|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: Kje meriti temperaturo?
8.4.2007 14:08:12   
T1979
Mislim, da za ovulacijo mora biti temperatura čim višja, torej okoli 37 stopinj.
Jaz sem si zdaj en mesec merila, in točno sploh ne vem kdaj sem imela ovulacijo, a takoj ko ti npr. iz 36,5 skoči na 37. Je takrat ovulacija, ali potem čez kakšen dan.

Lp

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 26
9.4.2007 9:53:26   
moni30
Ovulacija bi naj bila dan ali dva pred dvigom temperature.

Kar se tiče pa višine temperature, nisem prepričana, da mora biti 37 stopinj ali več. Pomemben je preskok. Nekatere imajo predovulacijske temperature mogoče nižje kot ti in potem tudi preskok ni takšen kot pri tebi. Jaz npr. imam ta nižje T okoli 36,1 ali 36,2 ta višje pa so potem okoli 36,7.

(odgovor članu T1979)
Neposredna povezava do sporočila: 27
10.4.2007 12:56:05   
upica
Za vse

Višina temperature ni pomembna, ker se že razlikuje po tem, kje jo meriš. Najnižja je pod pazduho, nato je višja pod jezikom, v vagini še višja in v ritki najvišja. Najnatančnejše merjenje je merjenje v ritki. Termometra med ciklusom merjenja ne smeš menjavati (ne krajev meritve in ne termometrov). Spremljati je potrebno preskok iz nižjega nivoja v višji. Čim večja je razlika, tem bolje tvoje telo reagira na spremembo hormonov (progesteron naraste in prevlada nad ostalimi hormoni) v telesu. Naraščanje progesterona v drugem delu ciklusa (in s tem povečevanje temperature) je znak, da je prišlo do ovulacije. Progesteron začne rasti posledično, ker je prišlo do ovulacije. Torej je prišlo do ovulacije pred naraščanjem temperature. Zato s to metodo bolj posledično lahko ugotavljamo ovulacijo (torej vemo, kdaj je bila, ne moremo pa vedeti kdaj bo, razen redkih izjem, ki jim temperatura, preden začne naraščati še dodatno pade in s tem nakaže ovulacijo).Če se temperatura obdrži na višjem nivoju več kot 20 dni, lahko govorimo o nosečnosti, sicer pa pade na nižji nivo cca. 10-13 dan po zvišanju in naslednji dan ponavadi že dobiš to tečko user posted image . Tista, ki ima manjši porast temperature od 0,4 stopinj celzija, je vzrok lahko dvojni, ali da pri njej porast progesterona ne povzroči porasta temperature (temperatura ne reagira tako močno na porast progesterona, kot bi pričakovali), ali pa dejansko progesteron ne doseže potrebnega nivoja oziroma ga drugi hormoni prekosijo in posledično lahko sklepamo, da tudi do ovulacije ni prišlo.
Bazalna (osnovna) temperatura se imenuje ravno zaradi tega, ker se meri zjutraj ko še nič ne narediš. Nihaj, ki ga je potrebno zaznati je res lahko bi rekli neznaten, saj niti za stopinjo ne gre, zato je pomembno, da je čimmanj vplivov, ki bi lahko povzročili spremembo telesne temperature.
Upam, da sem uspela komu pomagati s tem.
Puppa
Če te močno skrbi za okužbe, lahko vsako jutro sčistiš konico termometra z vato namočeno v alkoholu.

(odgovor članu moni30)
Neposredna povezava do sporočila: 28
20.4.2007 9:30:02   
kitka1
Upica, sem ravno hotela tole razložit... In pridem do tvoje res natančne razlage. Si se res potrudila :) Če katero zanima še več podrobnosti, si oglejte stran Fertilityfriedn >> http://www.fertilityfriend.com/ Tam se lahko prijavite na lekcije, ki vam jih pošiljajo na mail in vse podrobno spoznate. Pa še svoje podatke lahko vpisujete...

Kar pa se tiče termometrov... Za merjenje BT naj bi bil čim bolj natančen. Prečesala sem precej lekarn in specializiranih trgovin, pa nisem našla nič pametnega - samo navadne termometre, ki niso tako natančni. Potem sem v eni lekarni naletela na Citizenov termometer, namenjen prav temu. Je pa precej drag - 50€, ker ima še cel kup drugih funkcij... Npr., da si zapomni 30 zadnjih temperatur, pa grafe ti riše (potek BT čez mesec...). Po moje sicer nepotrebno, ker ti to lahko naredijo tudi kakšne spletne strani (npr. Fertilityfriend). Je pa precej natančen - na 0.05 stopinj. Navadni so okoli 0.1-0,5, kar zna biti pri tistih, ki jim temperatura le malenkostno niha, čisto premalo. In 5 min traja, da ti izmeri temperaturo, kar me je najprej motilo, zdaj pa postaja rutina. Zjutraj, ko me zbudi urica, si dam konico pod jezik, pa zaspim nazaj za 5 min - dokler me piskanje ob izmerjeni temp. ne zbudi.

