|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Vrtec in verouk
24.3.2007 10:06:51   
Nea
Živimo v sredini v kateri je v vrtcu veliko zastopljen verouk. Pa da se razumemo, gre za popolnoma navaden občinski vrtec. Otroci občasno obiskujejo kapelice, vzgojiteljice jim pripovedujejo pravljice in skupaj pojejo verske pesmice.
Z možem sva namreč ateista in nimava nič proti nobeni veri, edino da nobeni ne sledimo.

Tiste, ki ste ateistke, kako se bi postavile v mojem primeru?
Ali naj vse skupaj kaj se v vrtcu dogaja ignoriramo in pustimo, da je punčka del tega?
Ali naj ji razložimo da obstajajo različni ljudje in da eni praznujejo Božič, drugi pa ne, da eni praznujejo Ramadan, drugi pa ne,  in da smo mi taki ki nič ne praznujemo?
Punčka je stara 3 leta in je dokaj pametna, ampak me vseeno muči kako naj jo skozi vse to peljem naprej da bo potem prav in da se med otroci ne bo počutila kot da je drugačna.
V vsakem primeru jo ne misliva dati ven iz vrtca, ker je vrtec drugače popolnoma OK, edino da iščem pravo metodo, način, razlago kako naj ji stvari pravilno razložim (predstavim da ne bo preveč zmedena).

Prosim za nasvete.
Hvala!

Moji sončki
24.1.2004 Ema
06.8.2006 Lara
31.1.2009 Erik
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Vrtec in verouk
24.3.2007 10:32:25   
frutka_
Hm, vidim da niste iz SLO ampak pri nas je to strogo ločeno! Katoliški vrtci so zasebni vrtci in ločeni oz. imajo drugačen program kot javni vrtec. Oba programa (javni in katoliški) mora potrditi Zavod RS za šolstvo. Torej je strokovno potrjen s strani države.
Če se ravno ne bliža kakšen praznik, ki je močno vpet v družbeno okolje, v katerem živimo, potem se raznih krščanskih praznikov niti ne lotevamo. Mislim, da je ogromno drugih stvari, ki jih otrokom lahko predstavimo. Najbližji praznik, ki ga "praznujemo" je božič. Pa še ta izgublja krščanski pomen. Večini ljudem je všeč, ker ponazarja vrednote, ki so slovencem blizu. V vrtcih ga ne poudarjamo. Poudarjamo jih v toliko kolikor so močno prisotni zaradi kulturne dediščine, okolja, poznavanja zgodovine,...
Za nemške vrtce pa nisem slišala kakšnih pohval...neizobražen kader je tisti, ki narekuje kvaliteto vrtcev. In v eni izmed raziskav, ki je bila prikazana v dnevniku Večer je primer ravno nemških javnih vrtcev. da vzg. niso izobražene, temveč da je lahko vzgojitelj kdorkoli,ki želi delat z otrokiuser posted image . No, to je lahko kdorkoli...pač tako so bojda stvari urejene.
SLO vrtci so zelo kvalitetni, kar mene osebno moti je nedodelan sistem plačevanja. Kajti razlike v plačilih staršev se razlikujejo od občine do občine.

LP

(odgovor članu Nea)
Neposredna povezava do sporočila: 2
24.3.2007 11:17:46   
Anonimen
Hčerka mojega partnerja živi na Nizozemskem in hodi v kršačnsko šolo, ker je iz finančnega vidika v povezani s kvaliteteo pač najbolj sprejemljiva. Tam npr. v šoli  molijo pred vsakim obrokom, pojejo krščanske pesmi in podobno. Mamica ni verna, posledično tudi tamala ne in sta to pač sprejeli kot del šole. Ja, tako v smilsu, kot ti praviš, eni verujejo v enega boga, drugi v drugega, mi pa pač ne. Tamala je brez kakšnih večjih razlag to sprejela kot nekaj samo po sebi umevnega. V tem primeru je bilo tisto "iti s tokom" čisto primerno. Jaz bi tudi tako ravnala.

