pinki3
|
Nujno uvajati! Prosim! Ali ni tudi tebi, ko gres nekam prvic, lazje, ce je s teboj kdo od tvojih? Potem ko se novega okolja navadis, pa tudi lazje ostanes sama. Ampak uvajanje ne pomeni pustiti otroka vsak dan malo dlje samega pri varuski, tako da pac vsak dan malo dlje joka in na koncu samo se caka, kdaj bos sla. Uvajanje pomeni, da si na zacetku (14 dni!) ves cas z njim - ta cas pa je lahko najprej pol urice, potem uro itd., ampak prvih 14 dni ga enostavno ne puscas samega. S tem das otroku moznost, da spozna varusko, prostor in morebitne ostale otroke ne da bi se bal, da bos odsla. In sele, ko se otrok v novem okolju dobro pocuti, ga zcnes pocasi puscati tam samega. Podobno kot ga pustis pri babici, ki jo ima rad in ji zaupa. To metodo prakticirajo v nasem vrtcu, skupno uvajanje traja nekako 3 tedne in sem jim res hvalezna, da so mi pustili (to so celo zahtevali!) iti tako pocasi. Sem pa ze prej razmisljala, da bi ga dala v privat varstvo, pa je tezko najti nekoga, ki bi verjel v to metodo. In ker vanjo ne verjamejo, hocejo stvar pospesiti in rezultat je lahko zelo slab. Od neke varuske sem ga dobesedno odpeljala, ker je silila, da gremo prehitro in se je otroku cisto zamerila - zbujal se je v spanju, krical, groza! Mozno je, da privat ni treba ravno 3 tedne, nujno pa je, da si na zacetku, dokler varuske in prostora zares ne vzljubi, VES CAS z njim. Pa srecno!
|