|
RE: Božič in Velika noč, da ali ne? 26.3.2007 13:18:19
|
|
|
|
ronja
|
tracy, po moje so se vsi prazniki razvli zato, da bi se družina in družba bolj povezali, da bi se ljudje razveselili, da ne bi pozabili en na drugeg, kar se včasih zgodi, ko letimo sem pa tja... Da bi si vzeli čas zase in za bližnje. Vedno in povsod je bila in je še vedno osrednja vez pač hrana, ker je bila ta včasih tako zelo pomembna oz. redka, da si jo bil pripravljen deliti samo s tistimi, ki si jih imel rad in je imela torej neko simboliko. Danes je hrane sicer na srečo dovolj, simbolika pa lahko ostane, zakaj ne, saj je lepa... Ne vem, zakaj skoraj vsi katoliki povzujete poganske simbole s potrošništvom. Zajci in pirhi nimajo prav nič opraviti z nakičkanimi trgovinami... Zajčka smo imeli pri nas doma in ga imava midva, pa nismo kupovali nobenega kiča in tudi jaz v glavnem vse okraske naredim sama (ko se nama bojo pridužili otroci, pa bodo verjetno radi pomagali, vsaj jaz sem vedno v tem uživala). Okraševanje doma, pričakovanje zajčka, iskanje daril, kam jih je skril, pozen in lep velikonočni zajtrk, obiski in včasih majčkene pozornosti tistih, ki jih imaš rad in skupno preživljanje časa,... vse to tke vezi med člani družine, pa če to priznate, ali pa ne. Tudi med neverniki. Čisto verjamem, da to verniki doživljate drugače, vendar pa sem vseeno prepričana, da so prazniki bili ustvarjeni zato, da se tkejo in utrjujejo te vezi... kar hočem povedat je samo to, da nista samo dve možnosti: ali globoko veren na veliko noč premišljuješ o Kristusu, veri, sebi in svojih napakah in vsem ostalem, kar spada zraven ali pa se zapodiš v prvo trgovino in pokupiš polovico plastičnih zajcev in prihov, si okitiš stanovanje in uživaš v kiču. Nobeno od tega dvojega se mi ne zdi narobe, ni pa nobeno od tega moja pot. Prvo se mi zdi preveč depresivno, drugo pa preplehko. Nekje vmes, kjer je povdarek na tem, da delamo stvari skupaj s tistimi, ki jih imamo radi, tu mi je najbolj všeč;) Zato so mi te poganske ideje tako blizu...
|
|
|