(odgovor članu frutka_)
  Neposredna povezava do sporočila: 3
24.3.2007 13:52:02   
tulip
Mislim da je ne učijo nič škodljivega za njen osebni razvoj, tako da se ne bi preveč obremenjevala s tem.
Ko bo pa kaj spraševala, ji bosta že znala razložit, kako vidva razmišljata in kako je na svetu...saj to bo pa itak kmala sama ugotovila.user posted image

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 4
24.3.2007 14:38:06   
Gina
Se strinjam s Splišni in Tulip.
Ko sem vpisovala ob selitvi našo deklico v vrtec, v našem kraju ni bilo prostora v "navadnem občinskem vrtcu". po vseh mukah in težavah ji je bilo namenjeno dobiti prostor - v župnijskem karitas vrtcu. Takrat nisem vedela, kako točno deluje vrtec. Vendar me ni bilo nič strah, ker se nikoli nisem počutila ogroženo od kakšne vere. Vse vere so mi na določen način zelo blizu, čeprav na maram sistema v smislu cerkev d.o.o. IN ne boš verjela, vrtec je tako zelo zelo fajn, da sem tja vpisala tudi ta malega, čeprav je bil sprejet tudi v "navaden" vrtec. Se mi je (osebno mnenje) zdel karitas vrtec mnogo kvalitetnejši, osebnejši in z večjim poudarkom na odnosih. Kaj pa je hudega, če se otrok zahvali za hrano, če barva pirhe in če poje božične pesmi? V resnici se vsak otrok enkrat v življenju odloči, v kaj bo verjel - ne glede na vzgojo. Če pa tekom življenja spoznava različne poglede na svet, pa to ni nič slabega. Jaz mojim otrokom povem, da obstajajo različna gledanja na svet in da jaz v resnici nimam pojma, kaj od vsega je res. Da se bodo morali kar sami odločit, ko bodo večji, kaj se jim zdi najbolj verjetno, glede na njihovo glavo, znanje in prepričanje, ali pa zaradi mene čisto vseeno, če glede na to, kako jim kaj "vibrira".
p.s.: itak najnovejša fizika in biokemija že zdavnaj nista več "ateistični" v Newtnovskem smislu, samo da širša javnost pač še ni dosti izobražena, da bi fiziki in kemiji sledila. Ampak o tem ne bomo zdaj razpravljali menda, nima smisla.
Skratka, en obisk kapelice ali dva ne bosta otroku pustila nobenih psihičnih posledic, brez skrbi.

(odgovor članu Nea)
Neposredna povezava do sporočila: 5
26.3.2007 11:56:52   
Nea
frutka - Za kader pa ne bi rekla, da je neizobražen. Sem opazila da se z otroci veliko ukvarjajo, igrajo, ustvarjajo... vsaka dva meseca imajo izobraževalne dneve. Res pa je, da je osebje sestavljeno iz vzgojiteljic in pomočnic (mislim da so 2+2) + nekaj punc, ki so v vrtcu samo na praksi. Raziskava o kateri goovriš je verjetno narejena na področju cele Nemčije, moraš pa vedeti da se programi za izobraževanje in šolstvo v Nemčiji razlikujejo od pokrajine do pokrajine. Zaradi tega je vzgojiteljicam in učiteljem zelo težko dobiti službo v drugi pokrajini.
Če hočeš lahko odpremo drugo temo o razlikah v vrtcih in debatiramo o tem.

Ostalim pa hvala za nasvete.
Mož je bil strašno šokiran, ko je prvič slišal hčerko da moli pred obrokom. Takrat je totalno popenil, hčerka pa se je zjokala, ker ni vedela kaj je narobe naredila  user posted image Glede na to, da je poleg nemških v vrtcu  še veliko turških, talijanskih in ameriških otrok, toliko mero verouka enostavno nisva pričakovala. Očitno živimo v pokrajini, Baden Wuerttenberg, v kateri cerkev ima visok položaj in se jo enostavno ne da izločiti iz šolstva in vzgoje. Samo za informacijo, na prvi dan šole, vsi otroci najprej grejo v cerkev, da dobijo blagoslov, potem pa v šolo. user posted image   Tako kot ste napisale, se bova z možem očitno mogla s tem sprijaznit in biti pripravljena odgovorit na 1001 ZAKAJ? vprašanje.  Nea

Moji sončki
24.1.2004 Ema
06.8.2006 Lara
31.1.2009 Erik

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 6
28.3.2007 20:54:40   
frutka_
Nea, kar sem želela poudariti je to, da sta cerkev in država ločeni. V vrtcih se torej naj ne bi izpostavljale krščanske teme.  Ravno zaradi takih stvari, ki jih opisuješ. Vera je namreč odločitev družine in ne stvar vrtca in tudi ni naloga vrtca da krščansko vero  propagira. Lahko se o tem pogovarjamo, ampak potem se pogovarjajmo tudi o drugih verah!

