico, če je v Dreami košarici ali ne in kako dolgo ji moram oblačiti dve majčki (oz.body in majčko).

Lep dan želim!

_____________________________

Atijeva gosenica in mamin sonček je naša Tinka, zdej pa imava še malega princa Ožbeja.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Oblačenje dojenčka
21.5.2007 12:34:06   
ribica.
Mislim, da ti bodo vnaprejšnji podatki, kaj se otroku obleče, prišli prav samo do določene mere. Vse je namreč odvisno od otroka. Vem,da je težko, sploh ko je otrok tako mali in sploh če je prvi otrok. Ampak naj ti bo merilo predvsem otrok sam, saj boš po njem videla ali mi je prav ali ne.

Jaz sem se ozirala predvsem na to, da ima rokice tople, tako sem vedela da ga ne zebe. Kadar mu je bilo prevroče, pa je ponavadi sitnaril, jokcal in mu nekak ni bilo prav. Seveda sprva nisem vedela da mu je prevroče, sedaj pa vem, da je najbolj nemiren bil ravno takrat. Lani v tem času sem imela tri tedne starega dojenčka, ki ni bil rad pokrit. Imel je ponavadi samo bodi na dolg rokav pa pajacka (na naramnice). Ni imel nič na glavi, ker mu je bilo prevroče, niti dekce ni želel.  Tako da se ne oziraj na to, kaj imajo oblečeni drugi malčki. Meni so vsi govorili, da ga nič ne pazim, ker ni imel kape. Ampak pod kapico je bil ves poten in bi mu vsaka sapica naredila še več skode. Seveda je bil otrok v košari, kjer ni pihalo, in po potrebi sem mu dala cekico čez noge, kadar je bila kaka senca. Otrok je spal kot polh. Seveda pa pretiravala tudi nisem, da bi mu dala kr kratke rokave.



(odgovor članu zoom zoom)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Oblačenje dojenčka
21.5.2007 15:51:32   
dskubin
naša ima 2 meseca in se mi zdi, da ji je prav tako vroče, kot nam odraslim. Zato je danes v bodiju s kratkimi rokavi in kratkih hlačah ter nogavičkah, ko spi, pa jo pokrijem še z rjuhico. Pa ni čisto nič mrzla. Kape pa ji že nekaj časa ne dajemo več, oziroma le, če smo zunaj res pozno zvečer in da fejst piha. In tudi, ko se začne z zahajanjem sonca ohlajat ozračje, jo oblačim. Najprej majčko in dolge hlače (tanke), potem pa po potrebi še copatke in špe kakšno tanjšo majčko (če smo še vedno zunaj). Notri pa imamo malo hladneje, kot je zunaj, zato ima nad boddijem še eno kratko majčko. če postane mrzla ji oblečem hlačke. Kaj pa vem, sem glih prej rekla, da ju cel dan samo slačim in oblačim, po potrebi pač.

(odgovor članu ribica.)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Oblačenje dojenčka
21.5.2007 16:21:48   
MarijaPo
Nasa je ful podhranjena, zato jo oblacim debeleje. Danes ima body z dolgimi rokavi in stramplice iz fotirja.

(odgovor članu dskubin)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Oblačenje dojenčka
21.5.2007 17:43:59   
Strawberrie Cherrie
Nas je pri 5mesecih v kr.rokavih in kr.hlačah.

Na začetku sem tudi sama pretiravala (pa je bila zima), pa sem ugotovila, da se najbolje počuti, če ni preveč oblečen, ravno prav.
Če bi bil sedaj star 5tednov, bi mu dala gor samo lahek body na dolge rokave, pa kakšne lahke hlače na dolge ali 3/4 hlačnice. + zoknce. Kapico pa tako res lahko, bombažno, čisto tanko.

Pri tej vročini ima naš gor samo klobuček, ko je na soncu, v senci in v vozičku pa nič, drugače je ves mozoljast in flekast.

(odgovor članu MarijaPo)
Neposredna povezava do sporočila: 7
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





VIDEO: Ganljivo slovo od ravnokar rojenega...
video
Mlada mamica Hannah je ob rojstvu sina spoznala, da zanj ne bo mogla skrbeti tako, kot bi si zaslužil, zato je sprejela ...
Plenice po izbiri Sekcije medicinskih sest...
Pri izbiri izdelkov za najmlajše smo starši zelo pozorni, zato je bolje izbrati takšne, za katerimi stojijo strokovnjaki...




Vrnitev na delovno mesto po porodniški.
Admin

S kakšnimi izzivi se soočate ob vrnitvi na delovno mesto po porodniškem dopustu?