|
RE: vprašanja za starše, izbira imena 6.4.2007 8:53:30
|
|
|
|
BaByGiRl
|
IZVIRNO SPOROČILO: pijavka Pozdravljeni! Sem študentka 3. letnika etnologije in kulturne antropologije na Filozofski fakulteti in letos pri vajah Rituali raziskujemo kulturo rojstva na Slovenskem. Odločila sem se, da se posvetim temi izbora imen za otroka. Verjetno ste že zasledili, da se trendi poimenovanja hitro spreminjajo, moderna so tuja imena, poimenovanja po zvezdnikih, uporaba dveh imen in podobno. S svojimi odgovori na sledeča vprašanja boste zelo pripomogli h bolj kakovostni raziskavi, zato se vam iskreno zahvaljujem! Pa lep dan z vašimi sončki... 1. Kako je ime vašemu otroku? (če imate več otrok, prosim napišite vsa imena) Lana, za drugo, ki bo ravnokar prikukala na svet, pa nimam pojma 2. Katerega leta je rojen in v katerem kraju? 2000, Jesenice 3. Kdo je izbral ime? Jaz 4. Se vam je zdela izbira imena pomemben korak ali je bilo bolj spontano? Zelo spontano, ker sploh ne vem od kod mi ideja 5. Je kdo od bljižnjih nasprotoval izbranemu imenu? ne 6. Ste si pri izbiranju pomagali s knjigami, internetom, posveti s prijatelji? (kaj drugega?) Ne 7. Kaj je najbolj vplivalo na izbiro imena? Pojma nimam, trenutni priblisk 8. Morda veste iz kje izvira otrokovo ime in kaj pomeni? Se vam taki podatki zdijo pomembni? Vem, samo sem zasledila to šele 1x kasneje na netu..ni mi pomembno to 9. a)Kaj mislite o trendovskih imenih, ki so pojav zadnjih nekaj let? Nekatera so čisto mimo b)Se vam zdi, da dajo starši nenavadna imena otrokom le zato, da bi izstopali? Kakor kdo c) Zakaj se imena kot so Janez, Jože, Franci, Marija, Jožica itd. ne pojavljajo več tako pogosto? Ker so out in da imam Francko ja, kasneje bi se otroci delali norca iz nje,..verjetno 10. Mislite, da je izbira imena pomebna in lahko vpliva na otrokov psihični razvoj? Absolutno. Še iz naše šole vem, da je bilo grozno, če je kdo imel 'čudno' ime ali priimek. Tudi kakršnikoli drugi komentarji so zaželjeni. Najlepše hvala! (podatke bom zbirala do 10. aprila 2007) Lep pozdrav, Tina (če se vam zdijo vprašanja preveč osebna, lahko odgovore pošljete na tina.muc@gmail.com) p.s. odogarjajo naj tudi mamice (in očki;), ki so v veselem pričakovanju in že natančno vedo kakšno bo otrokovo ime
|
|
|