Tosika
|
Tudi naša deklica je zaspala samo na rokah. Ponoči, ko sva se nahranli, sem jo lahko nosila tudi dve uri, da je zaspala in potem jo položila nežno v posteljo. In če nisem bila dovolj nežna, se je ponovno prebudila in spet smo bili na začetku.... Potem je bila stara tri mesece. Takrat sem se enostavno odločila, da tako ne gre več. ko sem jo ponoči spet eno uro nosila, sem imela vsega dovolj. Enostavno sem jo položila v posteljo in odšla iz sobice. Potem je nekaj jamrala kakšnih 10 minut in nato zaspala. Zvečer sem naredila isto in ponoči tudi. Po nekaj dneh jamranja se je sprijaznila s tem, da mora zaspati sama in danes, ko je stara skoraj 5 mesecev, nimamo več nobenih težav. Zvečer ali ponoči, ko jo nahranim je včasih že prav nestrpna, če je ne položim takoj v posteljo. Vedno počakam tako dolgo, da podre kupček. Otrok se mora naučiti sam spati. Včasih ne gre drugače kot, da nekaj dni joka. in potem, ko smo ga naučili spati, smo mu dali veliko dediščino, sebi pa preprečili trošenje prepotrebne energije. Veliko sem prebrala o učenju spanja in poanta vsega je, da otroka položimo še budnega v posteljo, seveda ko je sit, previt in zaspan. Do treh mesecev ga vzamemo iz postelje vsakič, ko zajoka. Ko se potolaži, ga položimo nazaj in to toliko časa, da ne zaspi sam. Po treh mesecih ga lahko pustimo jokati. Nekje v povprečju se otroci naučijo spat v petih dneh in povprečno jokajo 45 minut. 45 minut je zame zeloooo veliko. Težko bi zdržala. A bistveno je, da se sam odločiš, do kakšne mere si pripravljen vztrajati. Mi smo našo deklico prve tri mesece nosili zato, ker je zajokala takoj, ko mo jo položili v posteljo in enostavno nisem imela energije to ponoviti po 30, 40 krat. Po treh mesecih sem bila trdno odločena, da bo mala spala brez moje pomoči. verjetno je tudi to pomagalo, da se je tako hitro naučila zaspati sama. Zdaj zaspi okoli 19:30 in se zbudi med 8:00 in 9:00. vmes med 5:00 in 6:00 je. Ko se nahraniva, takoj zaspi nazaj. Tako, da vedno rečem, da imamo zelo pridno deklico. Čez dan sicer spi bolj malo, ponoči pa nadoknadi in zame je to najpomembneje. Saj si odpočijem tudi sama.