S svojim pisanjem sem želela le dati za primerjavo model SLO vrtca. Kot vidim imate v Nem drugačen sistem, ki zavisi tudi od pokrajine. In sem mnenja, da izobražena vzgojiteljica ne bo pristranska pri podajanju informacij, recimo   pri osvajanju  novih pesmic (ki jih je ogromno na vse mogoče teme in en ravno pobožne) ali pri raznih zahvalah pred jedjo. Pozitiven odnos do hrane poskušam doseči na način, da hrane ne mečemo v koš, da vsako jed otrok vsaj poskusi, poskušamo nove jedi, hodimo z otroki na tržnico, lani smo imeli svoj vrtiček,   sadili smo sončnice, s semeni hranili ptice, ...pač takšen je moje način.

Gina, se strinjam s teboj ampak  to je v okviru karitas vrtca in ne javnega. V vašem primeru je razumljivo.

Nea, tudi moje mnenje je , pobožne pesmi in zahvale ne bodo pustile kakšnih posledic na tvoji pupiki. Motijo te dejavnosti, ki jih izvajajo brez vajine privolitve.  Na tvojem mestu bi jih sprejela ali pa otroka prepisala v bolj nevtralno varianto. Sama proti celemu sistemu in kolesju vaše bližnje okolice ne moreš kaj dosti.

LP

(odgovor članu Nea)
Neposredna povezava do sporočila: 7
29.3.2007 9:30:17   
Nika v službi
Po malem se strinjam z vsako posebej. Sem katoličanka, verna, ampak tudi meni ne bi bilo ravno všeč, če bi bila recimo ateist in bi v javnem vrtcu izpostavljali katero koli versko prepričanje. V javnih vrtcih pričakujem uravnotežen poduk o vseh splošno koristnih zadevah, torej tudi o veri, ampak ne samo in zgolj katoliški.
Če je nekdo katoličan in želi katoliško vzgojo svojega otroka, potem naj izbere katoliški vrtec. To velja seveda tudi za tiste starše, ki mogoče niso verni oz. katoličani, pa jim je tak način razmišljanja blizu oz. vsaj nimajo nič proti določenim obredom (npr. obisk kapelice, maša, molitev, praznovanje praznikov, itd.).

Kot rečeno, meni je blizu način, da sta cerkev in vera ločeni, seveda pa ne sme biti nobenega šikaniranja na eni ali drugi strani. Vsak ima pravico, da se zase in znotraj družine odloči in goji svoja prepričanja.

(odgovor članu frutka_)
Neposredna povezava do sporočila: 8
1.5.2007 23:25:00   
Colt
Tkole kot zanimivost...osebno poznam kar nekaj primerov, ko razni ''sociologi religij'' pri nas prek medijev udarjajo z vsemi kanoni po Cerkvi...svoje otroke pa so po tekočem traku vpisali v katoliške vrtce. Zanimiva dvoličnost. Pa tudi zgovorna user posted image

G

ps. Men so skoz cel vrtec in OŠ prali glavo z rdečimi zvezdami, štafetami itd itd...pa sem zrasel v poštenega človeka ki si je izoblikoval lastno mnenje o krvavih simbolih, s katerimi so me pitali 10 let. NP

...and once you have tasted flight, you will walk the earth with your eyes turned skyward, for there you have been and there you long to return. -- Leonardo de Vinci
AMEN!

(odgovor članu Nika v službi)
Neposredna povezava do sporočila: 9
2.5.2007 8:25:51   
Primoza
Stuttgart

Glede na lokacijo bi dejal da vam nasveti iz Slovenije ne morejo prav dosti pomagati. Tukaj se verskih obredov v vrtcih ne izvaja, izjema so prej omenjeni cerkveni vrci.

