Anonimen
|
IZVIRNO SPOROČILO: bumerang Ne, bolniški list ni nekoristen, ker jo sicer kličejo na Zavod za zaposlovanje in od nje zahtevajo, da se zglasi pri njih, udeležuje razgovorov in kaj jaz vem še česa. Mislila sem, da je bolniški list nekoristen za prejemanje starševskega dodatka. Zakaj pa se nezaposlenim, ki so zavarovane preko Zavoda, porodniška ne šteje 28 dni pred porodom? Oz. je to preverjena informacija ali se ti, Kerensa, samo zdi? Kako to misliš - zavarovana preko Zavoda za zaposlovanje? Če je upravičenka do starševskega dodatka, potem je zavarovana kot občanka ali pa po partnerjevi zaposlitvi. Če pa prejema denarno nadomestilo za brezposlenost z Zavoda za zaposlovanje, potem pa ni upravičenka do starševskega dodatka, zavarovana pa je na podlagi pravic iz preteklega delovnega razmerja. Ampak pri njej očitno ni tako. Brezposelnim, ki so upravičenci do starševskega dodatka, se porodniški dopust PREVERJENO (iz lastnih izkušenj, 2x) šteje od dneva poroda dalje, saj so, kot sem že rekla, kot brezposelni ves čas doma in jim ni potrebno od nikoder prej oditi "počivat" (kakor npr. zaposlenim, ki naj bi se 28 dni pred PDP v miru pripravljale doma na porod). 6. člen (zavarovanci za starševsko varstvo) Zavarovanci za starševsko varstvo so: ... 7. brezposelne osebe, ki prejemajo denarno nadomestilo od Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje,... 19. člen (način izrabe porodniškega dopusta) Mati mora nastopiti porodniški dopust 28 dni, lahko pa 42 dni pred predvidenim datumom poroda, ki ga določi ginekolog. Če mati ne nastopi porodniškega dopusta v tem roku, neizrabljenega dela porodniškega dopusta ne more izrabiti po otrokovem rojstvu, razen v primeru, če je porod nastopil pred predvidenim datumom. Kakor sem rekla - če je upravičenka do starševskega dodatka, potem ne prejema nadomestila z Zavoda za zaposlovanje. Oboje ne gre. Edina varianta je, da bi nastopila porodniški dopust v času prejemanja nadomestila z Zavoda za zaposlovanje. Potem bi prejemala porodniško nadomestilo, do katerega bi bila upravičena v času celotnega porodniškega dopusta, višina pa bi bila odvisna od povprečja plač, ki jih je prejemala v času zaposlitve. Ampak to je nekaj čisto drugega kakor starševski dodatek.
|