Mani
|
podobno naši zgodbi, zelo podobno. Le da je naš sedaj star 3.5 let in tamala 1 leto. Njegova destruktivnost je presegala že vse mje,zadj se spravlja na sestrico 8brca, tepe , porine ,...). Zelo te razumem in vem, kako težkose je zadržat pri takem otroku. Jaz sem se naučila par stvari. Igrače, ki jih je uničeval , sem mu enostavno vzela, nekatere je dobil šele po 14 dneh.Taki otroci imajo sicer veliko energije, ki jo morajo dati ven, žal na destruktiven način. Mi mu takonekja "teh uničevan" dopuščamo- ne v smislu, da igrače nalašč razbije, ampak če pač razmeče cesto (ki se ne polomi) na vse strani, ne dam nobene pozornosti. Mora pa seveda pospraviti. Če zvečer ne pospravi, ni pravljice, ne risanke, in sam gre spat( jaz grem spat z njim, dokler ne zaspi. ponavadi to . pomaga, ampak prej ni toliko zaleglo). Pri resnem uničevanju, mu stvari pač vzamemo, z obrazložitvijo, da se tako pač ne dela ( kar sedaj že predobro ve) Kra se tiče risanja, tudi naš samo čečka , no sedaj celo že riše 2vlake", ampak pri tem ga pustimo. Mislim, da otrok ne smemo učiti risati.Naj ustvarja po svoje. Če barvice, voščenke lomi nalašč- bi mu jih jaz pač vzela. Ker se tako uničijo in konec. Ali pa če jih je vse polomil, bi jih vzela, rekla, da so zanič, da mormo kupit nove. Ampak- ker niso poceni, bomo morali varčevati, in se bo kar nekaj časa moral odpovedati rečem, da bo denar dajal v hranilnik. Vem, je zelo težko, ampak jaz sem se naučila, da tudi n smemo prevč pričakovati, vsaj ne od takih energičnih otrok.Recimo, z barvanjem le znotrj črt- tudi našemu se to še ne da dopovedati. Mu povem, mu pokažem (ne prevečkrat)potem ga pač pustim da dela po svoje. Bojo tudi do tega nekoč prišli. Enako je z branjem knjig. Tudi naš je dolgo (in še večkrat sedaj) listal po svoje, da nisui mogel nič prebrati. Pač še niso zreli za tako spremljanje. ENi pač prej, drugi pač kasneje. To, da komentira slike, je zelo dobro. jaz še dane spogosto z njim le gledam slike, in si sproti ob njegovih komnetarjih izmišlajm zgodbo (pa kar če ni enaka kot v knjigi, pri nas je Rdeča kapica praznovala že rjstni dan, imela bagerja, ...) Ne vem če sem veliko pomagala, saj se tudi mi še ukvarjamo s temi problemi, no malo lažje kot pred pol leta je pa le. lep pozdrav
|