Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
|
|
| Stran: [1] |
Uporabnik | |
|
|
Porodniška oz. starševsko nadomestilo 5.12.2006 13:09:58
|
|
|
|
Anonimen
|
Imam nekaj vprašanj glede porodniške in DSP. Sem namreč čist nova v tem. In sicer, začetek januarja grem v porodniško. V bistvu ne vem ali mi porodniška kot taka sploh pripada ali zgolj starševsko nadomestilo, ker sem brezposelna. Zaposlena sem bila sicer od maja 2005 do maja 2006, vendar na javnih delih in sicer leta 2005 ne za polni delovni čas. Ali mi torej sploh pripada porodniška ali le starševsko nadomestilo? Potem druga stvar, sem oz. bom samohranilka in me zanima, če res lahko oče že pred porodom podpiše očetovstvo in kdaj naj da vlogo za očetovski dopust? Že sedaj ali takoj ko se otrok rodi? Sedaj torej oddam vlogo za porodniško oz. starševsko nadomestilo, vendar ker živim sama sem tudi prejemnica DSP, ki pa jo moram podaljšati prav ta mesec. Ali jo lahko podaljšam, glede na to, da sem z januarjem že v porodniški? Kaj pa enkratna pomoč, jo lahko dam na podlagi proračuna za elektriko in najemnine za december? Ker druge račune imam pač plačane. Aja, a bi mogla jaz dobit kak dodatek k DSP za najemnino? Tud če sem privat? Kar pa se tiče preživnine in otroških dodatkov, pa tako urejam po porodu, ne? Hvala in lp
|
|
|
|
RE: Porodniška oz. starševsko nadomestilo 5.12.2006 13:24:41
|
|
|
|
Anonimen
|
Za porodniško nevem, kako in kaj. Za očetovstvo pa se da preden rodiš. Tudi midva sva tako uredila. Moraš na socialni to urejat, vendar morata vedeti spol in ime otroka, če ne bosta morala ponovno urejati.SREČNO!
|
|
|
|
RE: Porodniška oz. starševsko nadomestilo 5.12.2006 15:38:14
|
|
|
|
petraz
|
Takole gredo stvari..... Sedaj si urejaš porodniško oz. starševsko nadomestilo (ki ni enako starševskemu dodaku, ki znša samo nekaj čez 46.000 sit), to pa zato, ker si bila v zadnjih treh letih zaposlena več kot leto dni... Tudi sama sem bial zaposlena prej preko javnih del, zato vem!!! Je pa tako, da moraš to povedati na CSD, tako boš vasj dobila nekoliko več kot le teh 46 tisoč tolarjev. Potem, glede očetovstava, midva to nisva mogla urediti pred porodom, tako da sva to urjala po porodu. Preživnino si urejeaš šele po rojstvu, prej moraš poslati vlogo na sodišče, za obravnavo, ko dobiš odločbo, pa si lahko urejaš otroški dodatek, prej ti ne odobrijo. Zato je dobro, da pošlješ vlogo z rojstnim listom hitro po porodu. Enkratna pomoč ti pripada, če seveda zaprosiš zanjo, saj jo imaš pravico dobiti dvakrata na leto.... tako, da si brž uredi še to, še ta mesec oddaj vlogo, če je le mogoče!!!! Upam, da sem ti vsaj malo v pomoč....
|
|
|
|
RE: Porodniška oz. starševsko nadomestilo 5.12.2006 20:55:36
|
|
|
|
Naty*Taja
|
Midva sva podpisala očetovstvo pred porodom in to brez da bi vedela spol in ime - torej se tudi tako da!! Za očetovski dopust pa itak rabiš potrdilo o živorojenem otroku, tak da se ureja po rojstvu! Otroški dodatek lahko urejaš kot samohranilka, če imaš sklenjeno preživnino, ali pa nimaš potrjenega očetovstva! (torej če pred rojstvom le-tega podpišeš, lahko oddaš vlogo za dodatek kot da ste v skupnem gospodinjstvu, in preživnino potem urediš, ter nato podatke za dodatek spremeniš in uveljavljaš status samohranilke. Naj te opomnim, da je potrebno vlogo za otroške oddati tri mesece po rojstvu, če želiš prejeti dodatek za prve tri mesece, drugače pa ga dobiš samo od tekočega meseca naprej!) DSP podaljšaš in potem samo javiš spremembo pa bodo verjetno sami uredili, al pa vprašaj, ko boš šla podaljšat! Vzroki za enkratno pomoč so po moje opravičljivi. Btw starševsko nadomestilo je pa samo 40.000 in ne 46.000. Vsaj pri nas. Upam,da sem ti kaj koristnega napisala in čao!
|
| Stran: [1] |
Risanke.
пеперутка16
So vaši otroci gledali (gledajo) risanke kot so Teenage Mutant Ninja Turtles, Yu Gi Oh, Pokemon ... in zaradi njih postali nasilni?