Z merjenjem sem začela zato, ker pravijo, da ko prideš h ginekologu z idejo, da ti ne uspe zanosit, ta najprej zahteva koledarček z BT, opazovanjem cervikalne sluzi itd...  In če tega nisi počel, te pošlje za par mesecev domov s podrobnimi navodili, kako vse to spremljati. TOrej je verjetno bolje, da s tem že pridemo :)

(odgovor članu upica)
Neposredna povezava do sporočila: 29
20.4.2007 12:31:19   
sončica23
HEJ !

Jaz si že nekaj časa merim temparaturo v ustih pod jezikom, saj uporabljava narvno metodo načrtovanja družine (sluz in temeratura). Temparaturo si moreš meriti zjutraj preden vstaneš, vedno z istim termomerom in vedno na istem mestu. Pri merjanjeu moreš imeti usta zaprta, termometer pa pod jezikom. V ustim meri temperaturo 5 minut. Dobro je, da  jo meriš cel ciklus, saj le tako vidiš. kdaj je prišlo do uvolacije.

Sliši se grozna, a jaz sem se tega kamlu navadilauser posted image

(odgovor članu puppa)
Neposredna povezava do sporočila: 30
22.4.2007 22:58:12   
pikica77
Hojla...
Sem spremljala to temo in moram rečt, da si moram tudi jaz merit BT, pa imam probleme. Nikakor mi ne rata merjenje ob isti uri, ker imam različne opravke. Velikokrat se mi pa zgodi, da si jo tudi pozabim zmerit. Sem si že nastavila uro, pa mi ne pomaga, ker moram na delo ob različnih urah.
Je možno, da se ugotovi O na drug način...oz. da bi lahko G to predložila in bi potem on videl, če je prišlo do O?
V glavnem, to je resen problem zame, ker imam že tretjič nalogo meritve in menim, da mi bo zopet spodletelo...čas pa neusmiljeno teče user posted image

(odgovor članu sončica23)
Neposredna povezava do sporočila: 31
1.5.2007 21:53:32   
kitka1
Pikica, če imaš delovni čas tudi ponoči itd. (kot npr. kakšne medicinske sestre), potem verjetno res ne moreš meriti zjutraj ob isti uri. Če pa samo zjutraj različno vstajaš (enkrat ob 5h, drugič ob 7h...), pa ti priporočam, da si uro nastaviš npr. ob 5h zjutraj (oziroma na najbolj zgodno uro vstajanja) in si takrat zmeriš tempetraturo. Dober termometer imej pri glavi, pa ne bo težav. In potem lahko nazaj zaspiš user posted image . Pogoj je tudi najmanj 5 ur spanja - če seveda hočemo dobiti res prave podatke. Pa vedno si daj termometer na isto mesto pod jezik (če si meriš pod jezikom).

Sem in tja kakšna izpuščena temperatura ne predstavlja večje težave. Sploh, če ti uspe vsaj kakšen mesec redno meriti in ti graf pokaže nihanje, značilno za ovulacijo - to pomeni, da je po menstruaciji temperatura konstantno nizka, po ovulaciji pa se dvigne. Seveda gre za relativne številke. Razlike nastanejo že zaradi načina merjenja (pod jezikom, analno...), pa še med sabo se razlikujemo. Jaz imam npr. pred ovulacijo od 36,2 do 36,4, po ovulaciji pa 36, 6 ali malenkost več (merim pod jezikom). BBT lahko zaniha tudi zato, ker se nas npr. prijemlje kakšna viroza. Bolezenska stanja si je tudi dobro beležiti, da potem nihanja lahko razložiš ginekologu.

Predlagam ti, da temperaturo vpisuješ v karto, ki ti jo ponuja stran http://www.fertilityfriend.com/. Meni je ta stran res odlična, ker najdem odgovore na praktično vsa vprašanja... In mi je zabavno vpisovati znake, kot so cervikalna sluz in BBT. Na podlagi več 1000 grafov in tvojih podatkov ti tudi prikažejo, kdaj naj bi bila ovulacija... In kdaj si najbolj plodna. Tako da... Veselo na delo :)

(odgovor članu pikica77)
Neposredna povezava do sporočila: 32
3.5.2007 21:53:43   
pikica77
Kitka, res se ti zahvaljujem za odgovor, ker res nisem več vedela kaj naj naredim. Temperaturo si merim pod jezikom, mislim pa, da nimam ovulacije. Čez slabe pol meseca grem na pregled, kjer me bo poslal moj G naprej v LJ za nadaljno obravnavo.
Upam, da nama bo uspelo, ker si resnično želiva user posted image  in že nekaj let delava na tem, pa nama do sedaj žal ni ratalo user posted image , seveda pa veliko sreče vsem puncam, ki se trudijo user posted image !!!