(odgovor članu Nea)
Neposredna povezava do sporočila: 10
2.5.2007 16:20:20   
Colt
Še ena zanimiva...poznam tri/štiri primere, kjer določene vzgojiteljice prakticirajo svojo new age religijo skozi razne ''pozdrave soncu'' v nekaterih vrtcih. Tudi to je verski obred, ki se potemtakem v ''nevtralnem'' vrtcu ne bi smel dogajati.

G

...and once you have tasted flight, you will walk the earth with your eyes turned skyward, for there you have been and there you long to return. -- Leonardo de Vinci
AMEN!

(odgovor članu Primoza)
Neposredna povezava do sporočila: 11
5.5.2007 13:02:05   
Nea
primoza - res je, da smo na drugi lokaciji, ampak sem vseeno hotela slišati menja drugih mamic. Da vidim, kako bi one reagirale v enaki situaciji.

Tako kot sem napisala v zadnjem postu, sva z možem celo zadevo predebatirala in se odločila, da ne dvigujeva veliko prahu. Bova gledala na to s te strani, da bo punčka seznanjena z nečim česa jo doma ne bova učila. Ko pride do tega ji bova skušala pojasniti, da obstajajo še druge vere in ji na ta način razširiti znanje-razgledanost.

Dva tedna nazaj je vrtec naredil izlet do znane kapelice. Otroci so se pelali z avtobusom, poleg imeli naravoslovni dan in vsi neskončno uživali. Pa ne samo nemški, ampak celo turški otroci.
Otroci na to vse gledajo skozi igro in zabavo in so očitno premajhni, da bi take zadeve na njih veliko vplivale.
Čas bo pokazal svoje.

Hvala,
Nea

Moji sončki
24.1.2004 Ema
06.8.2006 Lara
31.1.2009 Erik

(odgovor članu Primoza)
Neposredna povezava do sporočila: 12
7.5.2007 9:17:22   
Izabela_
Hoj, tudi pri nas nismo doma verni. Ko sem bila majhna, smo živeli v Nemčiji, v Bonnu, pa se spomnim, da smo šli včasih z vrtcem, v katerem sem bila, v cerkev. Drugi otroci so tam pač "nekaj počeli", jaz sem pa gledala mozaike in se mi je zdelo zanimivo. Kasneje sem bila v Rimu in obiskovala nemško šolo, kjer so na primer na začetku šolskega leta imeli mašo... Kaj pa vem, v vrtci me ni motilo, v šoli v bistvu tudi ne, verna pa tudi nisem postala. Mislim, da imata z možem kar pravi pristop.

Lp!

(odgovor članu Nea)
Neposredna povezava do sporočila: 13
7.5.2007 9:26:18   
MarijaPo
Ce zivis 100m od cerkvenih zvonikov, si zelo jezen na cerkev kot institucijo.

(odgovor članu Izabela_)
Neposredna povezava do sporočila: 14
21.5.2007 10:42:27   
Magi*
meni, če ne bi bilo prav, bi jo dala v kak drug vrtec. če pa je ta vrtec sicer zelo dober, potem pač to vzameš v zakup. doma pač živite po svoje in počasi ji boste že pojasnili, da so to vera in verski običaji, ki jih nekateri prakticirajo, drugi pa ne.

pri nas doma nismo verni. smo pa živeli v takem okolju, kjer so vsi moji sošolci hodili k verouku. razen mene. jaz sem hodila v glasbeno šolouser posted image  tako so mi starši na začetku pojasnili. kasneje sem s sošolci tu in tam šla k verouku in v cerkev, pa z babico sem tudi šla v cerkev in počasi sem si oblikovala svoje mnenje. danes mi nič ne manjka. poznam zgodovino krščanstva in običaje, še vedno pa nisem verna.

Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe. Albert Einstein

(odgovor članu Nea)
Neposredna povezava do sporočila: 15
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

7 idej za izvirne božično-novoletne voščil...
Za te voščilnice ne boste potrebovali ne veliko ročnih spretnosti, ne veliko pripomočkov. Pa vendar boste nad rezultatom...
Praznična okrasitev: Papirnate snežinke
photo
Papirnate snežinke so klasika za okrasitev doma pred prazniki. Z njimi lahko okrasite okna, vrata, jih obesite na luči ....

Za doječe matere.
пеперутка16

Malo čudno vprašanje, ampak me zanima, ali so doječe mamice poskusile svoje mleko?