Taja339
|
Zdravo, najprej iskrene sožalje Darjini družini, fantu, sinku in prijateljem. Za to nesrečno Darjino zgodbo sem izvedela danes, od svoje sestre. Na internetu sem prebrala kaj se je v resnici sploh dogajalo, pogledala sem inserte oddaje Svet in poslušala Darjine starše. Solze mi polzijo po licih, v grlu imam cmok in vsa sem prestrašena, kajti moj porod je bil popolnoma enak kot Darjin - z eno veliko razliko in mojo srečo - JAZ SEM PREŽIVELA! Pa dovolite, da z vami delim svojo izkušnjo ... pa ne bom omenjala porodnišnice, kjer sem rodila, saj to ni pomembno, pomembno je to, da se še vedno dogajajo takšne stvari ... Leta 2000, poletje, stara sem bila 23 let. Prva nosečnost, predviden datum poroda 7.7.2000, vsa nosečnost poteka brez komplikacij in zapletov. Še danes slišim besede moje sestre Suzane, da še tako srečne in vesele nosečnice ni videla. Resnično sem bila srečna, polna energije ... in tako zelo mlada, prav tako v polnem razcvetu kot Darja. Ampak moje dete se je odločilo, da ji je lepše v meni, kot v tem svetu - čeprav so na UZ videli, da je plod velik, so me pustili preko roka do 21.7.2000 - to je 14 dni preko PDP. Drugače sem pa od roka naprej hodila na 4 dni v bolnico na CTG. Petek, 21.7.2000 - Ta dan (14. dni preko roka) je bil petek, ob 7.00 zjutraj sem bila sprejeta v porodnišnico, tam so me uredili, ob 9.00 sem dobila v nožnico prvič gel za induciranje poroda. Cel petek sem bila v porodnem bloku, ker sem imela popadke, malo sem hodila po hodnikih, malo ležala priklopljena na CTG. Odpirala se pa nisem NIČ! Zvečer so mi dali injekcijo za pomiritev in spat na porodni oddelek! Sobota, 22.7.2000 - zjutraj grem na WC - krvavim ... ob 7.00 ponovno vstavljen gel za induciranje poroda, ob 13.00 so se mi začeli popadki na 5 minut. Ob 15.00 so babice poklicale mojega fanta, da lahko počasi pride, ker sem se začela odpirat. Počasiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii ... Zelo počasi, ker je komaj ob 20.00 zvečer prišel v sobo dežurni zdravnik in mi prepičil mehur - odtekla mi je zelena, umazana MEKONIJSKA PLODOVNICA! Nisem bila urgentni primer za CR, niti predlagali ga niso ... Bila sem odprta nekje 3-4 cm, dete se ne spusti v porodni položaj. Ob 23.00 sem dobila vstavljeno kapalno - umetni popadki - odprta 5-6 cm, glavica še vedno visoko! Nedelja. 23.7.2000 - ob 3.00 zjutraj odprta 10 cm - dete se še vedno ne spusti v porodni kanal. Babica "skače" po trebuhu, da spusti otroka v porodni kanal ... ob 5.33 KONČNO RODILA !!! Tako, tega dne smo dobili našo Aljo, težko 4240 gr in veliko 54 cm, z veliiiiko laseki. Vam še povem posledice takega poroda???? Alja je bila 3 dni na intenzivni negi, na 40 % dodanega čistega kisika - ker je popila mekonijsko plodovnico - temu se reče "prirojena pljučnica" - meni so pa rekli, da je na intenzivni zato, ker sem bila med nosečnostjo okužena "z neko bakterijo" Na srečo meni ni bilo hujšega kot to, da imam od poroda poškodovana križna vretenca in imam velike težave s hrbtenico. Pa seveda strah pred naslednjim porodom. No, tako se je končalo pri meni, žal, Darja ni bila taka srečnica !!!! Sedaj sem v drugi nosečnosti in upam, da bo porod lažji - pravijo, da gre v drugo lažje - čeprav to ni pravilo. In pa vsekakor si želim, da varno donosim to drugo deklico, ki jo nosim že 6 mesecev pod srcem in da jo varno spravim na ta svet. Prav tako si moćno želim, da tudi jaz "odnesem bolje kot prvič". Še enkrat - iskreno sočustvujem z družino in prijatelji pokojne Darje... prav ne morem vam opisati, kako mi je grozno ...