(odgovor članu kitka1)
Neposredna povezava do sporočila: 33
5.5.2007 8:11:19   
Bety upa

Moja sestra je noseča 5 mesecev. In za hec sem ji dala termometer,da zmeri temperaturo. Imela je čisto navadno, merjeno po pazduho, tekom dneva = 36,5......hmmmmmmmmm...

sem ji rekla, da je to malo čudno, ker naj bi T med nosečnostjo zrasla....

In me je vprašala:"A ti to hočeš reči, da nisem noseča??!!"" ha ha ha....

To je tako, kot bi se šle zanimati, če je sardel v morju več kot drugih rib...in opazovale s stene, koliko jih plava...

Mogoče ja, mogoče ne...

(odgovor članu pikica77)
Neposredna povezava do sporočila: 34
5.5.2007 22:00:01   
Anonimen
Mene pa zanima kdaj si moras zacet merit temperaturo? Na prvi dan menstruacije? Kako pa to izgleda, ce si jo meris vaginalno?

(odgovor članu Bety upa)
  Neposredna povezava do sporočila: 35
5.5.2007 22:02:32   
Anonimen
Lahko si meriš ko je konec menzesa.user posted image  važen je skok temperature, ko lahko določiš O. In potem padec temperature, ki napoveduje menzes.

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 36
5.5.2007 22:42:00   
Anonimen
ok, hvala.. user posted image

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 37
20.5.2007 22:33:29   
kitka1
Pikica 77, tudi meni se malo dozdeva, da ni vse ok, ker mi občasno temperatura kar malo niha, pa tudi skok po "ovulaciji" ni prav velik (okoli 0,4). Vem pa, da imam hormonska neravnovesja... Mi je endokrinologinja na testiranju pri 15-ih povedala, da sem med manj plodnimi. Zdaj bom morala ugotoviti, ali to drži. Temperaturo merim drugi mesec, večinoma vsak dan. Se mi zdi, da ni take panike, če kakšen dan zgrešiš. Zdaj sem kupila še ovulacijske teste (DM, pet skupaj pakiranih) in bom takrat, ko se mi bo pojavila sluz, poskusila še z njimi. Drugače se pa že spravljam poklicat ginekologinjo in se naročit... Bolje čimprej, a ne?

< Sporočilo je popravil kitka1 -- 20.5.2007 22:34:59 >

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 38
21.5.2007 12:44:59   
Anonimen
Vedno pod jezikom z digitalnim. Je pa res da je po pisku treba še nekaj časa počakati, ker se temparatura sigurno še dvigne po tem.

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 39
21.5.2007 13:05:47   
pikica77
Ja, kitka1, bolje res čimprej, ker se je meni tudi ful zavleklo, čeprav mi je G ugotovil, da nimam ovulacije. Je še poskušal z raznimi metodami, ki pa niso delovale, sedaj sem ga pa kar sama prosila za napotnico, ker me že malo skrbi (sem namreč že 32 let stara..auč), da nebi bilo prepozno. Kot sem že 1x omenila, se trudiva že dolgih 8 let, pa se mi zdi, da imam zadnje leto kar skoraj vsak mesec simtome user posted image , pa me tudi vsak mesec, ko pride user posted image  postavi na realna tla. Strah me je samo to, da tudi z biomedicinsko pomočjo nebo ratalo. Zanima me samo še nekaj, če se mogoče katera kaj spozna na to...mi je G rekel, da mora najprej dati dokumente, o mojem zdravljenju, na komisijo, potem pa od njih dobim ali OK, ali pa še nadaljno zdravljenje. Je to normalna procedura, al hoče moj G še kaj zavlačevati, ker mi je kar nekaj punc reklo, da pri njih to ni bilo treba??
Bo treba dati misli na pašo, ker se mi bo počasi zmešalo od neprestane misli na user posted image ....

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 40
21.5.2007 19:26:23   
amaya
Jaz uporabljam digitalnega, ki ima mehko silikonsko konico. Enkrat sem ga dobila zraven aparata za merjenje pritiska, pa sem bila prepričana, da je pokvarjen, ker mi ni nikoli pokazal vročine (predvsem v dneh, ko sem hotela bit bolna)...no zdaj pa sem ugotovila, da sem ga dobila z nekim namenom

Zaljubljena sem v tri fante...

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 41
Stran:   <<   < Prejšnja stran  1 [2]
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2]
Pojdi na:

5 vzrokov za bolečino pri ovulaciji
Ne glede na to, kako zelo močna je ovulacijska bolečina, ginekologi opozarjajo, da to ni bolečina, ki bi bila normalna, ...
Kako povečati možnosti za zanositev
To so načini za hitrejšo zanositev - spremljanje plodnih dni, zdrav življenjski slog in redni spolni odnosi. Ob težavah ...

Razpoloženje v času nosečnosti.
Admin

Ste med nosečnostjo imeli nenadne spremembe razpoloženja?